Τα Φαινόμενα και Διοσημεία του Αράτου του Σολέως

Από astronomia.gr
Αναθεώρηση ως προς 23:03, 15 Νοεμβρίου 2006 από τον Κατερίνα (συζήτηση | συνεισφορές)
(διαφορά) ← Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεότερη αναθεώρηση → (διαφορά)
Πήδηση στην πλοήγησηΠήδηση στην αναζήτηση
Τα "Φαινόμενα και Διοσημεία" του Αράτου του Σολέως
Τα Φαινόμενα και Διοσημεία του Αράτου.jpg
Τίτλος Τα "Φαινόμενα και Διοσημεία" του Αράτου του Σολέως
Συγγραφέας Σπανδάγος, Ευάγγελος
1η Έκδοση
Χρονολογία Έκδοσης 2002
Εκδότης ΑΙΘΡΑ
Αριθμός Σελίδων 159
ISBN 960-7007-97-2
Τύπος Έκδοσης -
Τόμοι 1

Περιγραφή βιβλίου

Το έργο του Αράτου "Φαινόμενα και Διοσημεία", αν και αποτελούσε ανέκαθεν ένα πεδίο αναφοράς κάθε είδους λογίων, εντούτοις δεν είχε εκδοθεί στη νεώτερη Ελλάδα. Πρόκειται για το πρώτο στον κόσμο επιστημονικό ποίημα το οποίο περιγράφει με ωραίους στίχους τον έναστρο ουρανό, τους αστερισμούς, τους μύθους ορισμένων απ' αυτούς, τους ουράνιους κύκλους, τις ανατολές και δύσεις των αστέρων καθώς και τις καιρικές ενδείξεις.

Το αρχαίο κείμενο το οποίο περιέχεται στην έκδοση αυτή προέρχεται (με νέα ηλεκτρονική στοιχειοθεσία) από την έκδοση του Μ. L' Abbe Halma (Paris 1821), χρειάστηκε, όμως, να γίνουν σ' αυτό αρκετές ορθογραφικές διορθώσεις.

Το βιβλίο διαιρείται σε τρία κεφάλαια. Το πρώτο κεφάλαιο περιέχει πληροφορίες για τη ζωή και το έργο του Αράτου, για τις διάφορες εκδόσεις και σχολιασμούς των "Φαινομένων", καθώς και πληροφορίες για τη ζωή και το έργο του Θέωνος του Αλεξανδρέως, του οποίου παρουσιάζονται τα σχόλια στο έργο αυτό του Αράτου. Το δεύτερο κεφάλαιο περιέχει το αρχαίο ελληνικό κείμενο το οποίο συνοδεύεται από τα αντίστοιχα σχόλια του Θέωνος του Αλεξανδρέως, ενώ το τρίτο περιέχει την απόδοση των δύο κειμένων του Αράτου και του Θέωνος στη νεοελληνική, με τις απαραίτητες διευκρινήσεις και σχόλια. Τα σχόλια του Θέωνος έχουν δοθεί με μορφή παραπομπών, όπως ακριβώς παρουσιάζονται στην έκδοση του Halma. Η ίδια πρακτική εφαρμόζεται και στη μεταγραφή των έργων.

Προλογίζει ο Επ. Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Μάνος Δανέζης.