Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Θράκης

Από astronomia.gr
Πήδηση στην πλοήγησηΠήδηση στην αναζήτηση

Logo seath.jpg


Ο Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Θράκης είναι ένας σύλλογος που δραστηριοποιείται στη Θράκη με σκοπό τη συνεύρεση των ερασιτεχνών αστρονόμων της περιοχής. Τα ενεργά μέλη του συλλόγου βρίσκονται στην Αλεξανδρούπολη, την Ορεστιάδα, την Κομοτηνή, το Διδυμότειχο, την Ξάνθη και άλλες πόλεις της Θράκης.


Ο Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Θράκης (Σ.Ε.Α.Θ.), ιδρύθηκε το Αύγουστο του 2004, με έδρα την Αλεξανδρούπολη, (καταχώρηση στο βιβλίο αναγνωρισμένων σωματίων του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αλεξανδρούπολης, με αριθ.24/10-8-2004). Οι σκοποί του Συλλόγου, περιλαμβάνουν ενδεικτικά τα εξής : α) ανάπτυξη και ενημέρωση για την Ερασιτεχνική Αστρονομία και παρατήρηση στη Θράκη σε συνεργασία με διάφορους φορείς : εκπαίδευσης, κρατικούς φορείς, συλλόγους, απλούς πολίτες κλπ. β) δημιουργία βιβλιοθηκών, η οργάνωση ομιλιών, σεμιναρίων, διημερίδων που αφορούν την παρατηρησιακή Ερασιτεχνική Αστρονομία. γ) επαφές με συλλόγους ερασιτεχνικής αστρονομίας για την επίτευξη κοινών στόχων. Στο σύλλογο μπορούν να μετέχουν όσοι το επιθυμούν ανεξάρτητα αν διαθέτουν ή όχι, εξοπλισμό & γνώσεις αστρονομίας. Οι ενέργειες & δράσεις μας περιλαμβάνουν τα εξής : · 19 επίσημες εκδηλώσεις-παρατηρήσεις–παρουσιάσεις για το κοινό της περιοχής (Αλεξανδρούπολη, Ορεστιάδα, Σουφλί, Διδυμότειχο, παραλία Μέσης Κομοτηνής) · 15 εκδηλώσεις (παρουσιάσεις & παρατηρήσεις) σε μαθητές της περιοχής (Αλεξανδρούπολη, Ορεστιάδα, Σουφλί, Τυχερό, Μεταξάδες, Νέα Χηλή, Σάπες, Ξυλαγανή Ροδόπης,) · Ημερίδα 5 & 6 Μαΐου 2006 σε Αλεξ/πολη & Ορεστιάδα με ομιλίες καθηγητών πανεπιστημίου, και θέματα : «Κοσμολογία» κ. Ιωάννη Σειραδάκη (Πανεπ. Θεσ/νίκης) & «Ο ήλιος και εμείς» κ. Ξενοφών Μουσά (Πανεπ. Αθηνών) με την υποστήριξη της Νομαρχίας Έβρου. · Ομιλία 5 Μαΐου 2007: «Μηχανισμός Αντικυθήρων» καθηγητή κ. Ιωάννη Σειραδάκη (Πανεπ. Θεσ/νίκης) με την υποστήριξη του Δήμου Αλεξανδρούπολης. · «Ελευθέρια Δήμου Αλεξ/πολης», Μάιος 2006 & Μάιος 2007: παρουσιάσεις αστρονομίας παρατήρηση με τηλεσκόπια & έκθεση φωτογραφίας (συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Αλεξ/πολης) με την υποστήριξη του Δήμου Αλεξανδρούπολης. · 1ο Διεθνές Συνέδριο για τον Ελληνικό Πολιτισμό, Νοέμβριος 2005, Σουφλί : Συμμετοχή σε παράλληλες εκδηλώσεις με παρατηρήσεις, έκθεση αστρο-φωτογραφίας, παρουσιάσεις αστρονομίας · 4 εκθέσεις αστρο-φωτογραφίας των μελών του ΣΕΑΘ (Αλεξ/πολη, Σουφλί) · 2 προγράμματα εκμάθησης αστρονομίας για παιδιά 10-15 ετών (Αλεξανδρούπολη) · συμμετοχή στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας (Αθήνα, Σεπ 2005) · συμμετοχή στην Πανελλήνια Συνάντηση Προέδρων & εκπροσώπων Συλλόγων Ερασιτεχνικής Αστρονομίας (Πάτρα, Νοέμβριος 2006) · 21 επίσημες παρατηρήσεις για τα μέλη · 27 εκπαιδευτικές ομιλίες για τα μέλη (Αλεξανδρούπολη, Ορεστιάδα, Κομοτηνή) · 10 εκδρομές – συνεστιάσεις εργασίας (Δασικό Χωριό Λειβαδίτη, Φαλακρό Δράμας, Αλεξανδρούπολη, Ορεστιάδα, Μαρώνεια, Κομοτηνή). · οι βιβλιοθήκες του συλλόγου (Αλεξανδρούπολη, Ορεστιάδα, Κομοτηνή). Διαθέτουν βιβλία, προγράμματα αστρονομίας, ομιλίες. · δυναμική ιστοσελίδα που εμπλουτίζεται συνεχώς, με επισκέπτες από όλη την Ελλάδα. Τελευταία ενημέρωση : Μάιος 2007

