Πλανητάριο Μουσείου Τεχνολογίας Θεσσαλονίκης: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από astronomia.gr
Πήδηση στην πλοήγησηΠήδηση στην αναζήτηση
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
 
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
 
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο [[Πλανητάριο|πλανητάριο]] στην Ελλάδα. Βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του [http://www.tmth.edu.gr/Κέντρου Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας] το οποίο βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη (Θέρμη). Το Κέντρο είναι ένας πολιτιστικός και επιμορφωτικός φορέας, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Προσφέρει στο κοινό το κατάλληλο περιβάλλον για τη γνωριμία και την κατανόηση των Θετικών Επιστημών και της Τεχνολογίας. Απευθύνεται στο ευρύ κοινό και ειδικότερα σε:
Πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο [[Πλανητάριο|πλανητάριο]] στην Ελλάδα. Βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του [http://www.tmth.edu.gr/ Κέντρου Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας] το οποίο βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη (Θέρμη). Το Κέντρο είναι ένας πολιτιστικός και επιμορφωτικός φορέας, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Προσφέρει στο κοινό το κατάλληλο περιβάλλον για τη γνωριμία και την κατανόηση των Θετικών Επιστημών και της Τεχνολογίας. Απευθύνεται στο ευρύ κοινό και ειδικότερα σε:


* Σχολικές ομάδες, για οργανωμένες επισκέψεις και ξεναγήσεις.
* Σχολικές ομάδες, για οργανωμένες επισκέψεις και ξεναγήσεις.
Γραμμή 9: Γραμμή 9:
Για την προώθηση των παραπάνω σκοπών και ιδιαίτερα της επιστήμης της αστρονομίας χρησιμοποιείται το πλανητάριο.  
Για την προώθηση των παραπάνω σκοπών και ιδιαίτερα της επιστήμης της αστρονομίας χρησιμοποιείται το πλανητάριο.  


Η αίθουσα του πλανηταρίου διαθέτει ημισφαιρική οθόνη διαμέτρου 18 μέτρων, με γωνία κλίσης 23 μοιρών της κερκίδας των θεατών και 150 θέσεις. Το σύστημα αστρονομικής προσομοίωσης με το οποίο ο χειριστής του συστήματος έχει τη δυνατότητα να ταξιδέψει τους θεατές εμπρός και πίσω στο χρόνο σε συγκεκριμένες ημερομηνίες στο παρελθόν ή στο μέλλον. Τα αστέρια και οι πλανήτες θα εμφανίζονται στη θέση και τη χρονική στιγμή που έπρεπε να είναι όπως θα τα παρατηρούσε από τη Γη ο θεατής σε μέρος της επιλογής του. Η προσομοίωση μπορεί να γίνει και από το διάστημα κοιτάζοντας προς τη [[Γη]] ή το [[Ηλιακό Σύστημα|ηλιακό σύστημα]]. Μπορούν να πραγματοποιηθούν απεικονίσεις πλεγμάτων συντεταγμένων, του [[Milky Way|Γαλαξία]] μας, των Μαγγελανικών νεφών, [[Αστερισμός|αστερισμών]], του [[Ήλιο|Ηλίου]], της [[Σελήνη|Σελήνης]] με τις φάσεις της, τους υπόλοιπους [[Πλανήτης|πλανήτες]] και τις τροχιές τους, προβολή [[Analemma]] για τον Ήλιο και τη Σελήνη, απεικονίσεις των τροχιών των αστεριών και δυνατότητα περιστροφής του αστρικού στερεώματος προσομοιώνοντας την ημερήσια και ετήσια κίνηση της Γης. Με αυτά τα δεδομένα μπορούν να πραγματοποιηθούν εικονικά ταξίδια στο διάστημα σε πραγματικό χρόνο(real time).
Η αίθουσα του πλανηταρίου διαθέτει ημισφαιρική οθόνη διαμέτρου 18 μέτρων, με γωνία κλίσης 23 μοιρών της κερκίδας των θεατών και 150 θέσεις. Το σύστημα αστρονομικής προσομοίωσης με το οποίο ο χειριστής του συστήματος έχει τη δυνατότητα να ταξιδέψει τους θεατές σε συγκεκριμένες ημερομηνίες στο παρελθόν ή στο μέλλον. Τα αστέρια και οι πλανήτες θα εμφανίζονται στη θέση και τη χρονική στιγμή που έπρεπε να είναι όπως θα τα παρατηρούσε από τη Γη ο θεατής σε μέρος της επιλογής του. Η προσομοίωση μπορεί να γίνει και από το διάστημα κοιτάζοντας προς τη [[Γη]] ή το [[Ηλιακό Σύστημα|ηλιακό σύστημα]]. Μπορούν ακόμα να πραγματοποιηθούν απεικονίσεις πλεγμάτων συντεταγμένων, του [[Milky Way|Γαλαξία]] μας, των Μαγγελανικών νεφών, [[Αστερισμός|αστερισμών]], του [[Ήλιο|Ηλίου]], της [[Σελήνη|Σελήνης]] με τις φάσεις της, τους υπόλοιπους [[Πλανήτης|πλανήτες]] και τις τροχιές τους, προβολή [[Analemma]] για τον Ήλιο και τη Σελήνη, απεικονίσεις των τροχιών των αστεριών και δυνατότητα περιστροφής του αστρικού στερεώματος προσομοιώνοντας την ημερήσια και ετήσια κίνηση της Γης. Με αυτά τα δεδομένα μπορούν να πραγματοποιηθούν εικονικά ταξίδια στο διάστημα σε πραγματικό χρόνο(real time).


