Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Parsec"

Από astronomia.gr
Μετάβαση σε:πλοήγηση, αναζήτηση
 
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Μονάδα μέτρησης των αστρικών αποστάσεων, η οποία αντιστοιχεί σε απόσταση σημείου, από το οποίο ο μεγάλος ημιάξονας της τροχιάς της Γης φαίνεται υπό γωνία ενός δευτερολέπτου της μοίρας. Ένα parsec (pc) αντιστοιχεί σε 3,262 [[Έτος φωτός|έτη φωτός]] ή 206.265 [[Αστρονομική Μονάδα|αστρονομικές μονάδες]]. Το όνομα της μονάδας προέρχεται από τις γαλλικές λέξεις '''par'''allaxe ([[παράλλαξη]]) και '''sec'''onde (δευτερόλεπτο).  
+
Μονάδα μέτρησης των αστρικών αποστάσεων, η οποία αντιστοιχεί σε απόσταση σημείου, από το οποίο ο μεγάλος ημιάξονας της τροχιάς της Γης φαίνεται υπό γωνία ενός δευτερολέπτου της μοίρας. Ένα parsec (pc) αντιστοιχεί σε 3,262 [[Έτος Φωτός|έτη φωτός]] ή 206.265 [[Αστρονομική Μονάδα|αστρονομικές μονάδες]]. Το όνομα της μονάδας προέρχεται από τις γαλλικές λέξεις '''par'''allaxe ([[παράλλαξη]]) και '''sec'''onde (δευτερόλεπτο).  
  
  

Τελευταία αναθεώρηση της 12:23, 29 Αυγούστου 2006

Μονάδα μέτρησης των αστρικών αποστάσεων, η οποία αντιστοιχεί σε απόσταση σημείου, από το οποίο ο μεγάλος ημιάξονας της τροχιάς της Γης φαίνεται υπό γωνία ενός δευτερολέπτου της μοίρας. Ένα parsec (pc) αντιστοιχεί σε 3,262 έτη φωτός ή 206.265 αστρονομικές μονάδες. Το όνομα της μονάδας προέρχεται από τις γαλλικές λέξεις parallaxe (παράλλαξη) και seconde (δευτερόλεπτο).


Μονάδες που προκύπτουν από τον ορισμό του parsec είναι οι:

kiloparsec (Kpc)= 1000 pc

megaparsec (Mpc)= 1.000.000 pc