Ρέα: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από astronomia.gr
Πήδηση στην πλοήγησηΠήδηση στην αναζήτηση
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
 
(Μία ενδιάμεση έκδοση από ένα χρήστη δεν εμφανίζεται)
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
[[Image:Rhea1.gif|thumb|O δορυφόρος του Κρόνου Ρέα]]
[[Image:Rhea1.gif|thumb|O δορυφόρος του Κρόνου Ρέα]]


==Εισαγωγή==
Η Ρέα, είναι ο δεύτερος σε μέγεθος και ο 14ος σε απόσταση [[Φυσικός Δορυφόρος|δορυφόρος]] του [[Κρόνος|Κρόνου]]. Είναι ένας από τους τέσσερις δορυφόρους του Κρόνου που ανακάλυψε ο Ιταλο-Γάλλος αστρονόμος  [[Giovanni Domenico Cassini]], (οι άλλοι είναι οι [[Τηθύς]], [[Διώνη]] και [[Ιαπετός]]).  
 
Η Ρέα, είναι ο δεύτερος σε μέγεθος και ο 14ος σε απόσταση [[Φυσικός Δορυφόρος|δορυφόρος]] του [[Κρόνος|Κρόνου]]. Είναι ένας από τους τέσσερεις δορυφόρους του Κρόνου που ανακάλυψε ο Ιταλο-Γάλλος αστρονόμος  [[Giovanni Domenico Cassini]], (οι άλλοι είναι οι [[Τηθύς]], [[Διώνη]] και [[Ιαπετός]]).  


==Ιστορικά==  
==Ιστορικά==  


Το όνομα Ρέα, δόθηκε στο [[Φυσικός Δορυφόρος|δορυφόρο]] από τον [[John Herschel]] το 1847. Μέχρι τότε  οι δορυφόροι του Κρόνου λέγονταν [[Κρόνος Ι]], [[Κρόνος ΙΙ]] κ.ο.κ ανάλογα με την απόστασή του από τον [[Αέριος Γίγαντας|αέριο γίγαντα]]. Συμφωνα με τους τότε γνωστούς δορυφόρους, η Ρέα ονομαζόταν Κρόνος V. O G.D. Cassini, ο οποίος ανακάλυψε το δορυφόρο αυτό το 1672, ονόμασε τους τέσσερις δορυφόρους που ανακάλυψε “ Τα άστρα του Louis “, προς τιμή του τότε Γάλλου βασιλιά Louis XIV. Το 1847, μετά και την ανακάλυψη άλλων δορυφόρων του Κρόνου, ο John Herschel προτείνει στην εργασία του με τίτλο “ Results of Astronomical Observations made at the Cape of Good Hope “ να δωθούν στους δορυφόρους του Κρόνου τα ονόματα των Τιτάνων, των αδελφιών του Κρόνου κατά την ελληνική μυθολογία. Η προτασή του υιοθετήθηκε και ο Κρόνος V ονομάστηκε Ρέα, όνομα της κόρης του [[Ουρανός|Ουρανού]] και της [[Γη|Γης]].
Το όνομα Ρέα, δόθηκε στο [[Φυσικός Δορυφόρος|δορυφόρο]] από τον [[John Herschel]] το 1847. Μέχρι τότε  οι δορυφόροι του Κρόνου λέγονταν [[Κρόνος Ι]], [[Κρόνος ΙΙ]] κ.ο.κ ανάλογα με την απόστασή του από τον [[Αέριος Γίγαντας|αέριο γίγαντα]]. Σύμφωνα με τους τότε γνωστούς δορυφόρους, η Ρέα ονομαζόταν Κρόνος V. O G.D. Cassini, ο οποίος ανακάλυψε το δορυφόρο αυτό το 1672, ονόμασε τους τέσσερις δορυφόρους που ανακάλυψε “ Τα άστρα του Louis “, προς τιμή του τότε Γάλλου βασιλιά Louis XIV. Το 1847, μετά και την ανακάλυψη άλλων δορυφόρων του Κρόνου, ο John Herschel προτείνει στην εργασία του με τίτλο “ Results of Astronomical Observations made at the Cape of Good Hope “ να δοθούν στους δορυφόρους του Κρόνου τα ονόματα των Τιτάνων, των αδελφών του Κρόνου κατά την ελληνική μυθολογία. Η πρόταση του υιοθετήθηκε και ο Κρόνος V ονομάστηκε Ρέα, όνομα της κόρης του [[Ουρανός|Ουρανού]] και της [[Γη|Γης]].


==Φυσικά Χαρακτηριστικά==  
==Φυσικά Χαρακτηριστικά==  
Η Ρέα έχει διάμετρο 1528 Km (συγκριτικά, η [[Σελήνη]] έχει διάμετρο 3476 Km και η [[Γη]] 12756 Km ) και μάζα 25×10<sup>20</sup> Kg . Κινείται σ’ελλειπτική τροχία με εκκεντρότητα 0,001 με μέση απόσταση από τον Κρόνο 527,040 Km. Χρειάζεται 4,518 γήινες μέρες για μια περιφορά γύρω από τον Κρόνο και εκτελεί [[Σύγχρονη Περιστροφή|σύγχρονη περιστροφή]] γύρω από τον άξονά της. Η τροχία της έχει κλίση 0,35 μοίρες από το επίπεδο του ισημερινού του Κρόνου.
Η Ρέα έχει διάμετρο 1528 Km (συγκριτικά, η [[Σελήνη]] έχει διάμετρο 3476 Km και η [[Γη]] 12756 Km ) και μάζα 25×10<sup>20</sup> Kg . Κινείται σε ελλειπτική τροχιά με εκκεντρότητα 0,001 με μέση απόσταση από τον Κρόνο 527,040 Km. Χρειάζεται 4,518 γήινες μέρες για μια περιφορά γύρω από τον Κρόνο και εκτελεί [[Σύγχρονη Περιστροφή|σύγχρονη περιστροφή]] γύρω από τον άξονά της. Η τροχιά της έχει κλίση 0,35 μοίρες από το επίπεδο του ισημερινού του Κρόνου.


