Celestia

Από astronomia.gr
Πήδηση στην πλοήγησηΠήδηση στην αναζήτηση

Το Celestia πρόκειται για ένα δωρεάν πρόγραμμα τρισδιάστατης διαστημικής εξομοίωσης βασισμένο στον Hipparcos Catalogue. Σχεδιασμένο από τον Chris Laurel, υπάγεται κάτω από τη GNU General Public License. Είναι συμβατό με τα λειτουργικά Windows, Linux και Mac OS X. Σε αντίθεση με τα περισσότερα λογισμικά πλανητάριου, στο Celestia ο χρήστης μπορεί να "ταξιδεύει" σε κάθε αντικείμενο του Ηλιακού Συστήματος, του Γαλαξία και έξω από αυτόν. Ακόμα μπορούν να εξομοιωθούν διάφορα φαινόμενα, διαστημικές αποστολές και τεχνητοί δορυφόροι χρησιμοποιώντας το Open Graphics Library (OpenGL). Ενώ η αρχική βάση δεδομένων δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη, οι χρήστες μπορούν να κατεβάσουν δωρεάν από το Ίντερνετ περισσότερα από 10 GB επεκτάσεων (add-ons) της επιλογής τους, που μπορούν να ενσωματωθούν στο Celestia, και να κάνουν πιο ρεαλιστικό το γραφικό περιβάλλον.

Επιπλέον πληροφορείες

Το πρόγραμμα είναι βασισμένο στον αστρικό κατάλογο του δορυφόρου Ίππαρχος και επιτρέπει στους χρήστες να επεξεργαστούν ουράνια αντικείμενα, από τους δορυφόρους μέχρι τους μακρινούς γαλαξίες, σε τρεις διαστάσεις χάρης το OpenGL. Όμως σε πλήρη αντίθεση με τα υπόλοιπα αστρονομικά προγράμματα, το Celestia επιτρέπει στον χρήστη να πραγματοποιεί εικονικά ταξίδια σε όλο (σχεδόν) το Σύμπαν και να εξερευνήσει από κοντά τους πλανήτες και τα αστέρια. Η N.A.S.A. και η E.S.A. έχουν χρησιμοποιήσει επίσης το Celestia, αν και καλό είναι να μην συγχέεται με το Celestia 2000 της E.S.A.. Τα περισσότερα αστρονομικά προγράμματα πρέπει να τα αγοράσετε, αλλά αυτό δεν ισχύει με το Celestia. Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα του για να το κατεβάζετε και να το εγκαταστήσετε.

Το Celestia έχει τα εξής προτερήματα:

 1. Tour Guide (Σας ταξιδεύει σε μερικά ενδιαφέροντα ουράνια σώματα)
 2. 120.000 άστρα.
 3. Μηχανή αναζήτησης σεληνιακών και ηλιακών εκλείψεων ως το 9.999 μ.Χ.
 4. Μπορείτε να δημιουργήσετε βίντεο ανάλυσης 720x576 εικονοστοιχείων.
 5. Μπορείτε να ταξιδέψετε στον χρόνο όσο μακριά στο παρελθόν ή στο μέλλον θέλετε
 6. Μια μεγάλη λίστα από πλανήτες (συμπεριλαμβανομένων και των εξωηλιακών), δορυφόρους, αστεροειδείς, κομήτες, αστέρια, γαλαξίες και διαστημόπλοια.
 7. Στις επιφάνειες πλανητών και δορυφόρων μπορούν να απεικονιστούν ονόματα από πόλεις, κρατήρες, αστεροσκοπεία, κοιλάδες, σημεία προσεδάφισης, ηπείρους, βουνά, θάλασσες και άλλα επιφανειακά χαρακτηριστικά.
 8. Απεικονίζονται πληροφορίες για την ακτίνα, την απόσταση, τη διάρκεια της μέρας και τη μέση θερμοκρασία ενός πλανήτη. Στα άστρα αναφέρονται η απόσταση, η σχετική λαμπρότητα ως προς τον Ήλιο, η κατηγορία, η επιφανειακή θερμοκρασία και η ακτίνα τους.
 9. Μπορείτε να μεταβάλετε την λαμπρότητα των άστρων, να τραβήξετε φωτογραφίες, να χωρίσετε την οθόνη σε διαφορετικές εικόνες και να σώσετε αγαπημένους σας προορισμούς. 

Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν και περιορισμοί στο Celestia.

 1. Δεν είναι διαθέσιμα τα περισσότερα αστρικά συστήματα.
 2. Τα μοναδικά αντικείμενα που κινούνται είναι όσα αποτελούν μέρος πλανητικών συστημάτων, ενώ οι γαλαξίες είναι στατικοί. Τα αστέρια περιστρέφονται γύρω από τον εαυτό τους αλλά δεν κινούνται στο διάστημα, ως τμήματα του γαλαξία.
 3. Το Celestia δεν διαθέτει νεφελώματα, μαύρες τρύπες, σφαιρωτά σμήνη και άλλα ουράνια αντικείμενα.
 4. Δεν παρέχει αναλυτικές πληροφορίες για τα ουράνια αντικείμενα. Θα πρέπει να έχετε μόνιμη σύνδεση με το διαδίχτυο, καθώς το Celestia δεν έχει από μόνο του πληροφορίες. 

Το Celestia ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα αστρονομικά προγράμματα όχι μόνο γιατί είναι διαθέσιμο για όλους, όχι μόνο για τα εικονικά ταξίδια, αλλά και γιατί επιτρέπει στον χρήστη να αναβαθμίσει το πρόγραμμα με επιπλέον μοντέλα, τα addons. Η ιστοσελίδα Celestia Motherlode παρέχει μια μεγάλη πραγματικών αλλά και φανταστικών addons. Έτσι ο χρήστης μπορεί να κατεβάζει νεφελώματα, μαύρες τρύπες, δορυφόρους, νέους κομήτες για το Ηλιακό Σύστημα, το αστρόπλοιο Enterprise και ότι άλλο μπορεί να φανταστείτε. Μερικά μόνο από τα addons είναι 2.000.000 επιπλέον αστέρια, διαστημικόι ανελκυστήρες, βελτιωμένοι για κάθε αντικείμενο του Ηλιακού Συστήματος, φανταστικά πλανητικά συστήματα με κατοικημένους πλανήτες και εξωγήινα διαστημόπλοια, νέα αστρικά συστήματα και μια μεγάλη συλλογή διαστημοσυσκευών

Επίσημη Ιστοσελίδα

Celestia Motherlode