Ιστορικό

Στις 4 Οκτωβρίου στο φόρουμ του Astrovox δημιουργήθηκε ένα θέμα συζήτησης που αφορούσε την αναζήτηση ερασιτεχνών αστρονομίας στην Αλεξανδρούπολη και στον Έβρο από όπου ξεκίνησε μια διαδικασία η οποία στις 18 Οκτωβρίου μετουσιώθηκε στην πρώτη συνάντηση των έξι πρώτων μελών για καφέ και συζήτηση (μετείχαν : Πρασόπουλος Δημήτρης, Βένετης Απόστολος, Δελίδου Ελένη, Παπαδόπουλος Δημήτρης, Παναγιώτου Βικτωρία, Φωτιάδης Παναγιώτης).Τα άτομα αυτά και όλα όσα προσήλθαν μετέπειτα δεν γνωρίζονταν καθόλου. Από τότε και μέχρι τον Απρίλιο του 2004, τέθηκε η ιδέα δημιουργίας Συλλόγου για όλο τον Έβρο και μετά για όλη τη Θράκη. Ενδιάμεσα κάποια από τα μέλη άρχισαν να αναπτύσσουν την ιδέα και πραγματοποίηση ομαδικών αστρονομικών παρατηρήσεων και να κάνουν πράξεις, κάποιες από αυτές τις ιδέες τους.

Στις αρχές του Μαΐου του 2004 οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες. Στις 4 Μαΐου του 2004, μετά από απόφαση των λίγων έως τότε μελών, διοργανώθηκε εκδήλωση για την ολική έκλειψη Σελήνης στο φάρο της Αλεξανδρούπολης. Την επόμενη μέρα τα ενδιαφερόμενα μέλη ήταν πολύ περισσότερα. Από τότε ξεκίνησαν οι επίσημες διαδικασίες για τη δημιουργία του Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Θράκης με έδρα την Αλεξανδρούπολη.Τα μέλη αυτά άρχισαν να ανταλλάσσουν συγκεκριμένες προτάσεις και ιδέες, από ένα σύνολο γνώσεων και εμπειριών, σε αρκετά θέματα Αστρονομίας, Ερασιτεχνικής Παρατήρησης, Υπολογιστών, διαδικασίες Συλλόγων κλπ.

Τελικά στις 23 Μαΐου 2004 συγκεντρώθηκαν τα 29 ιδρυτικά μέλη και συμφώνησαν επί θεμάτων καταστατικού και η επίσημη δημιουργία του συλλόγου πήρε το δρόμο της με τον ορισμό της προσωρινής διοίκησης. Η 1η Γενική Συνέλευση (Σεπτέμβριος 2004) εξέλεξε το 1° Διοικητικό Συμβούλιο και την 1η Ελεγκτική Επιτροπή.


Επίσημη σελίδα ΣΕΑΘ