Βοήθεια:Επεξεργασία

Από astronomia.gr
Πήδηση στην πλοήγησηΠήδηση στην αναζήτηση


Εδώ θα βρείτε μερικές οδηγίες ως προς την επεξεργασία και συγγραφή των άρθρων. Μπορείτε να έχετε αυτή τη σελίδα ανοιχτή σε ένα παράθυρο όταν γράφετα τα πρώτα σας άρθρα, ως βοήθεια και μέσο αναφοράς σε θέματα που αφορούν στην συγγραφή ενός καλά δομημένου και ευκολοδιάβαστου άρθρου.

Γενικά

Η συγγραφή ενός άρθρου στο astronomia.gr γενικά είναι κάτι εύκολο. Δε χρειάζεται ιδιαίτερες γνώσεις υπολογιστών και έτσι ο καθένας μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη της εγκυκλοπαίδειας. Στην πραγματικότητα, αυτό είναι και το νόημα μιας σελίδας wiki, όπως ονομάζονται οι σελίδες τέτοιου είδους.

Ας δούμε όμως μερικά βασικά στοιχεία δημιουργίας και επεξεργασίας άρθρων.

Δημιουργία - Επεξεργασία

Δημιουργία νέου άρθρου

Για να δημιουργήσουμε ένα νέο άρθρο τα πράγματα είναι πολύ απλά. Κάνουμε μια αναζήτηση με το όνομα του άρθρου που θέλουμε να δημιουργήσουμε και αν η αναζήτηση δε φέρει αποτελέσματα έχουμε την επιλογή από το σύστημα να ξεκινήσουμε εμείς αυτό το άρθρο. Το μόνο που πρέπει να προσέξουμε είναι μήπως το άρθρο υπάρχει ήδη με μια άλλη, εναλλακτική ονομασία που μας έχει διαφύγει. Αλλά και κάτι τέτοιο να γίνει δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, κάποιος θα βρει και θα διορθώσει το διπλό άρθρο.

Συνήθως, όταν δημιουργούμε ένα νέο άρθρο το κατατάσσουμε και στην αντίστοιχη κατηγορία, απλά προσθέτοντας τη γραμμή [[Κατηγορία:Τάδε]]

Βασικά στοιχεία επεξεργασίας

Αφού έχουμε δημιουργήσει το άρθρο μας -ή έχουμε πατήσει επεξεργασία σε κάποιο ήδη υπάρχον - έρχεται η ώρα να περάσουμε στο ουσιαστικό κομμάτι, να προσθέσουμε το κείμενο! Αρχικά τα πράγματα είναι πολύ εύκολα: Απλά γράφουμε! Για νέα παράγραφο αφήνουμε μια κενή σειρά (δεν πάμε απλά στην απο κάτω γραμμή). Αν θέλουμε να "σπάσουμε" τη γραμμή χωρίς να αλλάξουμε παράγραφο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το <br/>, κάτι που πρέπει γενικά να αποφεύγεται. Για έντονα γράμματα απλά περικλείουμε τη λέξη με ' ' ', ενώ για πλαγιαστά με ' '. Για έντονα και πλαγιαστά, όπως κάποιος μπορεί να φανταστεί βάζουμε ' ' ' ' ' δεξιά και αριστερά από τη λέξη.

Παράδειγμα

Πως φαίνεται Πως το γράφετε
bold
'''bold'''

Επίσης, μπορούμε να εισάγουμε ένα περιθώριο στην αρχή της γραμμής, απλά με ένα : στην αρχή της. Ακόμα, μπορούμε να παραθέσουμε λόγια κάποιου, ή απόσπασμα από κάποιο κείμενο με τη μορφή <blockquote></blockquote>, όπως στο

Παράδειγμα

Πως φαίνεται Πως το γράφετε
Με άνω και κάτω τελεία βάζουμε ένα περιθώριο στην αρχή της παραγράφου.

Συνεχίζοντας στην επόμενη σειρά δημιουργείται νέα παράγραφος. Και για να παραθέσουμε τα λόγια του επιστήμονα:

Δύο πράγματα στον κόσμο είναι άπειρα, το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία. Και δεν είμαι απόλυτα σίγουρος για το πρώτο.

:Με άνω και κάτω τελεία βάζουμε ένα περιθώριο στην αρχή της παραγράφου.
Συνεχίζοντας στην επόμενη σειρά δημιουργείται νέα παράγραφος. 
Και για να παραθέσουμε τα λόγια του επιστήμονα:
<blockquote>Δύο πράγματα στον κόσμο είναι άπειρα,
το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία. 
Και δεν είμαι απόλυτα σίγουρος για το πρώτο.</blockquote>


Ενότητες

Για καλύτερη δόμηση του κειμένου και πιο ευχάριστο διάβασμα αλλά και ευκολότερη εύρεση πληροφοριών, ειναί καλό να χωρίζουμε το κείμενό μας σε ενότητες, όπως αυτές του παρόντος άρθρου. Ένα κείμενο με τέσσερις ή παραπάνω ενότητες αποκτά αυτόματα ένα Πίνακα Περιεχομένων. Ίσως να νομίζετε πως να δημιουργήσετε ενότητες είναι δύσκολο, στην πραγματικότητα δεν είναι! Με ==Ενότητα== αρχίζεται μια νέα ενότητα και με ===Υποενότητα===, ===Υπο-υπόενότητα=== έχουμε άλλα δύο επίπεδα δομής του κειμένου.

