Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Russian Space Agency»

Από astronomia.gr
Πήδηση στην πλοήγησηΠήδηση στην αναζήτηση
 
(2 ενδιάμεσες εκδόσεις από 2 χρήστες δεν εμφανίζονται)
Γραμμή 2: Γραμμή 2:
  
  
Η Διαστημική Υπηρεσία της Ρωσίας (RKA) ιδρύθηκε μετά διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, και την κατάργηση του Σοβιετικού διαστημικού προγράμματος. Xρησιμοποιεί τις ίδιες τεχνολογίες (όπως το διαστημικό όχημα [[Soyuz]]) και τις ίδιες βάσεις εκτόξευσης, οι οποίες χρησιμοποιούνταν από την πρώην Σοβιετική Ένωση. Μέχρι σήμερα, η RKA διαχειρίζεται και ελέγχει όλα τα επανδρωμένα και μη-επανδρωμένα διαστημικά προγράμματα της Ρωσίας (εκτός από τα στρατιωτικά). Ο στρατιωτικός εργολήπτης της RKA είναι η Military Space Forces, με την οποία μοιράζονται τον έλεγχο του [[Κοσμοδρόμιο Baikonur|κοσμοδρομίου Baikonur]], από το οποίο πραγματοποιούνται και οι περισσότερες εκτοξεύσεις των διαστημικών αποστολών της Ρωσίας.
+
Η Διαστημική Υπηρεσία της Ρωσίας (RKA) ιδρύθηκε μετά διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, και την κατάργηση του Σοβιετικού διαστημικού προγράμματος. Xρησιμοποιεί τις ίδιες τεχνολογίες (όπως το διαστημικό όχημα [[Soyuz Spacecraft|Soyuz]]) και τις ίδιες βάσεις εκτόξευσης, οι οποίες χρησιμοποιούνταν από την πρώην Σοβιετική Ένωση. Μέχρι σήμερα, η RKA διαχειρίζεται και ελέγχει όλα τα επανδρωμένα και μη-επανδρωμένα διαστημικά προγράμματα της Ρωσίας (εκτός από τα στρατιωτικά). Ο στρατιωτικός εργολήπτης της RKA είναι η Military Space Forces, με την οποία μοιράζονται τον έλεγχο του [[Κοσμοδρόμιο Baikonur|κοσμοδρομίου Baikonur]], από το οποίο πραγματοποιούνται και οι περισσότερες εκτοξεύσεις των διαστημικών αποστολών της Ρωσίας.
  
  
Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, το διαστημικό πρόγραμμα της Ρωσσίας είχε μεγάλα προβλήματα χρηματοδότησης. Για να ξεπεράσει αυτές τις δυσκολίες, η RKA επικέντρωσε τις προσπαθειές της σε προσδοφόρες αποστολές, κυρίως σε εκτοξεύσεις εμπορικών δορυφόρων και στο [[Διαστημικός Τουρισμός|διαστημικό τουρισμό]], δηλαδή αποστολές που δίνουν την ευκαιρία σε ιδιώτες να ταξιδέψουν στο διάστημα και στον [[Διεθνής Διαστημικός Σταθμός|Διεθνή Διαστημικό Σταθμό]] (ISS) έναντι της αμοιβής των 20 εκατομμυρίων δολαρίων. Ταυτόχρονα, συνέχισε τη λειτουργία του [[Mir]] και έγινε ένας από τους εταίρους της κατασκευής και λειτουργίας του [[ISS]]. Σήμερα, η RKA, μετά και την βελτίωση της ρωσικής οικονομίας, έχει μεγαλύτερη χρηματοδότηση και έχει επεκτείνει τις λειτουργίες της στην επιστημονική έρευνα του διαστήματος και της [[Γη|Γης]], την ανάπτυξη των πυραύλων εκτόξευσης ([[R-7]], [[Proton]], [[Cosmos-3M]], [[Rockot]], [[Angara]]). Έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα για  την κατασκευή του [[Kliper]], του διαστημικού λεωφορείου που θα γίνει διάδοχος του [[Soyuz]] και συνεχίζει να συμμετέχει στο πρόγραμμα για την ολοκλήρωση του ISS.   
+
Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, το διαστημικό πρόγραμμα της Ρωσσίας είχε μεγάλα προβλήματα χρηματοδότησης. Για να ξεπεράσει αυτές τις δυσκολίες, η RKA επικέντρωσε τις προσπαθειές της σε προσδοφόρες αποστολές, κυρίως σε εκτοξεύσεις εμπορικών δορυφόρων και στο [[Διαστημικός Τουρισμός|διαστημικό τουρισμό]], δηλαδή αποστολές που δίνουν την ευκαιρία σε ιδιώτες να ταξιδέψουν στο διάστημα και στον [[Διεθνής Διαστημικός Σταθμός|Διεθνή Διαστημικό Σταθμό]] (ISS) έναντι της αμοιβής των 20 εκατομμυρίων δολαρίων. Ταυτόχρονα, συνέχισε τη λειτουργία του [[Mir]] και έγινε ένας από τους εταίρους της κατασκευής και λειτουργίας του [[ISS]]. Σήμερα, η RKA, μετά και την βελτίωση της ρωσικής οικονομίας, έχει μεγαλύτερη χρηματοδότηση και έχει επεκτείνει τις λειτουργίες της στην επιστημονική έρευνα του διαστήματος και της [[Γη|Γης]], την ανάπτυξη των πυραύλων εκτόξευσης ([[R-7]], [[Proton]], [[Cosmos-3M]], [[Rockot]], [[Angara]]). Έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα για  την κατασκευή του [[Kliper]], του διαστημικού λεωφορείου που θα γίνει διάδοχος του [[Soyuz Spacecraft|Soyuz]] και συνεχίζει να συμμετέχει στο πρόγραμμα για την ολοκλήρωση του ISS.   
  
