Σκοτεινή Ύλη (βιβλίο)

Από astronomia.gr
Πήδηση στην πλοήγησηΠήδηση στην αναζήτηση
Σκοτεινή Ύλη
Σκοτεινή Ύλη.jpg
Τίτλος Σκοτεινή Ύλη
Συγγραφέας Lawrence Krauss
1η Έκδοση
Χρονολογία Έκδοσης -
Εκδότης ΤΡΑΥΛΟΣ
Αριθμός Σελίδων 608
ISBN 960-6640-02-7
Τύπος Έκδοσης Μαλακό Εξώφυλλο
Τόμοι 1

Περιγραφή βιβλίου

Γνωρίζουμε ότι το Σύμπαν διαστέλλεται, όμως οι θεωρίες σχετικά με το μέλλον του είναι αμφιλεγόμενες. Άραγε, θα συνεχίσει να υπάρχει ή θα εξαφανιστεί; Η μοίρα του εξαρτάται από την ποσότητα και τις ιδιότητες της ύλης που περιέχει. Δηλαδή, προκειμένου να αποφανθούμε για το μέλλον του Σύμπαντος, πρέπει πρώτα να το... ζυγίσουμε! Εξαιρετικά αποκαρδιωτική προοπτική. Παρ' όλα αυτά, οι προσπάθειες έχουν ήδη αποκαλύψει μια μεγάλη έκπληξη: υπάρχουν πολύ περισσότερα «εκεί έξω» από όσα μπορούν να ανιχνεύσουν τα τηλεσκόπια.

Μια αόρατη «ουσία» μεταβάλλει δραματικά το βάρος του Σύμπαντος και επηρεάζει τη συμπεριφορά του. Άραγε, πρόκειται για την «Πεμπτουσία» του Αριστοτέλη; Πού κρύβεται αυτή η «σκοτεινή ύλη»;

Ο φυσικός Λόρενς Κράους παρουσιάζει την πιο εκπληκτική ανακάλυψη του αιώνα μας: οι διακυμάνσεις του κβαντικού κενού παράγουν ενέργεια. Στα μήκη και τα πλάτη της διαγαλαξιακής αβύσσου, η ενέργεια πολλαπλασιάζεται, διαμορφώνει ανάλογα τη βαρύτητα και καθορίζει τη μοίρα του Σύμπαντος. Ο κενός χώρος είναι ο δημιουργός μιας απόκοσμης ενέργειας, διαχειρίζεται τη μάζα και δρομολογεί την Κοσμική εξέλιξη.