Κόμη της Βερενίκης

Από astronomia.gr
Πήδηση στην πλοήγησηΠήδηση στην αναζήτηση
Κόμη της Βερενίκης
Coma Berenices constellation map.png
κάντε κλικ για μεγαλύτερη εικόνα
Συντομογραφία Com
Λατινικό Όνομα Coma Berenices
Συμβολισμός Τα μαλλιά της Βερενίκης, βασίλισσας της Αιγύπτου
Ορθή Αναφορά 12.76 h
Απόκλιση +21.83°
Επιφάνεια 386 τετ. μοιρ.
Σειρά 42η
Αριθμός Αστέρων
(μεγέθους < 3)
0
Λαμπρότερο Αστέρι β Κόμης Βερενίκης
(Φαινόμενο Μέγεθος 4.26)
Βροχές Διαττόντων
Συνορεύοντες
Αστερισμοί
Ορατός σε γεωγραφικά πλάτη μεταξύ +90° και −70°
Καλύτερα ορατός τα βράδια του Μαϊου


Γενικά

Ιστορία - Μυθολογία

Η Βερενίκη ήταν πρόσωπο υπαρκτό, που έζησε την εποχή των Πτολεμαίων. Την περιγράφουν ως μια γυναίκα με περισσή χάρη και έντονα πάθη. Δεν δίστασε μάλιστα να βάλει να δολοφονήσουν τον άνθρωπο που προόριζαν για σύζυγό της, που δεν ήταν άλλος από τον νεαρό εραστή της μητέρας της.

Λίγο αργότερα παντρεύεται τον Πτολεμαίο Γ΄ τον Ευεργέτη. Ο κοινός έγγαμος βίος διακόπτεται αμέσως μετά τον γάμο, γιατί ο Πτολεμαίος στο πλαίσιο των κατακτητικών πολέμων αναγκάζεται να εκστρατεύσει στη Συρία. Τότε η Βασίλισσα Βερενίκη αποφασίζει να τάξει στη Θεά του Έρωτα, Αφροδίτη, πως θα κόψει σύρριζα τα ωραία μαλλιά της αν ο άνδρας της επιστρέψει σώος και νικητής. Τρία χρόνια αργότερα, ακούγοντας τη χαρμόσυνη είδηση για την επιστροφή του συζύγου της, η Βερενίκη κόβει την πλεξίδα της και την αφιερώνει στο ναό της Αφροδίτης. Άξαφνα όμως, η κόμη της εξαφανίζεται από το ναό. Ο Πτολεμαίος εξοργίζεται και τότε ο Κόνων ο Σάμιος για να εξευμενίσει το θυμό του αλλά και για να κολακέψει το βασιλικό ζευγάρι, καλεί τον Πτολεμαίο στο αστεροσκοπείο για να του "εξηγήσει" την εξαφάνιση της πλεξίδας. Εκεί, του δείχνει τον ως τότε ανώνυμο αστερισμό που έμοιαζε με κόμη, λέγοντάς του πως η Θεά Αφροδίτη τη μετέφερε στους ουρανούς μ' ένα φτερωτό άλογο - άνεμο !

Την ίδια εποχή ο σοφός και ποιητής Καλλίμαχος, γράφει το περίφημο ομώνυμο ποίημα, το οποίο σώθηκε ολόκληρο μόνο στα λατινικά.