Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Μονοπάτια Hayashi»

Από astronomia.gr
Πήδηση στην πλοήγησηΠήδηση στην αναζήτηση
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
{{επέκταση}}
+
Το μονοπάτι Hayashi ή '''Hayashi track''', είναι η διαδρομή που ακολουθούν τα [[πρωτοάστρα]] στο διάγραμμα [[Hertzsprung-Russell]] όταν το πρωτοαστρικό νεφος έχει φτάσει σε [[υδροστατική ισορροπία]]. Το 1961 ο [[Chushiro Hayashi]]έδειξε οτι υπάρχει μια ελάχιστη [[ενεργός θερμοκρασία]] κάτω απο την οποία δεν μπορεί να επιτευχθεί υδροστατική ισορροπία, και αναφέρεται σε μια θερμοκρασία περίπου 4000 Κ. Όλα τα πρωτοαστρικά νέφη με θερμοκρασίες χαμήλοτερες απο αυτήν θα καταρρεύσουν βαρυτικά και θα θερμανθούν μέχρι να φτάσουν στο όριο Hayashi. Εκεί το πρωτοάστρο θα συνεχίσει να συστέλλεται με την βοήθεια του μηχανισμού [[Kelvin-Helmholtz]], αλλά η ενεργός του θερμοκρασία δεν θα αυξάνεται πια, όσο θα μένει στο όριο Hayashi.
 +
Οπότε το μονοπάτι Hayashi είναι περίπου σαν μια κάθετη γραμμή στο διάγραμμα H-R. Άστρα που βρίσκονται στο όριο έχουν πολύ έντονο το φαινόμενο της μετάφορας μάζας (convactive), λόγω μεγάλης βαθμίδας της θερμοκρασίας τους που συμβαίνει λόγω της αδειαφάνειας που επικράτει στα εσωτερικά τους (οπότε δεν γίνεται πια μεταφορά ενέργειασ μέσω ακτινοβολίας).
 +
Άστρα με μάζα ,0.5 [[Sun|Solar mass]] παραμένουν στο μονοπάτι αυτό σε όλη την προ-κύριας ακολούθιας φάση τους, και ενώνοντε με αυτήν στο κάτω μέρος του Hayashi track. Αντίθετα για άστρα με μάζες >0.5[[Sun|Solar mass]] το μονοπάτι σταματά ενώ παράλληλα ξεκινά το μονοπάτι Henyey [[Henyey track]], όταν η εσωτερική θερμοκρασία γίνει αρκετά υψήλη ώστε να η αδιαφάνεια στο κέντρο εξαφανίζεται και η μεταφορά ενέργειας αρχίζει να γίνεται με ακτινοβολία.
  
 
[[Κατηγορία:Αστροφυσική]]
 
[[Κατηγορία:Αστροφυσική]]

Αναθεώρηση της 16:09, 14 Φεβρουαρίου 2008

Το μονοπάτι Hayashi ή Hayashi track, είναι η διαδρομή που ακολουθούν τα πρωτοάστρα στο διάγραμμα Hertzsprung-Russell όταν το πρωτοαστρικό νεφος έχει φτάσει σε υδροστατική ισορροπία. Το 1961 ο Chushiro Hayashiέδειξε οτι υπάρχει μια ελάχιστη ενεργός θερμοκρασία κάτω απο την οποία δεν μπορεί να επιτευχθεί υδροστατική ισορροπία, και αναφέρεται σε μια θερμοκρασία περίπου 4000 Κ. Όλα τα πρωτοαστρικά νέφη με θερμοκρασίες χαμήλοτερες απο αυτήν θα καταρρεύσουν βαρυτικά και θα θερμανθούν μέχρι να φτάσουν στο όριο Hayashi. Εκεί το πρωτοάστρο θα συνεχίσει να συστέλλεται με την βοήθεια του μηχανισμού Kelvin-Helmholtz, αλλά η ενεργός του θερμοκρασία δεν θα αυξάνεται πια, όσο θα μένει στο όριο Hayashi. Οπότε το μονοπάτι Hayashi είναι περίπου σαν μια κάθετη γραμμή στο διάγραμμα H-R. Άστρα που βρίσκονται στο όριο έχουν πολύ έντονο το φαινόμενο της μετάφορας μάζας (convactive), λόγω μεγάλης βαθμίδας της θερμοκρασίας τους που συμβαίνει λόγω της αδειαφάνειας που επικράτει στα εσωτερικά τους (οπότε δεν γίνεται πια μεταφορά ενέργειασ μέσω ακτινοβολίας). Άστρα με μάζα ,0.5 Solar mass παραμένουν στο μονοπάτι αυτό σε όλη την προ-κύριας ακολούθιας φάση τους, και ενώνοντε με αυτήν στο κάτω μέρος του Hayashi track. Αντίθετα για άστρα με μάζες >0.5Solar mass το μονοπάτι σταματά ενώ παράλληλα ξεκινά το μονοπάτι Henyey Henyey track, όταν η εσωτερική θερμοκρασία γίνει αρκετά υψήλη ώστε να η αδιαφάνεια στο κέντρο εξαφανίζεται και η μεταφορά ενέργειας αρχίζει να γίνεται με ακτινοβολία.