Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Φωτόνιο»

Από astronomia.gr
Πήδηση στην πλοήγησηΠήδηση στην αναζήτηση
 
Γραμμή 7: Γραμμή 7:
  
 
==Ιστορική Αναδρομή==
 
==Ιστορική Αναδρομή==
Η πρώτη θεωρητική πρόβλεψη για την ύπαρξή του έγινε από τον [[Planck]] το 1900. Προσπαθώντας να ερμηνεύσει την [[ακτινοβολία]] μέλανος σώματος και να κατασκευάσει έναν θεωρητικό τύπο που να συμφωνεί με τα πειραματικά δεδομένα στο υπεριώδες, δέχθηκε ότι η ακτινοβολία πρέπει να είναι κβαντωμένη, δηλαδή να διαδίδεται σε μικρά, διάκριτα "πακέτα".  
+
Η πρώτη θεωρητική πρόβλεψη για την ύπαρξή του έγινε από τον [[Planck, Max|Planck]] το 1900. Προσπαθώντας να ερμηνεύσει την [[ακτινοβολία]] μέλανος σώματος και να κατασκευάσει έναν θεωρητικό τύπο που να συμφωνεί με τα πειραματικά δεδομένα στο υπεριώδες, δέχθηκε ότι η ακτινοβολία πρέπει να είναι κβαντωμένη, δηλαδή να διαδίδεται σε μικρά, διάκριτα "πακέτα".  
  
 
Το 1905 ο [[Einstein]], ερμηνεύοντας το [[Φωτοηλεκτρικό Φαινόμενο]], πρότεινε την ύπαρξη του "κβάντου φωτός", δηλαδή του φωτόνιου.  
 
Το 1905 ο [[Einstein]], ερμηνεύοντας το [[Φωτοηλεκτρικό Φαινόμενο]], πρότεινε την ύπαρξη του "κβάντου φωτός", δηλαδή του φωτόνιου.  

Τελευταία αναθεώρηση της 21:05, 22 Ιανουαρίου 2007

Το φωτόνιο είναι το στοιχειώδες σωματίδιο της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.

Χαρακτηριστικά

Δεν έχει μάζα και ηλεκτρικό φορτίο, έχει spin 1, δηλαδή είναι Μποζόνιο.

Είναι φορέας της Ηλεκτρομαγνητικής Αλληλεπίδρασης.

Ιστορική Αναδρομή

Η πρώτη θεωρητική πρόβλεψη για την ύπαρξή του έγινε από τον Planck το 1900. Προσπαθώντας να ερμηνεύσει την ακτινοβολία μέλανος σώματος και να κατασκευάσει έναν θεωρητικό τύπο που να συμφωνεί με τα πειραματικά δεδομένα στο υπεριώδες, δέχθηκε ότι η ακτινοβολία πρέπει να είναι κβαντωμένη, δηλαδή να διαδίδεται σε μικρά, διάκριτα "πακέτα".

Το 1905 ο Einstein, ερμηνεύοντας το Φωτοηλεκτρικό Φαινόμενο, πρότεινε την ύπαρξη του "κβάντου φωτός", δηλαδή του φωτόνιου.