Ευρωπαϊκό Διαστημοδρόμιο

Από astronomia.gr
Αναθεώρηση ως προς 17:08, 21 Φεβρουαρίου 2007 από τον Terring (συζήτηση | συνεισφορές)
(διαφορά) ← Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεότερη αναθεώρηση → (διαφορά)
Πήδηση στην πλοήγησηΠήδηση στην αναζήτηση

Το Ευρωπαϊκό Διαστημοδρόμιο βρίσκεται στα βόρειο-ανατολικά της Νότιας Αμερικής, στη γαλλική Γουιάνα, ένα υπερπόντιο τμήμα της Γαλλίας. Το 1964 η γαλλική κυβέρνηση επέλεξε το Κουρού, από 14 άλλες περιοχές, ως βάση από την οποία θα εκτόξευε τους δορυφόρους της. Όταν το 1975 δημιουργήθηκε η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (European Space Agency – ESA), η γαλλική κυβέρνηση πρόσφερε να μοιραστεί το διαστημικό κέντρο της με την ESA. Από τη μεριά της η ESA χρηματοδότησε την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων για την προετοιμασία του Διαστημοδρόμιου για τους εκτοξευτές ARIANE που βρίσκονταν υπό εξέλιξη.


Από τότε, η ESA έχει συνεχίσει να χρηματοδοτεί τα δύο τρίτα του ετήσιου προϋπολογισμού του Διαστημοδρόμιου για να διατηρηθούν οι υπηρεσίες που παρέχει το Διαστημοδρόμιο. Η ESA χρηματοδοτεί επίσης τις νέες εγκαταστάσεις, όπως τα συγκροτήματα εκτόξευσης και οι εγκαταστάσεις βιομηχανικής παραγωγής, για τους νέους εκτοξευτές όπως οι Vega ή για την εκμετάλλευση των Soyuz.


Πλεονεκτική τοποθεσία εκτόξευσης

Το Κουρού βρίσκεται σε γεωγραφικό πλάτος 5°3', μόλις 500 χλμ βόρεια του ισημερινού. Η εγγύτητα με τον ισημερινό το καθιστά ιδανικό για τις εκτοξεύσεις σε γεωστατική τροχιά, μιας και χρειάζονται λίγες διορθώσεις στην τροχιά του πυραύλου. Οι εκτοξεύσεις ωφελούνται επίσης από την την ταχύτητα της περιστροφής της Γης γύρω από τον άξονά της, η οποία αυξάνει την ταχύτητα ενός εκτοξευτή κατά 460 μέτρα ανά δευτερόλεπτο, επιτυγχάνοντας οικονομία σε καύσιμα και χρήματα.


Λόγω της γεωγραφικής θέσης του, το Ευρωπαϊκό Διαστημοδρόμιο προσφέρει γωνία εκτόξευσης 102°, επιτρέποντας ένα ευρύ φάσμα αποστολών από ανατολικά προς βόρεια. Στην πραγματικότητα, το Διαστημοδρόμιο εξαιτίας της θέση του, μπορεί να πραγματοποιήσει όλες τις πιθανές διαστημικές αποστολές. Η ασφάλεια είναι εξίσου σημαντική. Η γαλλική Γουιάνα είναι μόλις και μετά βίας κατοικημένη και το 90% της χώρας καλύπτεται από τροπικά δάση. Επιπλέον δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος από κυκλώνες ή σεισμούς. Το Διαστημοδρόμιο έχει επιτύχει υψηλά επίπεδα αποδοτικότητας, ασφάλειας και αξιοπιστίας. Εκτός από τους πολλούς ευρωπαίους πελάτες του, το Διαστημοδρόμιο αναλαμβάνει επίσης τις εκτοξεύσεις για βιομηχανίες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιαπωνία, τον Καναδά, την Ινδία και τη Βραζιλία.