Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Νόμος του Hubble»

Από astronomia.gr
Πήδηση στην πλοήγησηΠήδηση στην αναζήτηση
 
 
(Μία ενδιάμεση έκδοση από ένα χρήστη δεν εμφανίζεται)
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Κατά την διάρκεια των δεκαετιών του 1920 και 1930 ο αμερικανός αστρονόμος [[Slipher, Vesto Melvin|Slipher]] με τη βοήθεια του [[Φαινόμενο Doppler|φαινομένου Doppler]] είχε μετρήσει τις ακτινικές ταχύτητες ως προς τη [[Γη]] περισσοτέρων από 40 γαλαξιών. Ανακαλύφθηκε ότι όλοι οι μακρυνοί γαλαξίες (δηλαδή εκτός της [[Τοπική Ομάδα Γαλαξιών|Τοπικής Ομάδας]]) απομακρύνονται από τον δικό μας (παρουσίαζαν δηλαδή μετατόπιση προς το ερυθρό). Το φαινόμενο αυτό ονομάστηκε '''φυγή των γαλαξιών'''. Ο Hubble μέτρησε τις αποστάσεις από τη [[Γη]] αρκετών από τους παραπάνω γαλαξίες και τις συσχέτισε με τις ακτινικές τους ταχύτητες. Ανακάλυψε ότι αυτά τα δύο μεγέθη είναι ανάλογα. Δηλαδή, όσο μεγαλύτερη είναι η απόσταση ενός γαλαξία από τον δικό μας, τόσο γρηγορότερα απομακρύνεται από αυτόν. Η σχέση που προκύπτει είναι γνωστή ως [[Νόμος του Hubble|νόμος του Hubble]]:  
+
Κατά την διάρκεια των δεκαετιών του 1920 και 1930 ο αμερικανός αστρονόμος [[Slipher, Vesto Melvin|Slipher]] με τη βοήθεια του [[Φαινόμενο Doppler|φαινομένου Doppler]] είχε μετρήσει τις ακτινικές ταχύτητες ως προς τη [[Γη]] περισσοτέρων από 40 γαλαξιών. Ανακαλύφθηκε ότι όλοι οι μακρυνοί γαλαξίες (δηλαδή εκτός της [[Τοπική Ομάδα Γαλαξιών|Τοπικής Ομάδας]]) απομακρύνονται από τον δικό μας (παρουσίαζαν δηλαδή [[Ερυθρή Μετατόπιση|μετατόπιση προς το ερυθρό]]). Το φαινόμενο αυτό ονομάστηκε '''φυγή των γαλαξιών'''. Ο Hubble μέτρησε τις αποστάσεις από τη [[Γη]] αρκετών από τους παραπάνω γαλαξίες και τις συσχέτισε με τις ακτινικές τους ταχύτητες. Ανακάλυψε ότι αυτά τα δύο μεγέθη είναι ανάλογα. Δηλαδή, όσο μεγαλύτερη είναι η απόσταση ενός γαλαξία από τον δικό μας, τόσο γρηγορότερα απομακρύνεται από αυτόν. Η σχέση που προκύπτει είναι γνωστή ως [[Νόμος του Hubble|νόμος του Hubble]]:  
  
  
Γραμμή 16: Γραμμή 16:
  
  
Η παραπάνω έρευνα αποτέλεσε το πρώτο αποδεικτικό στοιχείο της [[Διαστολή Σύμπαντος|διαστολής του σύμπαντος]].
+
Η παραπάνω έρευνα αποτέλεσε το πρώτο αποδεικτικό στοιχείο της [[Διαστολή Σύμπαντος|διαστολής του σύμπαντος]]. Το διαστελλόμενο  [[Σύμπαν]] συμφωνεί με τη θεωρία της [[Μεγάλη Έκρηξη|μεγάλης έκρηξης]] και προβλέπεται από τη [[Γενική Θεωρία της Σχετικότητας|Γενική Θεωρία της Σχετικότητας]].
  
 
[[Κατηγορία:Κοσμολογία]]
 
[[Κατηγορία:Κοσμολογία]]
 
[[Κατηγορία:Αστρονομία]]
 
[[Κατηγορία:Αστρονομία]]

Τελευταία αναθεώρηση της 09:45, 3 Οκτωβρίου 2007

Κατά την διάρκεια των δεκαετιών του 1920 και 1930 ο αμερικανός αστρονόμος Slipher με τη βοήθεια του φαινομένου Doppler είχε μετρήσει τις ακτινικές ταχύτητες ως προς τη Γη περισσοτέρων από 40 γαλαξιών. Ανακαλύφθηκε ότι όλοι οι μακρυνοί γαλαξίες (δηλαδή εκτός της Τοπικής Ομάδας) απομακρύνονται από τον δικό μας (παρουσίαζαν δηλαδή μετατόπιση προς το ερυθρό). Το φαινόμενο αυτό ονομάστηκε φυγή των γαλαξιών. Ο Hubble μέτρησε τις αποστάσεις από τη Γη αρκετών από τους παραπάνω γαλαξίες και τις συσχέτισε με τις ακτινικές τους ταχύτητες. Ανακάλυψε ότι αυτά τα δύο μεγέθη είναι ανάλογα. Δηλαδή, όσο μεγαλύτερη είναι η απόσταση ενός γαλαξία από τον δικό μας, τόσο γρηγορότερα απομακρύνεται από αυτόν. Η σχέση που προκύπτει είναι γνωστή ως νόμος του Hubble:


LaTeX: v=H\cdot\;d

v = Η ταχύτητα απομάκρυνσης του γαλαξία.
H = H σταθερά του Hubble (72 km/sec/Mpc).
d = H απόσταση του γαλαξία.


Η παραπάνω έρευνα αποτέλεσε το πρώτο αποδεικτικό στοιχείο της διαστολής του σύμπαντος. Το διαστελλόμενο Σύμπαν συμφωνεί με τη θεωρία της μεγάλης έκρηξης και προβλέπεται από τη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας.