Αστρονομική Εταιρεία Κέρκυρας

Από astronomia.gr
Πήδηση στην πλοήγησηΠήδηση στην αναζήτηση
Ο γαλαξίας Μ104, γνωστός και ως Sombrero, το έμβλημα της Αστρονομικής Εταιρείας Κέρκυρας

Η Αστρονομική Εταιρεία Κέρκυρας είναι η πρώτη αστρονομική εταιρεία που ιδρύθηκε στην Ελλάδα. Δραστηριοποιείται στην περιοχή της Κέρκυρας με πλήθος δραστηριοτήτων εκλαϊκευτικού χαρακτήρα για την προώθηση των επιστημών και της αστρονομίας ειδικότερα.

1ος ιστορικός κύκλος

Το έτος 1924 ο Γάλλος Felix Chemla LAMECH γοητευμένος από τη φύση και τον καταγάλανο ουρανό της Κέρκυρας, κατασκευάζει στο λόφο του Κογεβίνα 1 χιλιόμετρο από την πόλη της Κέρκυρας Αστεροσκοπείο, που σταδιακά διέθετε: α) μεσημβρινή διόπτρα 110 mm στεγασμένη με θόλο 2.5 m, β) ισημερινό διοπτρικό τηλεσκόπιο 160 mm με όλα τα εξαρτήματά του, στεγασμένο με θόλο διαμέτρου 4.5 m, γ) δύο διόπτρες των 61 και 81 mm που χρησιμοποιούνταν για εκπαιδευτικούς σκοπούς δ) μετεωρολογικό κλωβό και ε) φασματοσκόπιο. Τα κτίρια του αστεροσκοπείου δε σώζονται πλέον αφού ο πόλεμος και οι βομβαρδισμοί της Κέρκυρας σχεδόν το κατέστρεψαν.

Στις 13 Φεβρουαρίου 1927 ιδρύθηκε η «Αστρονομική Εταιρεία της Ελλάδος» εν Κερκύρα μοναδική στην Ελλάδα που η πλούσια πολιτιστική και επιστημονική της δράση, έκαμε την Κέρκυρα γνωστή παντού. Αριθμούσε περί τα 800 μέλη απ’ όλο τον κόσμο. Εκδίδει το 1927 το δελτίο «Ουρανία» στα Ελληνικά-Γαλλικά και ενίοτε Γερμανικά και Αγγλικά, κατά τα πρότυπα του αντίστοιχου Γαλλικού δελτίου «L’ASTRONOMIE» που για την εποχή εκείνη ήταν πραγματικός άθλος. Η «Ουρανία» (από το όνομα της προστάτιδας Μούσας της Αστρονομίας) εκδιδόταν ανελλιπώς μέχρι το 1940 σε 54 συνολικά τεύχη και υπήρχε ανταλλαγή δημοσιευμάτων με αντίστοιχα δελτία που εκδίδονταν στο εξωτερικό.

Το έργο της Εταιρείας αναγνωρίστηκε επίσημα από την Πολιτεία με τη βράβευσή της από την Ακαδημία Αθηνών το 1932 «…δια την συμβολήν αυτής εις την προαγωγήν και διάδοσιν της Επιστήμης εν Ελλάδι…» και τέθηκε υπό την προστασία του τότε διαδόχου. Το 1936 ο Αστρονόμος Πλακίδης πρότεινε τη μεταφορά της έδρας της Εταιρείας στην Αθήνα, που απορρίφτηκε από τη γενική συνέλευση. Ο Δήμος Κερκυραίων τιμώντας την προσφορά της έδωσε το 1999 στους δρόμους του υψώματος που λειτούργησε το Αστεροσκοπείο τα ονόματα «ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟΥ», «FELIX LAMECH» και των προέδρων της Εταιρείας «ΑΧΙΛΛΕΑ ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΟΥ» και «ΣΠΥΡΟΥ ΒΟΥΤΣΙΝΑ». Παλαιότερα μια οδός στο κέντρο της πόλης ονομάστηκε οδός “ΙΩΑΝΝΗ ΦΩΚΑ” τιμώντας τον Κερκυραίο Αστρονόμο, γνωστό και σαν “Αρειολόγο” για τις εργασίες του για τον πλανήτη Άρη. Τέλος το έργο της αναγνωρίστηκε και διεθνώς, αφού ένας κρατήρας της Σελήνης φέρει το όνομα του Felix LAMECH και δύο κρατήρες ένας στον Άρη και ένας στη Σελήνη φέρουν το όνομα του Ιωάννη Φωκά.

Η αξιολόγηση, η προσφορά και το έργο της Αστρονομικής Εταιρείας της Ελλάδος είναι δύσκολο να εκτιμηθούν. Αν και ερασιτεχνικό σωματείο, συσπείρωσε γύρω της ένα μεγάλο μέρος του Ελληνικού Επιστημονικού δυναμικού και συνεργάστηκε με πολλούς ξένους επιστήμονες. Το μεγάλο έργο του LAMECH, η χαρτογράφηση της Σελήνης από το Αστεροσκοπείο της Κέρκυρας, ήταν πρωτοποριακό για την εποχή του. Ο χάρτης αυτός συμπληρώθηκε σταδιακά από το LAMECH με παρατηρήσεις στο Αστεροσκοπείο του Haute Garonne της Τουλούζης και μεγάλο μέρος του δημοσιεύτηκε στη Γαλλία το 1934 από τον εκδοτικό οίκο Gazzele. Από τις σελίδες της «Ουρανίας» εκλαϊκεύτηκαν πολλές επιστημονικές γνώσεις της εποχής και υπερνικώντας δυσκολίες επικοινωνίας που και σήμερα φαίνονται τεράστιες, κατόρθωσε να δημιουργήσει ένα εκτεταμένο δίκτυο ανταποκριτών στην Ελλάδα και το Εξωτερικό.

2ος ιστορικός κύκλος

Η επαναδραστηριοποίηση της Εταιρείας έγινε το 1996 και η επανέκδοση της «Ουρανίας» με 9 μέχρι σήμερα τεύχη ήταν ιστορική ανάγκη για την Κέρκυρα. Η Εταιρεία επιτελεί ενημερωτικό, εκπαιδευτικό και πολιτισμικό έργο, μέσω εβδομαδιαίων διαλέξεων για θέματα Αστρονομίας και Επιστήμης γενικότερα, τακτικών παρατηρήσεων του ουρανού με τηλεσκόπια για τους μαθητές και το κοινό της Κέρκυρας και πολλαπλών εκδηλώσεων με αφορμή τα εκάστοτε αστρονομικά φαινόμενα. Συμμετείχε με εισηγήσεις σε τρία Πανελλήνια Συνέδρια Ερασιτεχνικής Αστρονομίας, με αντικείμενο τη διάδοση των Επιστημών και της Αστρονομίας. Συμμετείχε με εισηγήσεις στην 4η και 5η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων και Αστρονομικών Εταιρειών στη Νάντη της Γαλλίας αποσπώντας ειδικές τιμητικές διακρίσεις. Τον Οκτώβρη του 2001 διοργάνωσε το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας στην Κέρκυρα.

Επίσημη Ιστοσελίδα