Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Τηλεσκόπιο»

Από astronomia.gr
Πήδηση στην πλοήγησηΠήδηση στην αναζήτηση
Γραμμή 13: Γραμμή 13:
  
 
Δείτε αναλυτικότερα (με σχεδιαγράμματα)τους [[Τύποι Οπτικών Τηλεσκοπίων|τύπους σχεδίασης οπτικών τηλεσκοπίων]].
 
Δείτε αναλυτικότερα (με σχεδιαγράμματα)τους [[Τύποι Οπτικών Τηλεσκοπίων|τύπους σχεδίασης οπτικών τηλεσκοπίων]].
 
  
 
== Ραδιοτηλεσκόπια ==
 
== Ραδιοτηλεσκόπια ==

Αναθεώρηση της 18:11, 4 Νοεμβρίου 2006

Γενικά

Το Τηλεσκόπιο (τηλέ-σκοπώ : παρατηρώ μακριά) είναι μία οπτική ή άλλη διάταξη που συλλέγει και εστιάζει ορατό φως ή άλλες ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες, όπως ραδιοκύματα, υπέρυθρο, υπεριώδες, ακτίνες γ, ακτίνες Χ κ.λ.π.

Το είδωλο είτε παρατηρείται με την χρήση ειδικών φακών προσαρμογής (προσοφθάλμιοι φακοί) είτε αποτυπώνεται με τη χρήση φωτογραφικών αισθητήρων, προκειμένου να γίνουν παρατηρήσεις, μετρήσεις (φωτομετρία, φασματοσκοπία) κλπ.

Συνήθως η φωτοσυλλεκτική ικανότητα ενός τηλεσκοπίου εξαρτάται από τη διάμετρό του (aperture). Όσο μεγαλύτερη είναι η φωτοσυλλεκτική επιφάνεια ενός τηλεσκοπίου, τόσο αμυδρότερα αντικείμενα είναι ικανό να ανιχνεύσει.


Οπτικά Τηλεσκόπια

Υπάρχουν αρκετοί τύποι οπτικών τηλεσκοπίων, ανάλογα με τους τρόπους σχεδίασης των οπτικών τους, δηλαδή ουσιαστικά τον τρόπο που διαχειρίζονται την οπτική δέσμη.

Δείτε αναλυτικότερα (με σχεδιαγράμματα)τους τύπους σχεδίασης οπτικών τηλεσκοπίων.

Ραδιοτηλεσκόπια

Τα ραδιοτηλεσκόπια είναι δέκτες ραδιοκυμάτων που εκπέμπουν διάφορες πηγές στο σύμπαν.

Η συλλογή και η εστίαση των κυμάτων γίνεται με κοίλους παραβολικούς ανακλαστήρες όπως και στα οπτικά (κατοπτρικά) τηλεσκόπια. Ο σχηματισμός της ραδιοεικόνας είναι μία αρκετά σύνθετη και χρονοβόρα διαδικασία.

Είναι δυνατόν επίσης να συντονιστούν μεταξύ τους ραδιοτηλεσκόπια σε απόσταση, έτσι ώστε να επιτευχθεί μεγάλη ευκρίνεια των λαμβανομένων εικόνων. Αυτός ο συντονισμός καλείται "συμβολομετρία".