Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «astronomia.gr:FAQ»

Από astronomia.gr
Πήδηση στην πλοήγησηΠήδηση στην αναζήτηση
Γραμμή 11: Γραμμή 11:
 
'''Με τί μορφή να εισάγω λήμματα με πολλές λέξεις;'''
 
'''Με τί μορφή να εισάγω λήμματα με πολλές λέξεις;'''
  
Για λόγους ομοιομορφίας τα λήμματα που αποτελούνται από δύο λέξεις εισάγονται γράφοντας και τις δύο με κεφαλαίο το πρώτο λέξεις χωρίς κόμμα ή κενό μεταξύ τους.
+
Για λόγους ομοιομορφίας τα λήμματα που αποτελούνται από δύο (ή περισσότερες) λέξεις εισάγονται γράφοντας και τις όλες με κεφαλαίο το πρώτο γράμμα. Οι λέξεις θα χωρίζονται από κενό μεταξύ τους.
  
  

Αναθεώρηση της 10:05, 29 Αυγούστου 2006

Πώς μπορώ να βρίσκω πληροφορίες στο astronomia.gr;

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την αναζήτηση στο αριστερό τμήμα της σελίδας, να περιηγηθείτε στις κατηγορίες άρθρων ή να ανατρέξετε στο αλφαβητικό ευρετήριο.


Πώς μπορώ να προσθέσω/επεξεργαστώ νέα λήμματα;

Για να προσθέσετε ένα άρθρο με συγκεκριμένο τίτλο γράψτε τον τίτλο στο πεδίο αναζήτησης και πατήστε "Μετάβαση". Αν το άρθρο δεν υπάρχει θα σας δοθεί η ευκαιρία να το δημιουργήσετε! Ενας άλλος τρόπος είναι να ακολουθήσετε κάποιο σύνδεσμο (κόκκινου χρώματος) προς άρθρο που δεν έχει ακόμα δημιουργηθεί. Σύνδεσμοι προς άρθρα μπορούν να γίνουν πριν αυτά δημιουργηθούν, ενθαρρύνοντας τη δημιουργία τους ή δινοντας νέες ιδέες.


Με τί μορφή να εισάγω λήμματα με πολλές λέξεις;

Για λόγους ομοιομορφίας τα λήμματα που αποτελούνται από δύο (ή περισσότερες) λέξεις εισάγονται γράφοντας και τις όλες με κεφαλαίο το πρώτο γράμμα. Οι λέξεις θα χωρίζονται από κενό μεταξύ τους.


Με τι μορφή εισάγω τα ονόματα προσωπικοτήτων;

Για να υπάρχει ομοιομορφία στο χειρισμό των κύριων ονομάτων αλλά και να διευκολύνουμε την αλφαβητική ταξινόμηση τα ονόματα θα πρέπει να εισάγονται με τον εξής τρόπο στον τίτλο ενός άρθρου:

Ξένα ονόματα: Επίθετο (με λατινικά), Όνομα (με λατινικά). π.χ. το σωστό θα ήταν "Einstein, Albert" και όχι "Albert Einstein", "Άλμπερτ Άινσταιν" κτλ.

Ελληνικά ονόματα: Επίθετο, Όνομα. π.χ "Πλακίδης, Σταύρος".

Προς το παρόν, θα πρέπει να αποφεύγουμε άρθρα για Έλληνες εν ζωή.


Πώς βάζω μια εικόνα;

Κατά τη συγγραφή ενός άρθρου μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το κουμπί της εικόνας, ή εισάγοντας μόνοι σας τον κώδικα εικόνας ως εξής: [[Εικόνα:onoma.jpg]]. Μετά τη δημοσίευση του άρθρου, πατώντας πάνω στον κόκκινο σύνδεσμο της εικόνας, θα μπορέσετε να οδηγηθείτε στη σελίδα μεταφόρτωσης εικόνας. Οι εικόνες στο wiki είναι επαναχρησιμοποιήσιμες σε πολλά άρθρα. Με την εντολή [[Εικόνα:onomakapoiasekonas.jpg]] μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε εικόνα υπάρχει ήδη στη βάση δεδομένων.


Πώς κάνω εσωτερικό σύνδεσμο σε λήμμα;

Απλά εισάγεται το όνομα του λήμματος σε διπλές αγκύλες. Για παράδειγμα για να κάνετε ένα σύνδεσμο στο άρθρο "αστρονομία" θα γράφατε [[αστρονομία]] στο αντίστοιχο σημείο του κειμένου που εμφανίζεται η λέξη.


