Άπαντα τα σωζόμενα του Αυτολύκου του Πιτανέως

Από astronomia.gr
Αναθεώρηση ως προς 23:45, 15 Νοεμβρίου 2006 από τον Κατερίνα (συζήτηση | συνεισφορές)
(διαφορά) ← Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεότερη αναθεώρηση → (διαφορά)
Πήδηση στην πλοήγησηΠήδηση στην αναζήτηση
Άπαντα τα σωζόμενα του Αυτολύκου του Πιτανέως
Τα έργα του Αυτολύκου του Πιτανέως.jpg
Τίτλος Άπαντα τα σωζόμενα του Αυτολύκου του Πιτανέως
Συγγραφέας Σπανδάγος, Ευάγγελος
1η Έκδοση
Χρονολογία Έκδοσης 2002
Εκδότης ΑΙΘΡΑ
Αριθμός Σελίδων 191
ISBN 960-8333-01-6
Τύπος Έκδοσης -
Τόμοι 1

Περιγραφή βιβλίου

Δύο πραγματείες του Αυτολύκου του Πιτανέως οι οποίες αναφέρονται οτην εφαρμογή της σφαιρικής γεωμετρίας στην αστρονομία. Η πρώτη πραγματεία "Περί κινούμενης σφαίρας" αποτελεί το πιο παλιό θεωρητικό γεωμετρικό κείμενο που σώθηκε. Η δεύτερη πραγματεία, η οποία είναι ένα έργο σφαιρικής αστρονομίας, έχει τίτλο "Περί επιτολών και δύσεων" και αποτελείται από δύο βιβλία. Το έργο αυτό είναι μεταγενέστερο του πρώτου και αποτελεί με τη σειρά του το αρχαιότερο αστρονομικό έργο που έχουμε στα χέρια μας.

Το παρόν βιβλίο χωρίζεται σε τρία κεφάλαια. Το πρώτο περιέχει πληροφοριακά στοιχεία για τη ζωή και το έργο του Αυτολύκου με τις σχετικές μαρτυρίες καθώς και πληροφορίες για τις δύο πραγματείες του. Το δεύτερο κεφάλαιο περιέχει τα αρχαία κείμενα των δύο έργων και το τρίτο κεφάλαιο περιέχει την απόδοση στη νεοελληνική με τα απαραίτητα σχόλια.

Για τη διευκόλυνση των μελετητών θεωρήθηκε σκόπιμο να γίνει αποκατάσταση των σχημάτων τα οποία συνοδεύουν τις προτάσεις. Έτσι, ενώ στα αρχαία κείμενα παρουσιάζονται τα σχήματα των κωδίκων, στην νεοελληνική απόδοση τους παρουσιάζονται τα σχήματα με τους κανόνες της προοπτικής.

θεωρήθηκε απαραίτητο να γίνει ο σωστός διαχωρισμός των εννοιών ανατολή, δύση, εώα επιχολή, εώα δύση, εσπερία επιτολή και εσπερία δύση. Για το σκοπό αυτό διατηρήθηκε η αρχαία ελληνική ορολογία για τις τέσσερις τελευταίες έννοιες.

Τα αρχαία κείμενα τα οποία περιέχονται στην έκδοση αυτή προέρχονται (με νέα ηλεκτρονική στοιχειοθεσία και συγκριτική αποκατάσταση) από τις εκδόσεις των Fridericus Hultsch και Vincenzo Boνiο.