Κλίμακα Bortle

Από astronomia.gr
Αναθεώρηση ως προς 15:44, 28 Ιουνίου 2007 από τον Βολιωτης (Συζήτηση | συνεισφορές)
(διαφορά) ← Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεότερη αναθεώρηση → (διαφορά)
Μετάβαση σε:πλοήγηση, αναζήτηση

Η κλίμακα Bortle είναι ένα εμπειρικό μέτρο σύγκρισης του πόσο σκοτεινός είανι ο ουρανός τη νύχτα παρατήρησης .Δημιουργήθηκε από τον John Bortle .


Κατηγορια 1 Το ζωδιακο φως φαινεται αψογα και το Μ33 φαινεται κοιτωντας το ευθεως με γυμνο ματι .

Κατηγορια 2 Υπαρχει εμηδαμινη φωτορυπανση , το Μ33 φαινεται ευκολα κοιτωντας το ευθεως με γυμνο ματι .Το καλοκαιρι φαινονται παρα πολλες λεπτομεριες του Γαλαξια ακομη και με γυμνο ματι .
Κατηγορια 3 Υπαρχει λιγη περισσοτερη φωτορυπανση σε σχεση με τη Κατηγορια 2 . ΤΟ καλοκαιρι στον Γαλαξιας φαινονται πολλες λεπτομεριες .Τα Μ4 Μ5 Μ15 Μ 22 ξεχωριζουν καθαρα με γυμνο ματι .Το Μ33  με γυμνο ματι  φαινεται με πλαγια διοπτρευση .Την ανοιξη και το Φθινοπωρο  το ζωδιακο φως ξεχωριζει αρκετα στα βορεια  πλατη μετα το λυκοφως καικατα το λυκαυγες αντιστοιχα .
Κατηγορια 4 Ο Ουρανος εχει μεγαλυτερη φωτορυπανσηαπο τη προηγουμενη κατηγορια κυριως πανς απο τα πιο πυκνοκατοικημενα μερη .ΤΟ ζωδιακο φως εντοπιζεται ευκολα αλλα οχι σε ολη του την εκταση .Διακρινεται καλα και ο Γαλαξιας αλλ αοχι με λεπτομεριες .Το Μ33 ειναι σχετικα δυσκολος στοχος για το γυμνο ματι ακομη και με πλαγια διοπτρευση .
Κατηγορια 5 Ισα που ξεχωριζουν καποι αμερη του ζωδιακου φωτος κι αυτα την Ανοιξη και το Φθινοπωρο οποτε και φαινεται πιο ευκολα .Κοντα στον οριζοντα ο Γαλαξιας ειναι δυσκολος στον εντοπισμο του .Το μεγιστο μεγεθος που διακρινει το γυμνο ματι ειναι μεταξυ 5.6 κι 6 .
Κατηγορια 6 Το ζωδιακο φως δε φαινεται καθολου .Ο Γαλαξιας δικαρινεται ελαχιστα και μονο κοντα στο ζενιθ του τοπου .Το Μ33 φαινεται μονο με κιαλια και ντο Μ 31 ισα που διακρινεται με το γυμνο ματι .Το μεγιστο μεγεθος που διακρινει το γυμνο ματι ειναι περιπου 5.0   .
Κατηγορια 7 .Ο Γαλαξιας δε φαινεται καθολου με το γυμνο ματι .Το Μ44 και το Μ31 σε στιγμες με καλες ατμοσφαρικες συνθηκες ισα που διακρινονται με γυμνο ματι .

Κατηγορια 8 .Τα Μ 44 και Μ31 ισα που φαινονται με γυμνο ματι .Το μεγιστο μεγεθος που διακρινει το γυμνο ματι ειναιμικροτερο του 4.5  .
Κατηγορια 9 Η φωτορυπανση φαινεται σε ολη τη θεα του ουρανου .Οι αμυδροι αστερισμοι δε φαινονται καθολου ενω οι πιο φωτεινοι ξεχωριζουν με πολλη συσκολια .Το μεγιστο μεγεθος που διακρινει το γυμνο ματι ειναι μικροτερο απο 4 .0  .