2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας

Από astronomia.gr
Πήδηση στην πλοήγησηΠήδηση στην αναζήτηση

Το συνέδριο οργανώθηκε απο την Αστρονομική Εταιρεία Κέρκυρας και πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Corfu Palace στην Κέρκυρα και το παρακολούθησαν περίπου 200 σύνεδροι από όλες τις γωνιές της Ελλάδας. Η έναρξη του συνεδρίου έγινε το Σάββατο το πρωί. Μοιράστηκαν αρχικά οι φάκελοι στους συνέδρους οι οποίοι ήταν πλούσιοι σε υλικό. Αφού έγιναν οι χαιρετισμοί από τον πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής κ. Αριστοτέλη Κοτινά, φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και τους κυρίους Γραμματικάκη, Σιμόπουλο και Σειραδάκη άρχισαν οι εισηγήσεις. Το πρώτο μέρος είχε θέμα «Η Αστρονομία στην εκπαίδευση και τον πολιτισμό». Η πρώτη εισήγηση ήταν του κ. Μαυρομμάτη, προέδρου της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος ο οποίος επισήμανε και ανέλυσε όλα τα αστρονομικά στοιχεία που συνάντησε στο έργο «Νεφέλες» του Αριστοφάνη. Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο κ. Παναγιώτης Μουρούζης ο οποίος μίλησε για την αστρονομία στη μέση εκπαίδευση. Αφού έκανε μια ανάλυση του βιβλίου αστρονομίας της Β΄ Λυκείου και της γενικότερης παρουσίας στοιχείων αστρονομίας στη μέση εκπαίδευση, επισήμανε την ανάγκη διδασκαλίας της αστρονομίας στα σχολεία. Η επόμενη εισήγηση έγινε από τον κ. Ιωάννη Βέργο ο οποίος διάβασε το κείμενο για λογαριασμό του πατέρα Χερουβείμ Βελέντζα που δεν μπόρεσε να παρευρεθεί. Η εισήγηση είχε ως θέμα την καταγραφή αστρονομικών φαινομένων από μοναχούς της μονής Ξενίας Μαγνησίας. Οι δύο τελευταίες ανακοινώσεις του πρώτου μέρους έγιναν από τον κύριο Παύλο Μωραΐτη ο οποίος μίλησε με θέμα «Αστρονομία για τυφλούς» και από τον κύριο Γιώργο Ζούμπο ο οποίος παρουσίασε σπάνιο και ενδιαφέρον φωτογραφικό υλικό σχετικά με το αστεροσκοπείο της Κέρκυρας και την Αστρονομική Εταιρεία Ελλάδος.


Μετά από ένα σύντομο διάλειμμα άρχισε το δεύτερο μέρος των εισηγήσεων με θέμα «Παρατηρησιακή Αστρονομία». Η πρώτη εισήγηση ήταν του κ. Πέτρου Γεωργόπουλου και είχε ως θέμα την παρατήρηση των διαττόντων αστέρων. Ο κ. Γεωργόπουλος ανέλυσε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των παραδοσιακών μεθόδων παρατήρησης όπως η οπτική και η φωτογραφική παρατήρηση αλλά και των νέων μεθόδων όπως η ραδιοανίχνευση και η παρατήρηση με βιντεοκάμερα. Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο κ. Δημήτρης Μισλής ο οποίος ανέφερε μεθόδους για τον υπολογισμό των χαρακτηριστικών του πλανήτη Αφροδίτη αλλά και της μέγιστης αποχής του. Από την Αφροδίτη περάσαμε στον Δία και στην εισήγηση του κ. Ιάκωβου Στέλλα. Ο κ. Στέλλας ανακοίνωσε τα αποτελέσματα των παρατηρήσεων που πραγματοποίησε η ομάδα Δίας 2000 από τις 31 Οκτωβρίου 2000 ως τις 9 Φεβρουαρίου 2001. Η ολιγομελής ομάδα Δίας 2000 αποτελείται από ερασιτέχνες αστρονόμους της Αθήνας που παρατήρησαν τα χαρακτηριστικά της ανώτερης ατμόσφαιρας του Δία και τα κατέγραψαν με CCD, κλασική φωτογραφία και σχέδια. Η επόμενη εισήγηση ήταν του κ. Αλέξη Καυγά με τίτλο «Ορώντας τα αόρατα» και η οποία έδωσε απάντηση στο ερώτημα αν μπορούμε να παρατηρήσουμε τα αστέρια την ημέρα. Το θέμα «Παρατηρησιακή αστρονομία» των εισηγήσεων τελείωσε με την ομιλία από το γνωστό δίδυμο αστροφωτογράφων από τη Ρόδο κυρίων Κουφού και Μανώλακα. Το θέμα ήταν τα σφάλματα του ανθρώπινου ματιού κατά την παρατήρηση αντικειμένων σε διάφορες γωνιακές αποστάσεις, οι παραμορφώσεις λόγω της ατμόσφαιρας σε φωτογραφίες του ήλιου και το πολύ ενδιαφέρον φαινόμενο της πράσινης αναλαμπής που εμφανίζεται στο άνω ημισφαίριο του ήλιου λίγο πριν από τη δύση του. Με την ομιλία αυτή έκλεισε η πρώτη μέρα των εισηγήσεων. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του συνεδρίου συνεχίστηκε με δύο ξεναγήσεις στην πόλη της Κέρκυρας που πραγματοποιήθηκαν στις 4 το απόγευμα. Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι των απογευματινών εκδηλώσεων ήταν όμως αυτό που πραγματοποιήθηκε στις 7 στην αίθουσα τελετών της Ιονίου Ακαδημίας. Υπό την προεδρεία του κ. Γραμματικάκη, προέδρου της διοικούσας επιτροπής του Ιονίου Πανεπιστημίου και πρώην Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης πραγματοποιήθηκε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα την ύπαρξη ζωής έξω από τον πλανήτη μας. Στην συζήτηση συμμετείχαν ο διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου κ. Σιμόπουλος, ο πρόεδρος της ΕΛΑΣΕΤ και καθηγητής αστρονομίας του ΑΠΘ κ. Σειραδάκης και ο ακαδημαϊκός κ. Λιγομενίδης. Οι τρεις εισηγητές αφού έκαναν τις αρχικές τους εισηγήσεις απάντησαν στις πολλές ερωτήσεις που υπέβαλλε το κοινό. Η συζήτηση ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και ο χρόνος πολύ λίγος για να μπορέσει να ικανοποιήσει όλους όσους ήθελαν να υποβάλουν τα ερωτήματά τους. Η πρώτη ημέρα του συνεδρίου τελείωσε με την παρουσίαση της σύνθεσης «Εκλειψη» των καθηγητών του Ιονίου Πανεπιστημίου κ. Μνιέστρη και Ξανθουδάκη που ήταν εμπνευσμένη από την έκλειψη της 11ης Αυγούστου 1999.


