Πάν

Από astronomia.gr
Αναθεώρηση ως προς 22:08, 13 Ιουνίου 2007 από τον Cavas (συζήτηση | συνεισφορές)
(διαφορά) ← Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεότερη αναθεώρηση → (διαφορά)
Πήδηση στην πλοήγησηΠήδηση στην αναζήτηση
Ο δορυφόρος του Κρόνου, Παν

Ο Πάνας, είναι ο 1ος σε απόσταση δορυφόρος του Κρόνου ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1990. Βρισκέται, μέσα στο χάσμα Encke, στον Δακτύλιο Α.

Ιστορικά

Η ανάκάλυψή του έγινε από τον Mark R. Showalter μέσω της βαρυτικής έλξης που ασκεί στους δακτύλιους. Αυτό που παρατηρήθηκε, ήταν τα κύματα πυκνότητας στα σωματίδια που αποτελούν το δακτύλιο. Ουσιαστικά δηλαδη είναι διασπάσεις στη συνέχεια των δακτυλίων οι οποίες είχαν κυματοειδή μορφή. Η μελέτη των δακτυλίων λοιπόν ήταν αυτή που οδήγησε τους επιστήμονες να επανεξετάσουν -9 χρόνια αργότερα- τις φωτογραφίες του δακτυλίου τραβηγμένες από το Voyager 2 και να ψάξουν το μικρό αυτό δορυφόρο εκεί όπου υπολογίσανε ότι θα έπρεπε να ήταν τις στιγμές τις φωτογράφισης. Ο δορυφόρος βρέθηκε σε συνολικά 11 φωτογραφίες και του δόθηκε το όνομα Παν.

Το Χάσμα Encke και τα κύματα πυκνότητας στο δακτύλιο

Φυσικά Χαρακτηριστικά

Ο Πάνας βρίσκεται σε μέση απόσταση 133,570 Km από τον Κρόνο, σε έλλειπτική τροχία εξαιρετικά μικρής εκκεντρότητας. Η περίοδος περιφοράς του είναι περίπου 0,57 γήινες μέρες και η περιστροφή του είναι σύγχρονη. Έχει μάζα μόλις 5×1015 Kg περίπου και ακτίνα 15 Km (για σύγκριση η μάζα της Σελήνης είναι περίπου 734×1020 Kg και η ακτίνα της 1738 Km). Ο Παν είναι υπεύθυνος για την διατήρηση του χάσματος Encke.