Η Ρέα, είναι παγωμένη και  πετρώδης, με σχεδόν ομογενή πυκνότητα 1,233 kg/m3 . Υπολογίζεται ότι το ¼ της επιφάνειάς της είναι πετρώδες και τα άλλα ¾ είναι πάγος νερού. Το έδαφός της είναι γεμάτο κρατήρες όπως της Σελήνης ( παρόλο που έχουν κάποιες σημαντικές διαφορές ) και πιθανότατα λόφους από πάγο. Η θερμοκρασία στην επιφάνεια της Ρέας κυμαίνεται από −174°C σε φωτισμένες από τον Ήλιο περιοχές  έως περίπου −220°C υπό σκιά.
Η Ρέα, είναι παγωμένη και  πετρώδης, με σχεδόν ομογενή πυκνότητα 1,233 kg/m3 . Υπολογίζεται ότι το ¼ της επιφάνειάς της είναι πετρώδες και τα άλλα ¾ είναι πάγος νερού. Το έδαφός της είναι γεμάτο κρατήρες όπως της Σελήνης ( παρόλο που έχουν κάποιες σημαντικές διαφορές ) και πιθανότατα λόφους από πάγο. Η θερμοκρασία στην επιφάνεια της Ρέας κυμαίνεται από −174°C σε φωτισμένες από τον Ήλιο περιοχές  έως περίπου −220°C υπό σκιά.


[[Κατηγορία:Φυσικοί Δορυφόροι]]
[[Κατηγορία:Φυσικοί Δορυφόροι]]

Τελευταία αναθεώρηση της 21:53, 13 Ιουνίου 2007

O δορυφόρος του Κρόνου Ρέα

Η Ρέα, είναι ο δεύτερος σε μέγεθος και ο 14ος σε απόσταση δορυφόρος του Κρόνου. Είναι ένας από τους τέσσερις δορυφόρους του Κρόνου που ανακάλυψε ο Ιταλο-Γάλλος αστρονόμος Giovanni Domenico Cassini, (οι άλλοι είναι οι Τηθύς, Διώνη και Ιαπετός).

Ιστορικά

Το όνομα Ρέα, δόθηκε στο δορυφόρο από τον John Herschel το 1847. Μέχρι τότε οι δορυφόροι του Κρόνου λέγονταν Κρόνος Ι, Κρόνος ΙΙ κ.ο.κ ανάλογα με την απόστασή του από τον αέριο γίγαντα. Σύμφωνα με τους τότε γνωστούς δορυφόρους, η Ρέα ονομαζόταν Κρόνος V. O G.D. Cassini, ο οποίος ανακάλυψε το δορυφόρο αυτό το 1672, ονόμασε τους τέσσερις δορυφόρους που ανακάλυψε “ Τα άστρα του Louis “, προς τιμή του τότε Γάλλου βασιλιά Louis XIV. Το 1847, μετά και την ανακάλυψη άλλων δορυφόρων του Κρόνου, ο John Herschel προτείνει στην εργασία του με τίτλο “ Results of Astronomical Observations made at the Cape of Good Hope “ να δοθούν στους δορυφόρους του Κρόνου τα ονόματα των Τιτάνων, των αδελφών του Κρόνου κατά την ελληνική μυθολογία. Η πρόταση του υιοθετήθηκε και ο Κρόνος V ονομάστηκε Ρέα, όνομα της κόρης του Ουρανού και της Γης.

Φυσικά Χαρακτηριστικά

Η Ρέα έχει διάμετρο 1528 Km (συγκριτικά, η Σελήνη έχει διάμετρο 3476 Km και η Γη 12756 Km ) και μάζα 25×1020 Kg . Κινείται σε ελλειπτική τροχιά με εκκεντρότητα 0,001 με μέση απόσταση από τον Κρόνο 527,040 Km. Χρειάζεται 4,518 γήινες μέρες για μια περιφορά γύρω από τον Κρόνο και εκτελεί σύγχρονη περιστροφή γύρω από τον άξονά της. Η τροχιά της έχει κλίση 0,35 μοίρες από το επίπεδο του ισημερινού του Κρόνου.

Η Ρέα, είναι παγωμένη και πετρώδης, με σχεδόν ομογενή πυκνότητα 1,233 kg/m3 . Υπολογίζεται ότι το ¼ της επιφάνειάς της είναι πετρώδες και τα άλλα ¾ είναι πάγος νερού. Το έδαφός της είναι γεμάτο κρατήρες όπως της Σελήνης ( παρόλο που έχουν κάποιες σημαντικές διαφορές ) και πιθανότατα λόφους από πάγο. Η θερμοκρασία στην επιφάνεια της Ρέας κυμαίνεται από −174°C σε φωτισμένες από τον Ήλιο περιοχές έως περίπου −220°C υπό σκιά.