Δεύτερη Ημέρα του Συνεδρίου. Η δεύτερη μέρα του συνεδρίου άρχισε στις 9 το πρωί με την εισήγηση του κ. Γουργουλιάτου ο οποίος περιέγραφε τις εμπειρίες του από την NASA όπου και είχε μεταβεί μετά από την πρωτιά του στον πανελλήνιο διαγωνισμό αστρονομίας.


Στη συνέχεια ο κ. Αριστείδης Βούλγαρης μίλησε για την φασματοσκοπία αλλά και την κατασκευή φασματοσκοπίου την οποία και πραγματοποίησε ο ίδιος. Το πρώτο μέρος της δεύτερης ημέρας που είχε θέμα «Αστρονομία και Τεχνολογία» έκλεισε με την ομιλία του κ. Κοσμά Γαζέα με θέμα την CCD Camera και την προσφορά της στην αστρονομία. Ο κ. Γαζέας αφού έκανε μια ιστορική αναφορά στην 25ετή πορεία της τεχνολογίας CCD ανέλυσε την προσφορά της στην ερασιτεχνική και επαγγελματική αστρονομία και απάντησε σε ερωτήσεις για την αγορά τέτοιου εξοπλισμού. Στην συνέχεια ακολούθησε η εισήγηση του κ. Νίκου Κουλούρη με θέμα «Διπλά άστρα και ερασιτεχνική αστρονομία». Ακολούθησε σύντομο διάλειμμα και μετά μπήκαμε στο τελευταίο μέρος του συνεδρίου. Εκεί πραγματοποιήθηκε η εισήγηση του κ. Τσατσαράγκου με θέμα πρόβλεψη σεισμών μέσω ηλεκτρικών σημάτων και ακολούθησε ο κ. Οικονόμου που μίλησε για την Αστρονομική Εταιρεία στη Χαλκίδα και την πολιτιστική της διάσταση. Ακολούθησε η εισήγηση των κ. Μπίσμπα και Κωτσόπουλου οι οποίοι παρέθεσαν ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία σχετικά με τους ερασιτεχνικούς συλλόγους στην Ευρώπη, τα αστεροσκοπεία, τα πλανητάρια και τις ώρες ηλιοφάνειας στις ευρωπαϊκές χώρες. Η προτελευταία ομιλία ήταν αυτή του κ. Νίκου Σολωμού που μίλησε για το αστεροσκοπείο της Κεφαλονιάς ενώ οι εισηγήσεις τελείωσαν με την κ. Αναστασία Παππά και την εισήγησή της με θέμα «Επιστήμη, η ωραιότερη περιπέτεια του ανθρώπου». Η συνεδρίαση έκλεισε με τον απολογισμό του συνεδρίου από τον κ. Σειραδάκη και την ομιλία του προέδρου κ. Κοτινά. Στη συνέχεια οι σύνεδροι μεταφέρθηκαν στην είσοδο του ξενοδοχείου για την επίσημη φωτογραφία όλων των συνέδρων και έπειτα ακολούθησε το επίσημο γεύμα του συνεδρίου. Παράλληλα με το συνέδριο, στο ισόγειο του ξενοδοχείου διεξαγόταν έκθεση με τη συμμετοχή των αστρονομικών εταιρειών της χώρας. Τις καλύτερες εντυπώσεις άφησε το περίπτερο του ΟΦΑ Θεσσαλονίκης αλλά και των ερασιτεχνών αστρονόμων από τη Ρόδο με τις πολύ καλές τους φωτογραφίες. Επίσης οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν και μια μικρή έκθεση γραμματοσήμων με θέμα την αστρονομία και το διάστημα.