Στήριξη Tηλεσκοπίου

Από astronomia.gr
(Ανακατεύθυνση από Ισημερινή Στήριξη)
Πήδηση στην πλοήγησηΠήδηση στην αναζήτηση

Ένα πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό ενός καλού τηλεσκοπίου. Στις υψηλές μεγεθύνσεις που προσφέρουν τα τηλεσκόπια κάθε δόνηση και κάθε αστάθεια του τηλεσκοπίου γίνεται αισθητή και έτσι δεν μπορεί να γίνει καμία παρατήρηση αν η βάση δεν είναι σταθερή. Υπάρχουν αρκετοί τύποι βάσεων. Αυτό που παίζει ρόλο για την ευστάθεια δεν είναι μόνο ο τύπος βάσης αλλά και η καλή της κατασκευή. Οι διαφορετικοί τύποι βάσεων έχουν διαφορετικές τιμές και διαφορετικά χαρακτηριστικά. Πολλές από αυτές, μπορούν με την προσθήκη ενός μικρού μοτέρ να κινούνται με τέτοια ταχύτητα ώστε να ακολουθούν την κίνηση των αστεριών. (Ιδιαίτερα χρήσιμο στην αστροφωτογραφία). Ας δούμε τους βασικούς τύπους βάσεων τηλεσκοπίων.


Ισημερινή Στήριξη

Αυτές οι βάσεις έχουν έναν κεκλιμένο άξονα που κοιτάει προς τον βόρειο ουράνιο πόλο. Έτσι, μπορείτε να ακολουθείτε την πορεία που διαγράφουν τα αστέρια με κίνηση σε έναν άξονα και όχι να αναπροσαρμόζετε τη θέση του τηλεσκοπίου σε όλους τους άξονες. Με ένα μοτεράκι για να το οδηγεί μπορείτε να πάρετε και αστροφωτογραφίες ή να παρακολουθείτε για πολλή ώρα ένα αντικείμενο που αλλιώς θα έφευγε εκτός πεδίου. Είναι κάπως πιο ακριβές, λίγο παράξενες στην αρχή αλλά σίγουρα οι πιο χρήσιμες. (Συνήθως λέγονται και γερμανικές-ισημερινές)

Equatorial mount.jpg


Υψαζιμουθιακή ή Αλταζιμουθιακή Στήριξη

Είναι η πιο απλή βάση καθώς επιτρέπει την κίνηση του τηλεσκοπίου σε έναν κατακόρυφο και σε έναν οριζόντιο άξονα. Είναι εύκολες στην χρήση τους, αρκετά πιο φθηνές από τις ισημερινές αλλά δεν μπορούν να χρησιμοποιουθούν για να ακολουθήσουν την πορεία των άστρων όπως οι ισημερινές.

Alt-az mount.gif


Ντομπσόνιαν

Αυτή η βάση χρησιμοποιείται μόνο σε μερικά νευτώνεια τηλεσκόπια, συνήθως μεγάλης διαμέτρου. Είναι η πιο φθηνή βάση και η κατασκευή της είναι ιδιαίτερα απλή. Στην πραγματικότητα είναι μία υψαζιμουθιακή στήριξη. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν είναι ευσταθής, αντίθετα είναι μία ιδιαίτερα στέρεα βάση. Λόγω του χαμηλού της κόστους, μπορεί κανείς να επενδύσει τα χρήματα που εξοικονομεί σε μεγαλύτερο κύριο κάτοπτρο ή σε επιπλέον προσοφθάλμιους. Θεωρείται άριστη βάση για τους καινούριους στο χόμπι.

Dobsonian.jpg

Ισημερινή με διχάλα

Γνωστή ως πιρούνι ή φουρκέτα. Αυτή η βάση χρησιμοποιείται κυρίως σε τηλεσκόπια Schmidt Cassegrain. Το τηλεσκόπιο στηρίζεται ανάμεσα στις δύο άκρες μιας διχάλας η οποία βρίσκεται και αυτή σε κεκλιμένο άξονα και έχει τις ίδιες δυνατότητες να παρακολουθεί την κίνηση των αστεριών με ένα μοτέρ όπως και οι γερμανικές ισημερινές.

Cassegrain.jpg


Οι στηρίξεις με μοτέρ και GOTO

Όπως αναφέραμε πιο πάνω, πολλές βάσεις είναι εφοδιασμένες με μοτέρ, γνωστό και ως αστροστάτης, που βοηθούν αφενός στην πιο βολική παρατήρηση καθώς ακολουθεί την κίνηση των αστεριών, αφετέρου δίνουν και τη δυνατότητα για αστροφωτογραφία στόχων μακράς έκθεσης. Για απλή χρήση, οι πιο πολλές βάσεις έρχονται με μοτέρ στον ένα άξονα μόνο, ενώ για απαιτητική αστροφωτογραφία υπάρχουν και βάσεις με μοτέρ και στους δύο άξονες. Πολλά τηλεσκόπια, όπως για παράδειγμα τα ETX της Meade, στηρίζουν αποκλειστικά την κίνησή τους σε μοτέρ και κινούνται με τη βοήθεια χειριστηρίου.


Τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει την εμφάνιση τους και τηλεσκόπια που μπορούν να ελεγχθούν από ηλεκτρονικούς υπολογιστές ή από δικό τους ειδικό χειριστήριο. Είναι πια γνωστά ως "Ρομποτικά Τηλεσκόπια". Με αυτά μπορεί κάποιος απλά να πληκτρολογήσει τον κωδικό του αντικειμένου που θέλει να δει και το τηλεσκόπιο χρησιμοποιώντας μία ηλεκτροκίνητη βάση το εντοπίζει μόνο του. Αυτό λέγεται σύστημα GOTO. Άλλοι ερασιτέχνες θεωρούν ότι είναι χρήσιμα, άλλοι όμως προτιμούν να βρίσκουν τα αντικείμενα εντελώς μόνοι τους.