Παράδειγμα

Πως φαίνεται Πως το γράφετε
New section
Subsection
Sub-subsection
== Nέα Ενότητα ==
=== Υποενότητα ===
==== Υπο-υποενότητα====
 • Καλό θα ήταν να αρχίζουμε τις ενότητες πάντα με ενότητα δέυτερου επιπέδου == Ενότητα == και όχι με πρώτου = Ενότητα = .

Λίστες

Μη αριθμημένες

Πολλές φορές θέλουμε να παρουσιάσουμε κάποια στοιχεία σε μορφή λίστας, χωρίς αρίθμηση, απλά με μια τελεία στην αρχή του κάθε αντικειμένου. Κάτι τέτοιο γίνεται πολύ εύκολα με τη χρήση ενός * πριν από κάθε αντικείμενο της λίστας. Επίσης μπορούμε να "εμφωλεύσουμε" αντικείμενα μέσα σε αντικείμενα, δημιουργώντας επίπεδα. Το επόμενο παράδειγμα θα κάνει τα πράγματα πιο σαφή.

Παράδειγμα

Πως φαίνεται Πως το γράφετε
Το ηλιακό σύστημα περιέχει:
 • Τον ήλιο
 • Πλανήτες
  • Ερμής
  • Αφροδίτη
  • Γη
   • Σελήνη
 • Αστεροειδείς
 • ...
Το ηλιακό σύστημα περιέχει: 
* Τον ήλιο
* Πλανήτες
**Ερμής
**Αφροδίτη
***Γη
****Σελήνη
*Αστεροειδείς
* ...

Η παρεμβολή μιας νέας σειράς ξεκινάει καινούρια λίστα.


Αριθμημένες

Επίσης μπορούμε να αριθμήσουμε δεδομένα μέσα σε μια λίστα, σχεδόν όμοια με τη μη αριθμημένη λίστα. Μόνη διαφορά: Αντί για * χρησιμοποιούμε #.

Παράδειγμα

Πως φαίνεται Πως το γράφετε
 1. Πρώτον
 2. Δεύτερον
  1. Που χωρίζεται σε πρώτο και
  2. δεύτερο
 3. Τρίτον
#Πρώτον
#Δεύτερον
## Που χωρίζεται σε πρώτο και
## δεύτερο
#Τρίτον

Λίστες ορισμών

Ένα άλλο είδος λίστας είναι η λίστα ορισμώνdefinition list). Η μορφή αυτή μας επιτρέπει να παρουσιάσουμε κάποια πράγματα υπό μορφή ορισμού. Ξανά η μόνη διαφορά είναι ότι χρησιμοποιούμε στην αρχή το ;, όπως στο ακόλουθο παράδειγμα.

Παράδειγμα

Πως φαίνεται Πως το γράφετε
Αστρονομία
Η επιστήμη που μελετάει τα άστρα και τα ουράνια αντικείμενα.
Τηλεσκόπιο
Όργανο για την παρατήρηση του ουρανού.
;Αστρονομία : Η επιστήμη που μελετάει τα άστρα και τα ουράνια αντικείμενα.
;Τηλεσκόπιο : Όργανο για την παρατήρηση του ουρανού.

Μικτές λίστες

Τέλος, ο συνδυασμός των παραπάνω μπορεί να μας δώσει μικτές λίστες.

Παράδειγμα

Πως φαίνεται Πως το γράφετε
 • Οι μικτές λίστεις είναι
  1. Εύκολες στην κατασκευή
  2. στην κατανόηση
   • για μικρούς
   • και μεγάλους
 • Τι μπορώ να κάνω;
  Μπορώ να προσθέσω πολλές μαζί;
  Ναι!
  Και λίστες ορισμών;
  Εννοείται, είναι πανεύκολο!
*Οι μικτές λίστεις είναι
*#Εύκολες στην κατασκευή
*#στην κατανόηση
*#*για μικρούς
*#*και μεγάλους
*Τι μπορώ να κάνω;
*;Μπορώ να προσθέσω πολλές μαζί; :Ναι!
*;Και λίστες ορισμών; :Εννοείται, είναι πανεύκολο!

Να σημειώσουμε εδώ πως οι λίστες γενικά είναι για να ομαδοποιούν δεδομένα και να κάνουν ευκολότερη την ανάγνωση και κατανόησή τους από τον αναγνώστη. Υπερβολική χρήση τους όμως θα μπορούσε να κάνει το άρθρο βαρετό και ανούσιο και να το μετατρέψει σε μια απλή παράθεση στοιχείων, γι'αυτό και πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή.

