Mir

Από astronomia.gr
Αναθεώρηση ως προς 01:20, 20 Φεβρουαρίου 2007 από τον Quendi (συζήτηση | συνεισφορές)
(διαφορά) ← Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεότερη αναθεώρηση → (διαφορά)
Πήδηση στην πλοήγησηΠήδηση στην αναζήτηση
O διαστημικός σταθμός Μir σε τροχιά

O Mir (Μιρ, Мир=ειρήνη στα ρωσικά) ήταν ένας σοβιετικός διαστημικός σταθμός. Τέθηκε σε τροχιά στις 19 Φεβρουαρίου του 1986 και ήταν σε λειτουργία μέχρι τις 23 Μαρτίου του 2001. Είναι ο μακροβιότερος διαστημικός σταθμός που λειτούργησε μέχρι τώρα στο διάστημα. Παρέμεινε σε τροχιά 15 χρόνια παρόλο που είχε κατασκευαστεί για να μείνει περίπου 5 με 6 χρόνια. Το Μιρ βασιζόταν στην σειρά των διαστημικών σταθμών Salyut που είχαν τεθεί σε τροχιά την δεκαετία του '70.


Μετά τη πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, οι ΗΠΑ συνεργάστηκαν με τη Ρωσία και επιτράπηκε στις ΗΠΑ την αποστολή αστροναυτών στο διαστημικό σταθμό. Η στενή συνεργασία επήλθε όταν το διαστημικό λεωφορείο Atlantis ενώθηκε με το Μιρ το 1995.


Το Μιρ πετούσε σε τροχιά περίπου 400 χλμ. πάνω από την Γη και μέχρι το τέλος της ζωής του είχε πραγματοποιήσει 89.067 περιστροφές γύρω από την Γη. Δέχθηκε συνολικά 104 αστροναύτες από την Ρωσία, τις ΗΠΑ και άλλες χώρες, ενώ υπέστη περισσότερες από 1000 βλάβες, μια πυρκαγιά και μία παραλίγο καταστροφική σύγκρουση με σκάφος ανεφοδιασμού. Η πτώση της Σοβιετικής ένωσης είχε επηρρεάσει και το Μιρ καθώς υπήρχε η σκέψη της καταστροφης του λόγω οικονομικών προβλημάτων, ενώ ένας αστροναύτης, ο Σεργκέι Κρικάλεφ έμεινε ολομόναχος ένα χρόνο στο Μιρ, πολύ περισσότερο απ' όσο είχε προγραμματιστεί, εξαιτίας επίσης οικονομικών προβλημάτων καθώς και του γενικότερου χάους που επικρατούσε στη χώρα τη περίοδο εκείνη στα κλιμάκια της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας.


Η καταστροφή του Μιρ έγινε στις 23 Μαρτίου 2001 , όπου και μπήκε στην ατμόσφαιρα της Γης. Τα συντρίμια του έπεσαν κοντά στα νησιά Φίτζι στον Ειρηνικό ωκεανό.