Φωτόνιο: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από astronomia.gr
Πήδηση στην πλοήγησηΠήδηση στην αναζήτηση
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
 
 
(3 ενδιάμεσες εκδόσεις από 2 χρήστες δεν εμφανίζονται)
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Το '''φωτόνιο''' είναι το στοιχειώδες σωματίδιο της [[Ηλεκτρομαγνητική Ακτινοβολία|ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας]] και εν γένει της ηλεκτρομαγνητικής αλληλεπίδρασης. Δεν έχει μάζα και ηλεκτρικό φορτίο, έχει spin 1, δηλαδή είναι [[Μποζόνιο]].
Το '''φωτόνιο''' είναι το στοιχειώδες [[σωματίδιο]] της [[Ηλεκτρομαγνητική Ακτινοβολία|ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας]].  
 
==Χαρακτηριστικά==
Δεν έχει μάζα και ηλεκτρικό φορτίο, έχει spin 1, δηλαδή είναι [[Μποζόνιο]].
 
Είναι φορέας της [[Ηλεκτρομαγνητική Αλληλεπίδραση|Ηλεκτρομαγνητικής Αλληλεπίδρασης]].
 
==Ιστορική Αναδρομή==
Η πρώτη θεωρητική πρόβλεψη για την ύπαρξή του έγινε από τον [[Planck, Max|Planck]] το 1900. Προσπαθώντας να ερμηνεύσει την [[ακτινοβολία]] μέλανος σώματος και να κατασκευάσει έναν θεωρητικό τύπο που να συμφωνεί με τα πειραματικά δεδομένα στο υπεριώδες, δέχθηκε ότι η ακτινοβολία πρέπει να είναι κβαντωμένη, δηλαδή να διαδίδεται σε μικρά, διάκριτα "πακέτα".
 
Το 1905 ο [[Einstein]], ερμηνεύοντας το [[Φωτοηλεκτρικό Φαινόμενο]], πρότεινε την ύπαρξη του "κβάντου φωτός", δηλαδή του φωτόνιου.
 
 
[[Κατηγορία: Σωματίδια]]

Τελευταία αναθεώρηση της 21:05, 22 Ιανουαρίου 2007

Το φωτόνιο είναι το στοιχειώδες σωματίδιο της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.

Χαρακτηριστικά

Δεν έχει μάζα και ηλεκτρικό φορτίο, έχει spin 1, δηλαδή είναι Μποζόνιο.

Είναι φορέας της Ηλεκτρομαγνητικής Αλληλεπίδρασης.

Ιστορική Αναδρομή

Η πρώτη θεωρητική πρόβλεψη για την ύπαρξή του έγινε από τον Planck το 1900. Προσπαθώντας να ερμηνεύσει την ακτινοβολία μέλανος σώματος και να κατασκευάσει έναν θεωρητικό τύπο που να συμφωνεί με τα πειραματικά δεδομένα στο υπεριώδες, δέχθηκε ότι η ακτινοβολία πρέπει να είναι κβαντωμένη, δηλαδή να διαδίδεται σε μικρά, διάκριτα "πακέτα".

Το 1905 ο Einstein, ερμηνεύοντας το Φωτοηλεκτρικό Φαινόμενο, πρότεινε την ύπαρξη του "κβάντου φωτός", δηλαδή του φωτόνιου.