Περί μεγεθών και αποστημάτων Ηλίου και Σελήνης του Αριστάρχου του Σαμίου

Από astronomia.gr
Πήδηση στην πλοήγησηΠήδηση στην αναζήτηση
Περί μεγεθών και αποστημάτων Ηλίου και Σελήνης του Αριστάρχου του Σαμίου
Περί μεγεθών και αποστημάτων Ηλίου και Σελήνης του Αριστάρχου του Σαμίου.jpg
Τίτλος Περί μεγεθών και αποστημάτων Ηλίου και Σελήνης του Αριστάρχου του Σαμίου
Συγγραφέας Σπανδάγος, Ευάγγελος
1η Έκδοση
Χρονολογία Έκδοσης 2001
Εκδότης ΑΙΘΡΑ
Αριθμός Σελίδων 149
ISBN 960-7007-91-3
Τύπος Έκδοσης -
Τόμοι 1

Περιγραφή βιβλίου

Το έργο του Αριστάρχου του Σαμίου "Περί μεγεθών και αποστημάτων 'Ηλίου και Σελήνης" είναι ένα από τα ελάχιστα έργα των Αρχαίων Ελλήνων Μαθηματικών - Αστρονόμων που σώθηκαν. Αποτελεί δε ένα από τα πρώτα μνημεία της εφαρμογής των μαθηματικών σε επιστημονική μελέτη. Η έκδοση αυτή της πραγματείας του Αριστάρχου είναι η δεύτερη που γίνεται στην νεώτερη Ελλάδα. Η πρώτη (με μορφή φυλλαδίου) έγινε το 1980 από τον αείμνηστο μελετητή των Αρχαίων Ελληνικών μαθηματικών Ευάγγελο Σταμάτη και πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της 2.300ης επετείου από τη γέννηση του μεγάλου αυτού Έλληνα μαθηματικού και αστρονόμου (320 - 240 περίπου π.Χ.).

Όπως θα διαπιστώσει ο μελετητής η γλώσσα της πραγματείας είναι παρόμοια μ' αυτή των "Στοιχείων" του Ευκλείδου, ακολουθείται δε η γνωστή ορολογία των Αρχαίων Ελληνικών μαθηματικών.

Το Αρχαίο Ελληνικό κείμενο της εκδόσεως αυτής προέρχεται από τη γαλλική έκδοση του Comte de Fortia d' Urban (Paris 1810) δεδομένου ότι θεωρείται από τις πιο έγκυρες. Έγινε όμως η απαραίτητη σύγκριση με το αντίστοιχο κείμενο που περιέχεται στις εκδόσεις των Ernest Nizze (Stralsund 1856) και Thomas Heath (Oxford 1913).