Φωτεινότητα: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από astronomia.gr
Πήδηση στην πλοήγησηΠήδηση στην αναζήτηση
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
μ (Ανάκληση των αλλαγών PaspaSlibo (επιστροφή στην προηγούμενη αναθεώρηση IonnKorr))
 
(8 ενδιάμεσες εκδόσεις από 5 χρήστες δεν εμφανίζονται)
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Είναι η ενέργεια ανά μονάδα χρόνου που εκπέμπει ένα αστέρι. Στο σύστημα SI εκφράζεται σε watt, στο cgs σε ergs/sec. Συχνά χρησιμοποιείται και [[Ηλιακή Φωτεινότητα]] <math>$3.827 \times 10^{26} wattt$</math>. Η Φωτεινότητα εξαρτάται μόνο από την πηγή της [[ακτινοβολία]]ς. Είναι ίδια για κάθε παρατηρητή, ανεξάρτητα από την απόσταση και του τι μεσολαβεί ανάμεσα στον  παρατηρητή και στη πηγή σε αντίθεση με τη [[Λαμπρότητα]]. Με την Φωτεινότητα είναι μονοσήμαντα συνδεμένο το [[Απόλυτο Οπτικό Μέγεθος]] ενός ουράνιου σώματος.
Ως Φωτεινότητα L ή Ενεργότης Φωτονίων ορίζεται ο ρυθμός της εκλυόμενης ενέργειας με μορφή ασκτινοβολίας, σε όλα τα [[Μήκος Κύματος|μήκη κύματος]], απ' το σύνολο της επιφάνειας του [[Αστέρι|αστέρος]]. Στο σύστημα SI εκφράζεται σε watt, στο cgs σε ergs/sec. Δίνεται απ' τη σχέση:
 
 
<math>L=4</math>'''π'''<math>R^2</math><math>\int_{0}^{\infty}</math> '''Fλ dλ''' 
 
'Oπου:
 
*''4πR^2'' = Η σφαιρική επιφάνεια ακτίνος R που περιβάλλει την ατμόσφαιρα του μελετούμενου αστέρα.
 
*''Fλ dλ'' = Η ροή ενέργειας, δηλαδή η ενέργεια που εκλύεται από τον αστέρα ανά μονάδα χρόνου και ανά μονάδα επιφανείας του, σαν ακτινοβολία μήκους κύματος λ, στην στενή περιοχή του φάσματος dλ.  
 
 
Η Φωτεινότητα εξαρτάται μόνο από την πηγή της ακτινοβολίας. Είναι ίδια για κάθε παρατηρητή, ανεξάρτητα από την απόσταση και του τι μεσολαβεί ανάμεσα στον  παρατηρητή και στην πηγή σε αντίθεση με τη [[Λαμπρότητα]]. Με τη Φωτεινότητα είναι μονοσήμαντα συνδεμένο το [[Απόλυτο Οπτικό Μέγεθος]] ενός ουράνιου σώματος. Συχνά χρησιμοποιείται στην [[Αστροφυσική]] και [[Ηλιακή Φωτεινότητα]] <math>$3.827 \times 10^{26} watt$</math>.
 
 
[[Κατηγορία: Αστροφυσικά Μεγέθη]]

Τελευταία αναθεώρηση της 21:41, 22 Δεκεμβρίου 2008

Ως Φωτεινότητα L ή Ενεργότης Φωτονίων ορίζεται ο ρυθμός της εκλυόμενης ενέργειας με μορφή ασκτινοβολίας, σε όλα τα μήκη κύματος, απ' το σύνολο της επιφάνειας του αστέρος. Στο σύστημα SI εκφράζεται σε watt, στο cgs σε ergs/sec. Δίνεται απ' τη σχέση:


LaTeX: L=4πLaTeX: R^2LaTeX: \int_{0}^{\infty} Fλ dλ

'Oπου:

  • 4πR^2 = Η σφαιρική επιφάνεια ακτίνος R που περιβάλλει την ατμόσφαιρα του μελετούμενου αστέρα.
  • Fλ dλ = Η ροή ενέργειας, δηλαδή η ενέργεια που εκλύεται από τον αστέρα ανά μονάδα χρόνου και ανά μονάδα επιφανείας του, σαν ακτινοβολία μήκους κύματος λ, στην στενή περιοχή του φάσματος dλ.


Η Φωτεινότητα εξαρτάται μόνο από την πηγή της ακτινοβολίας. Είναι ίδια για κάθε παρατηρητή, ανεξάρτητα από την απόσταση και του τι μεσολαβεί ανάμεσα στον παρατηρητή και στην πηγή σε αντίθεση με τη Λαμπρότητα. Με τη Φωτεινότητα είναι μονοσήμαντα συνδεμένο το Απόλυτο Οπτικό Μέγεθος ενός ουράνιου σώματος. Συχνά χρησιμοποιείται στην Αστροφυσική και Ηλιακή Φωτεινότητα LaTeX: $3.827 \times 10^{26} watt$.