Διαστημικός Σταθμός

Από astronomia.gr
Πήδηση στην πλοήγησηΠήδηση στην αναζήτηση

Έτσι ονομάζονται τεχνητές κατασκευές, επανδρωμένες ή μη, οι οποίες τίθενται σε τροχιά γύρω απ’ τον πλανήτη μας ή γύρω από άλλους πλανήτες και δορυφόρους.


Γιατί χρησιμοποιούνται οι Διαστημικοί Σταθμοί;

Για πολλούς λόγους όπως:

  • Διάγνωση του πως επιδρούν οι συνθήκες έλλειψης βαρύτητας στον ανθρώπινο οργανισμό. Η εμπειρία των αποστολών αυτών θα επιτρέψει τη διεξαγωγή μακροχρόνιων αποστολών προς τον Άρη και άλλους πλανήτες.
  • Μελέτη & παρατήρηση της Γης από το διάστημα. Μελέτη των ατμοσφαιρικών φαινομένων και των ωκεανών.
  • Μελέτη βασικών βιολογικών λειτουργιών φυτών και ζώων σε συνθήκες μικροβαρύτητας και έλλειψης βαρύτητας
  • Πειράματα στη μηχανική των ρευστών, την καύση, τη μελέτη των υλικών και τη βιοτεχνολογία όπου προσφέρουν στην επιστημονική κοινότητα νέες πληροφορίες που χρησιμοποιούνται σε νέες τεχνολογικές εφαρμογές.
  • Μελέτη της επίδρασης του Ήλιου στο κλίμα της Γης.
  • Συμβολή στην ανάπτυξη της αστρονομίας


Διαστημικοί Σταθμοί

Από το 1957 που εκτοξεύτηκε και τέθηκε σε τροχιά ο πρώτος τεχνητός δορυφόρος (Sputnik 1), ο οποίος ήταν η αφετηρία της προσπάθειας κατάκτησης του διαστήματος, έχουν τεθεί σε τροχιά οι εξής διαστημικοί σταθμοί:


  • Πρόγραμμα Salyut: Το Πρόγραμμα Σαλιούτ (στα ρωσικά Χαιρετισμός) αφορούσε μια σειρά επτά διαστημικών σταθμών που τέθηκαν σε τροχιά από τους Σοβιετικούς στις δεκαετίες 1970-1980. Οι σταθμοί Σαλιούτ ήταν απλές κατασκευές, αποτελούμενες από ένα κυρίως τμήμα, που έμπαινε σε τροχιά, το οποίο επανδρωνόταν αργότερα από πληρώματα που έφταναν με σκάφη Σογιούζ.


  • Skylab: Ο Skylab ήταν ο πρώτος διαστημικός σταθμός που τέθηκε σε τροχιά από τις Η.Π.Α. Εκτοξεύθηκε το 1973 και παρέμεινε σε τροχιά έως το 1979.


  • Mir: O Mir (ειρήνη στα ρωσικά) ήταν ένας σοβιετικός διαστημικός σταθμός. Τέθηκε σε τροχιά τον Φεβρουάριο του 1986 και ήταν σε λειτουργία μέχρι το Μάρτιο του 2001. Είναι ο μακροβιότερος διαστημικός σταθμός που λειτούργησε μέχρι τώρα στο διάστημα. Παρέμεινε σε τροχιά 15 χρόνια παρόλο που είχε κατασκευαστεί για να μείνει περίπου 5 με 6 χρόνια.


  • ISS (International Space Station): Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός που άρχισε να κατασκευάζεται το 1998 και αποτελεί διεθνή συνεργασία των παρακάτω διαστημικών υπηρεσιών: NASA (ΗΠΑ), ESA (Ευρώπη), η RKA (Ρωσία), CSA (Καναδάς), η JAXA (Ιαπωνία) ενώ συμμετέχει και η AEB (Βραζιλία).


Η Κίνα έχει εκφράσει την πρόθεσή της να θέσει σε τροχιά στο εγγύς μέλλον τον δικό της διαστημικό σταθμό.