[[Κατηγορία:Διαστημική]]
+
[[Κατηγορία:Διαστημικές Υπηρεσίες]]

Τελευταία αναθεώρηση της 16:57, 21 Φεβρουαρίου 2007

RKA


Η Διαστημική Υπηρεσία της Ρωσίας (RKA) ιδρύθηκε μετά διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, και την κατάργηση του Σοβιετικού διαστημικού προγράμματος. Xρησιμοποιεί τις ίδιες τεχνολογίες (όπως το διαστημικό όχημα Soyuz) και τις ίδιες βάσεις εκτόξευσης, οι οποίες χρησιμοποιούνταν από την πρώην Σοβιετική Ένωση. Μέχρι σήμερα, η RKA διαχειρίζεται και ελέγχει όλα τα επανδρωμένα και μη-επανδρωμένα διαστημικά προγράμματα της Ρωσίας (εκτός από τα στρατιωτικά). Ο στρατιωτικός εργολήπτης της RKA είναι η Military Space Forces, με την οποία μοιράζονται τον έλεγχο του κοσμοδρομίου Baikonur, από το οποίο πραγματοποιούνται και οι περισσότερες εκτοξεύσεις των διαστημικών αποστολών της Ρωσίας.


Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, το διαστημικό πρόγραμμα της Ρωσσίας είχε μεγάλα προβλήματα χρηματοδότησης. Για να ξεπεράσει αυτές τις δυσκολίες, η RKA επικέντρωσε τις προσπαθειές της σε προσδοφόρες αποστολές, κυρίως σε εκτοξεύσεις εμπορικών δορυφόρων και στο διαστημικό τουρισμό, δηλαδή αποστολές που δίνουν την ευκαιρία σε ιδιώτες να ταξιδέψουν στο διάστημα και στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) έναντι της αμοιβής των 20 εκατομμυρίων δολαρίων. Ταυτόχρονα, συνέχισε τη λειτουργία του Mir και έγινε ένας από τους εταίρους της κατασκευής και λειτουργίας του ISS. Σήμερα, η RKA, μετά και την βελτίωση της ρωσικής οικονομίας, έχει μεγαλύτερη χρηματοδότηση και έχει επεκτείνει τις λειτουργίες της στην επιστημονική έρευνα του διαστήματος και της Γης, την ανάπτυξη των πυραύλων εκτόξευσης (R-7, Proton, Cosmos-3M, Rockot, Angara). Έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα για την κατασκευή του Kliper, του διαστημικού λεωφορείου που θα γίνει διάδοχος του Soyuz και συνεχίζει να συμμετέχει στο πρόγραμμα για την ολοκλήρωση του ISS.