Το Βιβλίο του Κόσμου

Από astronomia.gr
Πήδηση στην πλοήγησηΠήδηση στην αναζήτηση
Το Βιβλίο του Κόσμου
Vivlio tou kosmou.jpg
Τίτλος Το Βιβλίο του Κόσμου
Συγγραφέας Συλλογικό Έργο
1η Έκδοση
Χρονολογία Έκδοσης 2004
Εκδότης Αλεξάνδρεια
Αριθμός Σελίδων 450
ISBN 960-221-309-4
Τύπος Έκδοσης -
Τόμοι 1

Η επιστήμη της κοσμολογίας ασχολείται ούτε λίγο ούτε πολύ με την προέλευση και τη δομή του σύμπαντος: τι είναι, πώς γεννήθηκε, πού μπορεί να οδηγείται; ποιο είναι το μέγεθος, η φύση και η ηλικία του; "Το Βιβλίο του Κόσμου" παρουσιάζει τη σημερινή κατάσταση των γνώσεών μας για το σύμπαν, μέσα από τα κείμενα των σημαντικότερων ανθρώπων που εργάζονται σήμερα ή συνέβαλαν κάποτε σ’ αυτό το πεδίο. Καθώς η κοσμολογία καλύπτει όλες τις μορφές ενέργειας και ύλης, το βιβλίο περιλαμβάνει μελέτες για το γαλαξία μας, για το ηλιακό μας σύστημα, από τους ενδότερους πλανήτες μέχρι τα απώτερα άκρα του, για την προέλευση της ζωής στη γη και τις πιθανότητες να υπάρχει ζωή αλλού, για τον κόσμο των ατομικών και υποατομικών σωματιδίων – τους θεμέλιους λίθους για οτιδήποτε υπάρχει στο σύμπαν.


Οδηγός σ’ αυτή την περιήγηση είναι ο αστρονόμος David H. Levy, ο οποίος περιέλαβε στη συλλογή θεμελιώδη άρθρα από τις σελίδες του περιοδικού Scientifc American, γραμμένα από αυθεντίες όπως ο Albert Einstein, ο Francis Crick, ο Erwin Schrodinger, ο Stefen Jay Gould και ο Carl Sagan, Alan Guth, Andrei Linde και πολλούς άλλους.


Σε γενικές γραμμές, το βιβλίο αρχίζει με κείμενα σχετικά με τη χρήση τηλεσκοπίων για τη θέαση του ουρανού, τις ιδέες του Albert Einstein, την κβαντική μηχανική και την εξέλιξη του σύμπαντος. Έπειτα μας παίρνει για ένα ταξίδι μέσα από γαλαξίες, μαύρες τρύπες, άστρα, κομήτες και πλανήτες. Στη συνέχεια παραθέτει ορισμένα δοκίμια για την αναζήτηση ζωής σε άλλους πλανήτες. Τέλος, κλείνει με μια σειρά άρθρων που δείχνουν πώς η αντίληψη των ατόμων, των μορίων και των κουάρκ είναι αναγκαία για την κατανόηση της λειτουργίας του σύμπαντος.


Τα κείμενα είναι ομαδοποιημένα κατά θέμα, από τα πιο μεγάλα φαινόμενα, όπως ο σχηματισμός του σύμπαντος, μέχρι την πιο μικρή λεπτομέρεια, όπως η σύσταση του ατόμου. Επιπλέον κάθε ενότητα περιλαμβάνει μια κατατοπιστική εισαγωγή του David H. Levy, η οποία συνδέει τις εργασίες μεταξύ τους και διαμορφώνει μια ολοκληρωμένη εικόνα. Εικονογραφημένο με μαυρόασπρες και έγχρωμες φωτογραφίες και γραφήματα, το βιβλίο απευθύνεται τόσο σε επιστήμονες και επαγγελματίες αστρονόμους όσο και σε ένα ευρύ κοινό μη ειδικών, που ενδιαφέρονται για μια σφαιρική θεώρηση του Κόσμου που μας περιβάλλει.


Κεφάλαια

1. Κείμενα από το παρελθόν

2. Η γένεση του σύμπαντος

3. Ο σχηματιμός των γαλαξιών

4. Ο γαλαξίας μας

5. Η γένεση του ηλιακού μας συστήματος

6. Η πλανητική περιήγηση

7. Η ζωή στη Γη.. και αλλού

8. Το μικροσύμπαν

9. Εικασίες σχετικά με την αρχή και το τέλος