Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Hubble, Edwin»

Από astronomia.gr
Πήδηση στην πλοήγησηΠήδηση στην αναζήτηση
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
{{επέκταση}}
+
[[Εικόνα:Hubble.jpg|thumb|Ο Edwin Hubble]]
 +
 
 +
Ο Edwin Hubble (1869-1953) ήταν διάσημος αμερικανός αστρονόμος που ανακάλυψε ότι υπάρχουν και άλλοι [[Γαλαξίας|γαλαξίες]] εκτός του δικού μας, καθώς και τη φυγή των γαλαξιών, επομένως τη [[Διαστολή Σύμπαντος|διαστολή του σύμπαντος]].
 +
 
 +
 
 +
Το 1924 χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο (2,5 m) του όρους Wilson απέδειξε ότι ο "νεφελοειδής" της Ανδρομέδας, καθώς και κάποια άλλα "νεφελοειδή" έχουν αστρική δομή και βρίσκονται εκτός των ορίων του [[Ο Γαλαξίας|Γαλαξία]] μας. Την απόστασή τους την υπολόγισε με την βοήθεια Κηφειδών [[Μεταβλητοί Αστέρες|μεταβλητών αστέρων]] μέσω της γνωστής (από την μελέτη των ίδιων άστρων στον Γαλαξία μας) σχέσης περιόδου-λαμπρότητας. Ο Hubble οδηγήθηκε στο συμπέρασμα ότι οι Κηφείδες του "νεφελοειδή" της Ανδρομέδας απέχουν από εμάς αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες [[Έτος Φωτός|έτη φωτός]], επομένως είναι εκτός του Γαλαξία μας (του οποίου γνωρίζαμε τις διαστάσεις). Έτσι ο νεφελοειδής της Ανδρομέδας έγινε [[Ανδρομέδα (γαλαξίας)|γαλαξίας της Αδρομέδας]] και αποδείχθηκε οριστικά ότι ο [[Ο Γαλαξίας|Γαλαξίας]] μας δεν είναι το μοναδικό αστρικό σύστημα μέσα στο [[Σύμπαν|σύμπαν]].
 +
 
 +
[[Εικόνα:Galaxy types.png|thumb|Το διάγραμμα διαπασών]]
 +
 
 +
 
 +
Τα επόμενα χρόνια ο Hubble μελέτησε πολλούς ακόμα [[Γαλαξίας|γαλαξίες]], ανακάλυψε διάφορα είδη και τους ταξινόμησε πρώτος ανάλογα με το σχήμα τους. Προέκυψε ένα διάγραμμα, γνωστό ως '''διάγραμμα διαπασών''' το οποίο χρησιμοποιείται αρκετά ακόμη και σήμερα. Σύμφωνα με την ταξινόμησή του οι γαλαξίες διαιρούνται, κατ’ αρχάς σε δύο κύριες κατηγορίες, σε ελλειπτικούς και σπειροειδείς. Ο Hubble πίστευε πως το διάγραμμα εκφράζει την εξέλιξη των γαλαξιών. Ονόμασε τους γαλαξίες στο αριστερό μέρος τους διαγράμματος, γαλαξίες προγενεστέρου τύπου και αυτούς στο δεξιό μεταγενεστέρου τύπου, θεωρώντας ότι οι σπειροειδείς γαλαξίες είναι μετεξέλιξη των ελλειπτικών. Μελέτες που ακολούθησαν υπέδειξαν ότι αυτή η εκτίμηση ήταν λανθασμένη. Οι σπειροειδείς γαλαξίες περιστρέφονται γρήγορα σε αντίθεση με τους ελλειπτικούς γαλαξίες. Είναι αδύνατο ένας σχηματισμός που προέρχεται από κάποιον που δε περιστρέφεται να αρχίσει αυθόρμητα να περιστρέφεται. Παρότι το διάγραμμα δεν μπορεί να εξηγήσει την εξέλιξη των γαλαξιών, είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στην ταξινόμηση των γαλαξιών.
 +
 