Πώς κάνω εσωτερικό σύνδεσμο σε λήμμα όταν στο κείμενο αυτό εμφανίζεται διαφορετικά από ότι η ονομασία του λήμματος;

Πολλές φορές, και ειδικα στα ελληνικά, το άρθρο στο οποίο θέλετε να κάνετε σύνδεσμο εμφανίζεται στο κείμενο λίγο διαφορετικά από τον τίτλο του άρθρου. Για παράδειγμα θέλετε η φράση "Ο Αρίσταρχος ήταν από τους σπουδαιότερους αρχαίους Έλληνες αστρονομους" να έχει ενεργοποιημένο σύνδεσμο προς το άρθρο "Αστρονόμος". Απλά βάζοντας τη λέξη "αστρονόμους" σε διπλή αγκύλη δε θα το πετύχετε καθώς θα οδηγηθεί στο άρθρο με τίτλο "αστρονόμους". Στην περίπτωση αυτή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την εξής σύνταξη: [[όνομα λήμματος|εμφάνιση στο κείμενο]]. Στη συγκεκριμένη περίπτωση θα γράφατε [[αστρονόμος|αστρονόμους]] ώστε και η λέξη στο κείμενο να εμφανίζεται σωστά αλλά και να κάνει σύνδεσμο προς το σωστό άρθρο.


Πώς αντιμετωπίζω τα λήματα που έχουν πολλές εναλλακτικές γραφές;

Πρέπει να διαλέξετε την καλύτερη γραφή για κύρια. Οι άλλες γραφές μπορούν να έχουν άρθρα με το εξής περιεχόμενο στην πρώτη γραμμή:

#REDIRECT [[ΟΝΟΜΑ-ΚΥΡΙΟΥ-ΛΗΜΜΑΤΟΣ]]

Η εντολή αυτή κάνει προώθηση στην κύρια γραφή.


Ποιες κατηγορίες είναι διαθέσιμες και πώς εντάσσω τα θέματα σε κατηγορίες;

Δείτε τις διαθέσιμες κατηγορίες άρθρων. Για να εντάξετε ένα άρθρο σε κατηγορία απλά γράψτε τον εξής κώδικα στο τέλος του άρθρου:

[[Κατηγορία:Τίτλος Κατηγορίας]]


Πώς μπορώ να εισαγάγω μαθηματικούς τύπους;

Με την εξής εντολή: <math>Κώδικας τύπου</math> όπου στον κώδικα βάζετε κωδικοποίηση TeX.

Εξωτερικό link βοήθειας μαθηματικών τύπων


Γιατί κάποια άρθρα είναι κλειδωμένα;

Κλειδωμένα είναι συνήθως τα άρθρα που περιέχουν πληροφορίες σχετικές με τη λειτουργία του site. Κλειδωμένα μπορεί να είναι καμιά φορά και άρθρα στα οποία είτε παρατηρήθηκε πρόβλημα από κακόβουλη χρήση είτε για στόχο αποφυγής κακόβουλης χρήσης.


Πού μπορώ να βρω περισσότερες πληροφορίες για το κώδικα και τη λειτουργία Wiki;

MediWiki homepage


Σε τί διαφέρει από τη wikipedia;

Θέλουμε το astronomia.gr να είναι κάτι παραπάνω από εγκυκλοπαίδεια, να αποκτήσει σειρά άρθρων, τεχνικών, προτάσεων και να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τους φίλους της αστρονομίας στην Ελλάδα. Επίσης, σαν πιο εξειδικευμένη σελίδα, στοχεύουμε κάποια στιγμή να έχουμε πληροφορίες που δεν υπάρχουν πάντα στις γενικές εγκυκλοπαίδειες αλλά και να υπάρχει ένα μέρος γεμάτο αποκλειστικά από αστρονομία.


Υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τον internet explorer;

Κάποιοι χρήστες ίσως παρατηρήσουν ότι ο συγκεκριμένος browser βγάζει μηνύματα σφάλματος. Για να το αντιμετωπίσετε μπορείτε να απενεργοποιήσετε την εμφάνιση των μηνυμάτων από τις επιλογές. Σε κάθε περίπτωση, συστήνουμε τον Mozilla Firefox ως τον αποδεδειγμένα συμβατό browser με το site μας.


Τί γίνεται με τα πνευματικά δικαιώματα των άρθρων; Μπορώ να πάρω κάποιο άρθρο από το site;

Το site είναι δημόσιο και φυσικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άρθρα του site εφόσον όμως υπάρχει αναφορά στην πηγή και δεν πρόκειται για κερδοσκοπικό λόγο. Αυτό που απαγορεύεται είναι η μαζική αντιγραφή περιεχομένων του site που μπορεί να θεωρηθεί κακόβουλη. Ο σκοπός του site είναι η παροχή γνώσης και σε αυτό συμβάλλουν όλοι οι χρήστες που συμμετέχουν. Οι χρήστες που συνεισφέρουν άρθρα αποδέχονται τη δημόσια χρήση αυτών των πληροφοριών. Το site και το περιεχόμενό του θα παραμείνει για πάντα δημόσιο και δωρεάν.