Το Κέντρο είναι μέλος της Διεθνούς Ένωσης Πλανηταρίων (IPS) από το 1998.
Το Κέντρο είναι μέλος της Διεθνούς Ένωσης Πλανηταρίων (IPS) από το 1998.

Τελευταία αναθεώρηση της 03:35, 22 Οκτωβρίου 2006

Πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο πλανητάριο στην Ελλάδα. Βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας το οποίο βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη (Θέρμη). Το Κέντρο είναι ένας πολιτιστικός και επιμορφωτικός φορέας, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Προσφέρει στο κοινό το κατάλληλο περιβάλλον για τη γνωριμία και την κατανόηση των Θετικών Επιστημών και της Τεχνολογίας. Απευθύνεται στο ευρύ κοινό και ειδικότερα σε:

  • Σχολικές ομάδες, για οργανωμένες επισκέψεις και ξεναγήσεις.
  • Νέους, που έχουν έφεση στις Φυσικές Επιστήμες και την Τεχνολογία.
  • Εκπαιδευτικούς, για επιμόρφωση και υποβοήθηση του έργου τους.
  • Άλλους ενδιαφερομένους, για πληροφόρηση, επιμόρφωση και παροχή υπηρεσιών.


Για την προώθηση των παραπάνω σκοπών και ιδιαίτερα της επιστήμης της αστρονομίας χρησιμοποιείται το πλανητάριο.

Η αίθουσα του πλανηταρίου διαθέτει ημισφαιρική οθόνη διαμέτρου 18 μέτρων, με γωνία κλίσης 23 μοιρών της κερκίδας των θεατών και 150 θέσεις. Το σύστημα αστρονομικής προσομοίωσης με το οποίο ο χειριστής του συστήματος έχει τη δυνατότητα να ταξιδέψει τους θεατές σε συγκεκριμένες ημερομηνίες στο παρελθόν ή στο μέλλον. Τα αστέρια και οι πλανήτες θα εμφανίζονται στη θέση και τη χρονική στιγμή που έπρεπε να είναι όπως θα τα παρατηρούσε από τη Γη ο θεατής σε μέρος της επιλογής του. Η προσομοίωση μπορεί να γίνει και από το διάστημα κοιτάζοντας προς τη Γη ή το ηλιακό σύστημα. Μπορούν ακόμα να πραγματοποιηθούν απεικονίσεις πλεγμάτων συντεταγμένων, του Γαλαξία μας, των Μαγγελανικών νεφών, αστερισμών, του Ηλίου, της Σελήνης με τις φάσεις της, τους υπόλοιπους πλανήτες και τις τροχιές τους, προβολή Analemma για τον Ήλιο και τη Σελήνη, απεικονίσεις των τροχιών των αστεριών και δυνατότητα περιστροφής του αστρικού στερεώματος προσομοιώνοντας την ημερήσια και ετήσια κίνηση της Γης. Με αυτά τα δεδομένα μπορούν να πραγματοποιηθούν εικονικά ταξίδια στο διάστημα σε πραγματικό χρόνο(real time).

Το Κέντρο είναι μέλος της Διεθνούς Ένωσης Πλανηταρίων (IPS) από το 1998.