Σταθερά του Ηubble: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από astronomia.gr
Πήδηση στην πλοήγησηΠήδηση στην αναζήτηση
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
 
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Πρόκειται για τον παράγοντα αναλογίας στο νόμο του Hubble, που εκφράζει την ταχύτητα που φαίνεται ότι απομακρύνεται ένα σώμα, ανά μονάδα απόστασης λόγω της διαστολής του [[Σύμπαν|σύμπαντος]]. Ακριβέστερα αποδίδεται με τον όρο παράμετρος διότι μεταβάλλεται με το χρόνο και δε παραμένει σταθερή. Παρατηρησιακές μετρήσεις συγκλίνουν ότι έχει την τιμή 65km/sec/Mpc. Το αντίστροφο της σταθεράς του Hubble που έχει μονάδες χρόνου δίνει ένα μέτρο της ηλικίας του σύμπαντος, [[Ηλικία Hubble]], που εκφράζει το χρόνο που απαιτείται ώστε το σύμπαν να διασταλεί και να φτάσει στις σημερινές του διαστάσεις, υπό την προϋπόθεση ότι η παράμετρος του Hubble είναι σταθερή.
Πρόκειται για τον παράγοντα αναλογίας στο νόμο του Hubble, που εκφράζει την ταχύτητα που φαίνεται ότι απομακρύνεται ένα σώμα, ανά μονάδα απόστασης λόγω της διαστολής του [[Σύμπαν|σύμπαντος]]. Ακριβέστερα αποδίδεται με τον όρο παράμετρος διότι μεταβάλλεται με το χρόνο και δε παραμένει σταθερή. Παρατηρησιακές μετρήσεις συγκλίνουν ότι έχει την τιμή 71±4 km/sec/Mpc ([[WMAP]]-2003). Το αντίστροφο της σταθεράς του Hubble που έχει μονάδες χρόνου δίνει ένα μέτρο της ηλικίας του σύμπαντος, [[Ηλικία Hubble]], που εκφράζει το χρόνο που απαιτείται ώστε το σύμπαν να διασταλεί και να φτάσει στις σημερινές του διαστάσεις, υπό την προϋπόθεση ότι η παράμετρος του Hubble είναι σταθερή.


[[Κατηγορία:Κοσμολογία]]
[[Κατηγορία:Κοσμολογία]]

Τελευταία αναθεώρηση της 22:06, 11 Ιουλίου 2007

Πρόκειται για τον παράγοντα αναλογίας στο νόμο του Hubble, που εκφράζει την ταχύτητα που φαίνεται ότι απομακρύνεται ένα σώμα, ανά μονάδα απόστασης λόγω της διαστολής του σύμπαντος. Ακριβέστερα αποδίδεται με τον όρο παράμετρος διότι μεταβάλλεται με το χρόνο και δε παραμένει σταθερή. Παρατηρησιακές μετρήσεις συγκλίνουν ότι έχει την τιμή 71±4 km/sec/Mpc (WMAP-2003). Το αντίστροφο της σταθεράς του Hubble που έχει μονάδες χρόνου δίνει ένα μέτρο της ηλικίας του σύμπαντος, Ηλικία Hubble, που εκφράζει το χρόνο που απαιτείται ώστε το σύμπαν να διασταλεί και να φτάσει στις σημερινές του διαστάσεις, υπό την προϋπόθεση ότι η παράμετρος του Hubble είναι σταθερή.