3η Πανελλήνια Συνάντηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων

Από astronomia.gr
Πήδηση στην πλοήγησηΠήδηση στην αναζήτηση
Αναμνηστική Φωτογραφία Εξόρμησης

Στη συνάντηση των συλλόγων ερασιτεχνικής αστρονομίας, που πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη στις 15 Νοεμβρίου 2008, η διοργάνωση της 3ης Πανελλήνιας Εξόρμησης Ερασιτεχνών Αστρονόμων για το καλοκαίρι του 2009 ανατέθηκε στον Σύλλογο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας (ΣΕΑ). Η 3η εξόρμηση αποτελεί τη συνέχεια της 1ης που έγινε στη Δίρφη το 2007 και της ακυρωθείσας 2ης επίσης στη Δίρφη.


Τόπος της εξόρμησης ήταν το Όρος Καλλίδρομο, στο καταφύγιο της "Ανάβρας" σε υψόμετρο 600 μέτρων. Το καταφύγιο απέχει 7 χιλιόμετρα από τις Θερμοπύλες, 200 χιλιόμετρα από την Αθήνα και 320 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη. Ο χώρος διαθέτει 35 κλίνες καθώς και περιφραγμένο χώρο 4 στρεμμάτων για στήσιμο σκηνών και τηλεσκοπίων. Η εξόρμηση πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις 26-27-28 Ιουνίου με τη συμμετοχή περίπου 70 ατόμων.


Το πρόγραμμα περιλάμβανε:

  • Ατομική παρατήρηση με τα τηλεσκόπια των συμμετεχόντων τα βράδια της Παρασκευής και του Σαββάτου.
  • Πρακτικά εργαστήρια (workshops), για πρώτη φορά στις πανελλήνιες εξορμήσεις, από τα μέλη του ΣΕΑ τα οποία ήταν τα εξής: Παρατήρησης μεταβλητών αστέρων, Παρατήρησης Ηλίου, Παρατήρησης διαττόντων αστέρων, Καταγραφής πλανήτη Δία.
  • Ομιλία από την αστροφυσικό Δρ. Ελένη Χατζηχρήστου με θέμα: "Γαλαξιακές Αλληλεπιδράσεις και Πυρηνική Ενεργότητα",
  • Πεζοπορική εκδρομή στην κορυφή Ελαφοβούνι.


Σύνδεσμοι