Καλλιστώ

Από astronomia.gr
Πήδηση στην πλοήγησηΠήδηση στην αναζήτηση

Η Καλλιστώ είναι ένας από τους τέσσερις μεγαλύτερους δορυφόρους του πλανήτη Δία.

Εισαγωγή

Η Καλλιστώ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος δορυφόρος του Δία ( ο μεγαλύτερος είναι ο Γανυμήδης, ο οποίος είναι και ο μεγαλύτερος στο Ηλιακό Σύστημα ), ο τρίτος μεγαλύτερος του Ηλιακού Συστήματος και είναι ο έβδομος σε απόσταση από το Δία δορυφόρος. Το μέγεθος του δορυφόρου αυτού είναι σχεδόν όσο και του πλανήτη Ερμή .

Ιστορικά

Η Καλλιστώ ανακαλύφθηκε το 1610 από τον σπουδαίο Ιταλό αστρονόμο, φυσικο και φιλόσοφο Γαλιλαίο μαζί με τους δορυφόρους Ιώ, Ευρώπη και Γανυμήδη. Προς τιμή του ανθρώπου που τους ανακάλυψε, οι τέσσερις αυτοί δορυφόροι, που είναι και οι μεγαλύτεροι του Δια ονομάζονται και Γαλιλαϊκοι. Το όνομα Καλλιστώ, όπως και αυτά των άλλων Γαλιλαϊκών δορυφόρων, οφείλεται στο Γερμανό αστρονόμο Simon Marius. Η ονομασία αυτή προτάθηκε λίγο μετα την ανακάλυψη των δορυφόρων αλλά εδραιώθηκε στα μέσα του εικοστού αιώνα.

Φυσικά Χαρακτηριστικά

Η ακτίνα της Καλλιστούς στον ισημερινό της είναι 2400 Km,( συγκριτικά, η Σελήνη έχει διάμετρο 3476 Km, η Γη 12756 Km και ο Ερμής 2439.7 Km ) και απέχει από τον Δία 1,883,000 Km ( μέση απόσταση ). Κινείται σε ελλειπτική τροχιά με περίοδο περιφοράς 16.689 ημέρες. Η περιστροφή της είναι σύγχρονη. Η μάζα του δορυφόρου είναι 1,08×1026 Kg, με μέση πυκνότητα 1,86 g/cm³.