Σύνδεσμοι

Οι σύνδεσμοι βοηθούν τους αναγνώστες των άρθρων να μετακινούνται σε άλλα άρθρα μέσα στο wiki, σε συγκεκριμένες ενότητες μέσα σε άρθρα και σε σελίδες στο διαδίκτυο. Τα πρώτα δύο είδη συνδέσμων θεωρούνται εσωτερικοί σύνδεσμοι ενώ οι σελίδες του διαδικτύου εξωτερικοί σύνδεσμοι. Παρακάτω θα δούμε πως μπορούμε να εισάγουμε τέτοιους συνδέσμους στο άρθρο μας και να διευκολύνουμε την πλοήγηση μέσα στην Εγκυκλοπαίδεια.

Εσωτερικοί σύνδεσμοι

Οι εσωτερικοί σύνδεσμοι επιτρέπουν την πλοήγηση κυρίως σε άλλα άρθρα μέσα στην εγκυκλοπαίδεια καθώς και σε κατηγορίες. Ο πιο απλός τρόπος για τη δημιουργία ενός συνδέσμου είναι η τοποθέτηση του τίτλου του άρθρου προς το οποίο θέλουμε να κατευθυνθούμε μέσα σε [[ ]]. Υπάρχουν όμως και πολλά άλλα που μπορούμε να κάνουμε με τους συνδέσμους, που εμφανίζονται στα παρακάτω παραδείγματα:

Παραδείγματα

Πως φαίνεται Πως το γράφετε

Ο Albireo είναι ένα όμορφο διπλό αστέρι.

Ο [[Albireo]] είναι ένα όμορφο διπλό αστέρι.

Πολλά αντικείμενα βαθέως ουρανού ...

 • Μπορούμε να κατευθύνουμε προς ένα άρθρο χωρίς να χρησιμοποιήσουμε το όνομά του μέσα στο κείμενό μας, αλλά αντί αυτού να εμφανίζεται ένα εναλλάκτικό κείμενο, όπως στο παράδειγμα. Θυμηθείτε πως πρώτα βάζουμε το άρθρο στο οποίο θέλουμε να μεταβούμε και μετά το σύμβολο | τοποθετούμε το επιθυμητό κείμενο.
Πολλά [[Deep Sky Objects|αντικείμενα βαθέως ουρανού]] ...

Τα Schmidt-Cassegrain είναι τηλεσκόπια που...

Οι #Λίστες είναι ένας σύνδεσμος σε κάποια ενότητα του παρόντος άρθρου.

 • Μπορούμε να μεταβούμε σε συγκεκριμένη ενότητα μέσα σε κάποιο άρθρο προσθέτοντας στο όνομα του άρθρου το #ΌνομαΕνότητας. Αν ο σύνδεσμος που δημιουργήσαμε εμφανίζεται με εναλλακτικό κείμενο το #ΌνομαΕνότητας μπαίνει πριν το |, όπως στο παράδειγμα.
 • Επίσης, έχουμε τη δυνατότητα να μεταβούμε σε κάποιο σημείο μέσα στο παρόν άρθρο χρησιμοποιώντας το #ΌνομαΕνότητας από μια ενότητα του άρθρου μέσα σε [[ ]]. Ακόμα, οποιοδήποτε HTML tag με το κατάλληλο id="" (πχ <div id="example"> </div> ) χρησιμοποιείται ως σημείο αναφοράς μέσα στο άρθρο και μπορεί να λειτουργήσει ως σύνδεσμος.
Τα [[Τύποι Οπτικών Τηλεσκοπίων#Schmidt-Cassegrain|Schmidt-Cassegrain]]
είναι τηλεσκόπια που...

Οι [[#Λίστες]] είναι ένας σύνδεσμος 
σε κάποια ενότητα του παρόντος άρθρου.

Μπορούμε ακόμη και να "στείλουμε" τον αναγνώστη σε μια ολόκληρη κατηγορία, όπως οι Πλανήτες, ή ακόμα και σε άλλο "χώρο" μέσα στην Εγκυκλοπαίδεια, όπως την Σελίδα στην τύχη.

 • Χρησιμοποιούμε άνω τελεία πριν την Κατηγορία για να αποτρέψουμε την είσοδο του παρόντος άρθρου σε αυτήν και να εμφανίσουμε αυτή τη γραμμή ως σύνδεσμο.
Μπορούμε ακόμη και να "στείλουμε" τον αναγνώστη 
σε μια ολόκληρη κατηγορία, όπως οι [[:Κατηγορία:Πλανήτες|Πλανήτες]], 
ή ακόμα και σε άλλο "χώρο" μέσα στην Εγκυκλοπαίδεια, 
όπως την [[:Ειδικό:Randompage|Σελίδα στην τύχη]].

Εξωτερικοί σύνδεσμοι