Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «PAH»

Από astronomia.gr
Πήδηση στην πλοήγησηΠήδηση στην αναζήτηση
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Πολυκυκλικοι αρωματικοι υδρογονανθρακες ή Polycyclic Aromatic Hydrocarbons (PAHs) ειναι κυκλικα μεγαλομορια αποτελουμενα απο ανθρακες και υδρογονο, ενα απο αυτα ειναι και η βενζινη. Το ενδιαφερον τους στην αστροφυσικη ειναι μεγαλο αφου αυτα βρισκονται μεσα στην σκονη σε περιοχες γαλαξιων (βλεπε [[Φασμα γαλαξιων]]) που γενιουνται αστρα (περιοχες αστρογεννεσης). Αυτα εχουν το χαρακτηριστικο να απορροφουν φωτονια υπεριωδους απο τα νεογγενητα αστρα (OB-stars) και επανεκπεμπουν το φως τους στο μεσο-υπερυθρο (mid-IR) απο 3-19microns (1micron=10E-6m). Τα πιο χαρακτηριστηκα μηκη κυματος που αυτα εκπεμπουν ειναι 3.3, 6.2, 7.7, 8.6, 11.3 & 12.7microns και για αυτο η μια απο τις καμερες (IRAC) του διαστημικου τηλεσκοπιου Spitzer ([[Διαστημικό Τηλεσκόπιο Spitzer]]) ηταν ρυθμισμενη να τα μετραει (βλεπε [[Διαστημικα τηλεσκοπια]])
+
[[Εικόνα:acampbell.png|thumb| Polycyclic Arhomatic Hydrocarbon molecules]]Οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες ή Polycyclic Aromatic Hydrocarbons (PAHs) ειναι κυκλικά μεγαλομόρια αποτελούμενα απο άνθρακα και υδρογόνο, π.χ. η βενζίνη. Το ενδιαφέρον που εμφανίζουν στην αστροφυσική είναι μεγάλο διότι παρατηρούνται στην μεσοαστρική ύλη γαλαξιών (βλέπε [[Φάσμα γαλαξιών]]) σε περιοχές όπου γενιούνται άστρα (περιοχές αστρογέννεσης). Τα PAH έχουν το χαρακτηριστικό να απορροφούν φωτόνια υπεριώδους ακτινοβολίας προερχόμενα απο τα νεογγένητα άστρα (π.χ. OB-stars) και τα επανεκπέμπουν στο μέσο υπέρυθρο (mid-IR) στην περιοχή απο τα 3-19 μικρόμετρα. Τα πιο χαρακτηριστηκά μήκη κύματος που αυτά εκπέμπουν είναι τα 3.3, 6.2, 7.7, 8.6, 11.3 & 12.7 μικρόμετρα και γι αυτό μία απο τις κάμερες του διαστημικού τηλεσκοπίου Spitzer ([[Διαστημικό Τηλεσκόπιο Spitzer]]) ήταν ρυθμισμένη να παρατηρεί σε αυτά (βλέπε [[Διαστημικά τηλεσκόπια]])
 +
 
  
  
[[Αρχείο:acampbell.png]]
 
  
  
 
[[Κατηγορία:Αστροφυσική]]
 
[[Κατηγορία:Αστροφυσική]]

Αναθεώρηση της 16:41, 27 Ιουλίου 2014

Polycyclic Arhomatic Hydrocarbon molecules

Οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες ή Polycyclic Aromatic Hydrocarbons (PAHs) ειναι κυκλικά μεγαλομόρια αποτελούμενα απο άνθρακα και υδρογόνο, π.χ. η βενζίνη. Το ενδιαφέρον που εμφανίζουν στην αστροφυσική είναι μεγάλο διότι παρατηρούνται στην μεσοαστρική ύλη γαλαξιών (βλέπε Φάσμα γαλαξιών) σε περιοχές όπου γενιούνται άστρα (περιοχές αστρογέννεσης). Τα PAH έχουν το χαρακτηριστικό να απορροφούν φωτόνια υπεριώδους ακτινοβολίας προερχόμενα απο τα νεογγένητα άστρα (π.χ. OB-stars) και τα επανεκπέμπουν στο μέσο υπέρυθρο (mid-IR) στην περιοχή απο τα 3-19 μικρόμετρα. Τα πιο χαρακτηριστηκά μήκη κύματος που αυτά εκπέμπουν είναι τα 3.3, 6.2, 7.7, 8.6, 11.3 & 12.7 μικρόμετρα και γι αυτό μία απο τις κάμερες του διαστημικού τηλεσκοπίου Spitzer (Διαστημικό Τηλεσκόπιο Spitzer) ήταν ρυθμισμένη να παρατηρεί σε αυτά (βλέπε Διαστημικά τηλεσκόπια)