Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Θράκης

Από astronomia.gr
Πήδηση στην πλοήγησηΠήδηση στην αναζήτηση

Logo seath.jpg


Ο Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Θράκης είναι ένας σύλλογος που δραστηριοποιείται στη Θράκη με σκοπό τη συνεύρεση των ερασιτεχνών αστρονόμων της περιοχής. Τα ενεργά μέλη του συλλόγου βρίσκονται στην Αλεξανδρούπολη, την Ορεστιάδα, την Κομοτηνή, το Διδυμότειχο, την Ξάνθη και άλλες πόλεις της Θράκης.


Δραστηριότητες

Το Δ.Σ. συγκροτεί επιτροπές και γραφεία δραστηριότητας του Συλλόγου, στους εξής τομείς ενδιαφέροντος :

1) Ερασιτεχνικής Αστρονομικής Παρατήρησης

2) Εκδηλώσεων και Δημοσίων Σχέσεων

3) Πληροφορικής και Διαδικτύου

4) Δανειστικής Βιβλιοθήκης και Ταινιοθήκης

5) Δημιουργίας Αστεροσκοπείων – Πλανηταρίων

6) Αστρονομικής φωτογραφίας

και οποιοδήποτε άλλο τομέα προκύψει ανάγκη στο μέλλον μετά από απόφαση της Γ.Σ.

Ιστορικό

Στις 4 Οκτωβρίου στο φόρουμ του Astrovox δημιουργήθηκε ένα θέμα συζήτησης που αφορούσε την αναζήτηση ερασιτεχνών αστρονομίας στην Αλεξανδρούπολη και στον Έβρο από όπου ξεκίνησε μια διαδικασία η οποία στις 18 Οκτωβρίου μετουσιώθηκε στην πρώτη συνάντηση των έξι πρώτων μελών για καφέ και συζήτηση (μετείχαν : Πρασόπουλος Δημήτρης, Βένετης Απόστολος, Δελίδου Ελένη, Παπαδόπουλος Δημήτρης, Παναγιώτου Βικτωρία, Φωτιάδης Παναγιώτης).Τα άτομα αυτά και όλα όσα προσήλθαν μετέπειτα δεν γνωρίζονταν καθόλου. Από τότε και μέχρι τον Απρίλιο του 2004, τέθηκε η ιδέα δημιουργίας Συλλόγου για όλο τον Έβρο και μετά για όλη τη Θράκη. Ενδιάμεσα κάποια από τα μέλη άρχισαν να αναπτύσσουν την ιδέα και πραγματοποίηση ομαδικών αστρονομικών παρατηρήσεων και να κάνουν πράξεις, κάποιες από αυτές τις ιδέες τους.

Στις αρχές του Μαΐου του 2004 οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες. Στις 4 Μαΐου του 2004, μετά από απόφαση των λίγων έως τότε μελών, διοργανώθηκε εκδήλωση για την ολική έκλειψη Σελήνης στο φάρο της Αλεξανδρούπολης. Την επόμενη μέρα τα ενδιαφερόμενα μέλη ήταν πολύ περισσότερα. Από τότε ξεκίνησαν οι επίσημες διαδικασίες για τη δημιουργία του Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Θράκης με έδρα την Αλεξανδρούπολη.Τα μέλη αυτά άρχισαν να ανταλλάσσουν συγκεκριμένες προτάσεις και ιδέες, από ένα σύνολο γνώσεων και εμπειριών, σε αρκετά θέματα Αστρονομίας, Ερασιτεχνικής Παρατήρησης, Υπολογιστών, διαδικασίες Συλλόγων κλπ.

Τελικά στις 23 Μαΐου 2004 συγκεντρώθηκαν τα 29 ιδρυτικά μέλη και συμφώνησαν επί θεμάτων καταστατικού και η επίσημη δημιουργία του συλλόγου πήρε το δρόμο της με τον ορισμό της προσωρινής διοίκησης. Η 1η Γενική Συνέλευση (Σεπτέμβριος 2004) εξέλεξε το 1° Διοικητικό Συμβούλιο και την 1η Ελεγκτική Επιτροπή.


Επίσημη σελίδα ΣΕΑΘ