Το έργο του Κλεομήδους "Κυκλική θεωρία μετεώρων"

Από astronomia.gr
Αναθεώρηση ως προς 00:13, 16 Νοεμβρίου 2006 από τον Κατερίνα (συζήτηση | συνεισφορές)
(διαφορά) ← Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεότερη αναθεώρηση → (διαφορά)
Πήδηση στην πλοήγησηΠήδηση στην αναζήτηση
Το έργο του Κλεομήδους "Κυκλική θεωρία μετεώρων"
Το έργο του Κλεομήδους Κυκλική θεωρία μετεώρων.jpg
Τίτλος Το έργο του Κλεομήδους "Κυκλική θεωρία μετεώρων"
Συγγραφέας Σπανδάγος, Ευάγγελος
1η Έκδοση
Χρονολογία Έκδοσης 2003
Εκδότης ΑΙΘΡΑ
Αριθμός Σελίδων 256
ISBN 960-8333-02-4
Τύπος Έκδοσης -
Τόμοι 1

Περιγραφή βιβλίου

Διαβάζοντας κανείς το έργο του Κλεομήδους είναι βέβαιο ότι θα θαυμάσει... Θα θαυμάσει τις ποικίλες επιστημονικές αλήθειες που διατυπώθηκαν 2000 χρόνια πριν από μας. Η "Κυκλική θεωρία των Μετεώρων" αποτελεί μια πρωτότυπη πραγματεία η οποία θίγει θέματα αστρονομίας, αστροφυσικής, ουράνιας μηχανικής, γεωδαισίας, γεωγραφίας, φυσικής ακόμα και φιλοσοφίας. Πρόκειται όμως για ένα έργο "πυκνό", ένα έργο που απαιτεί προσεκτική εμβάθυνση γιατί όλες οι απόψεις που περιέχει διατυπώνονται κατά ρητορικό και συνοπτικό τρόπο. O μελετητής συναντά στο σύγγραμμα αυτό "εμβριθείς σκέψεις". Σκέψεις τις οποίες επανέλαβαν αρκετούς αιώνας αργότερα μεταγενέστεροι φιλόσοφοι και αστρονόμοι.

Το αρχαίο ελληνικό κείμενο (με νέα ηλεκτρονική στοιχειοθεσία και σχετική αποκατάσταση) έχει ληφθεί από την έκδοση του J. Bake, Lyon 1820 και από την έκδοση του Η. Ziegler (Teubner) Leipzig 1891.

Το βιβλίο διαιρείται σε τρία κεφάλαια. Το πρώτο κεφάλαιο περιέχει πληροφορίες για τον Κλεομήδη και την "Κυκλική θεωρία". Το δεύτερο κεφάλαιο περιέχει το αρχαίο ελληνικό κείμενο, ενώ το τρίτο περιέχει την απόδοση στη νεοελληνική με τις απαραίτητες διευκρινήσεις και σχόλια.