 +
 
 +
 
 +
== Τιμητικές διακρίσεις ==
 +
 
 +
'''Βραβεία'''
 +
 
 +
* Bruce Medal (1938)
 +
* Gold Medal of the Royal Astronomical Society  (1940)
 +
 
 +
 
 +
'''Πήραν το όνομά του'''
 +
 
 +
* [[Αστεροειδής]] 2069 Hubble
 +
* Κρατήρας Hubble στη [[Σελήνη]]
 +
* Το [[Διαστημικό Τηλεσκόπιο Hubble]]
 +
 
  
 
[[Κατηγορία:Προσωπικότητες]]
 
[[Κατηγορία:Προσωπικότητες]]

Αναθεώρηση της 23:44, 8 Οκτωβρίου 2006

Ο Edwin Hubble

Ο Edwin Hubble (1869-1953) ήταν διάσημος αμερικανός αστρονόμος που ανακάλυψε ότι υπάρχουν και άλλοι γαλαξίες εκτός του δικού μας, καθώς και τη φυγή των γαλαξιών, επομένως τη διαστολή του σύμπαντος.


Το 1924 χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο (2,5 m) του όρους Wilson απέδειξε ότι ο "νεφελοειδής" της Ανδρομέδας, καθώς και κάποια άλλα "νεφελοειδή" έχουν αστρική δομή και βρίσκονται εκτός των ορίων του Γαλαξία μας. Την απόστασή τους την υπολόγισε με την βοήθεια Κηφειδών μεταβλητών αστέρων μέσω της γνωστής (από την μελέτη των ίδιων άστρων στον Γαλαξία μας) σχέσης περιόδου-λαμπρότητας. Ο Hubble οδηγήθηκε στο συμπέρασμα ότι οι Κηφείδες του "νεφελοειδή" της Ανδρομέδας απέχουν από εμάς αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες έτη φωτός, επομένως είναι εκτός του Γαλαξία μας (του οποίου γνωρίζαμε τις διαστάσεις). Έτσι ο νεφελοειδής της Ανδρομέδας έγινε γαλαξίας της Αδρομέδας και αποδείχθηκε οριστικά ότι ο Γαλαξίας μας δεν είναι το μοναδικό αστρικό σύστημα μέσα στο σύμπαν.

Το διάγραμμα διαπασών


Τα επόμενα χρόνια ο Hubble μελέτησε πολλούς ακόμα γαλαξίες, ανακάλυψε διάφορα είδη και τους ταξινόμησε πρώτος ανάλογα με το σχήμα τους. Προέκυψε ένα διάγραμμα, γνωστό ως διάγραμμα διαπασών το οποίο χρησιμοποιείται αρκετά ακόμη και σήμερα. Σύμφωνα με την ταξινόμησή του οι γαλαξίες διαιρούνται, κατ’ αρχάς σε δύο κύριες κατηγορίες, σε ελλειπτικούς και σπειροειδείς. Ο Hubble πίστευε πως το διάγραμμα εκφράζει την εξέλιξη των γαλαξιών. Ονόμασε τους γαλαξίες στο αριστερό μέρος τους διαγράμματος, γαλαξίες προγενεστέρου τύπου και αυτούς στο δεξιό μεταγενεστέρου τύπου, θεωρώντας ότι οι σπειροειδείς γαλαξίες είναι μετεξέλιξη των ελλειπτικών. Μελέτες που ακολούθησαν υπέδειξαν ότι αυτή η εκτίμηση ήταν λανθασμένη. Οι σπειροειδείς γαλαξίες περιστρέφονται γρήγορα σε αντίθεση με τους ελλειπτικούς γαλαξίες. Είναι αδύνατο ένας σχηματισμός που προέρχεται από κάποιον που δε περιστρέφεται να αρχίσει αυθόρμητα να περιστρέφεται. Παρότι το διάγραμμα δεν μπορεί να εξηγήσει την εξέλιξη των γαλαξιών, είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στην ταξινόμηση των γαλαξιών.


Τιμητικές διακρίσεις

Βραβεία

  • Bruce Medal (1938)
  • Gold Medal of the Royal Astronomical Society (1940)


Πήραν το όνομά του