Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Κλίμακα Bortle"

Από astronomia.gr
Μετάβαση σε:πλοήγηση, αναζήτηση
 
 
(2 ενδιάμεσες αναθεωρήσεις από τον ίδιο χρήστη δεν εμφανίζεται)
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Η κλίμακα Bortle είναι ένα εμπειρικό μέτρο σύγκρισης του πόσο σκοτεινός είανι ο ουρανός τη νύχτα παρατήρησης .Δημιουργήθηκε από τον John Bortle .
+
Η κλίμακα Bortle είναι ένα εμπειρικό μέτρο σύγκρισης του πόσο σκοτεινός είναι ο ουρανός τη νύχτα παρατήρησης. Δημιουργήθηκε από τον John Bortle τον Φεβρουάριο του 2001 για την έκδοση του αστρονομικού περιοδικού [[Sky and Telescope]].
  
 +
==Διαβάθμιση==
  
 +
'''Κατηγορία 1:''' Το ζωδιακό φως φαίνεται άψογα και το Μ33 φαίνεται κοιτώντας το ευθέως με γυμνό μάτι .
  
Κατηγορια 1  Το ζωδιακο φως φαινεται αψογα και το Μ33 φαινεται κοιτωντας το ευθεως με γυμνο ματι .
 
  
Κατηγορια 2 Υπαρχει εμηδαμινη φωτορυπανση , το Μ33 φαινεται ευκολα κοιτωντας το ευθεως με γυμνο ματι .Το καλοκαιρι φαινονται παρα πολλες λεπτομεριες του Γαλαξια ακομη και με γυμνο ματι .
+
'''Κατηγορία 2:''' Υπάρχει μηδαμινή φωτορυπανση, το Μ33 φαίνεται εύκολα κοιτώντας το ευθέως με γυμνό μάτι. Το καλοκαίρι φαίνονται παρά πολλές λεπτομέρειες του Γαλαξία ακόμη και με γυμνό μάτι.
  
Κατηγορια 3 Υπαρχει λιγη περισσοτερη φωτορυπανση σε σχεση με τη Κατηγορια 2 . ΤΟ καλοκαιρι στον Γαλαξιας φαινονται πολλες λεπτομεριες .Τα Μ4 Μ5 Μ15 Μ 22 ξεχωριζουν καθαρα με γυμνο ματι .Το Μ33  με γυμνο ματι  φαινεται με πλαγια διοπτρευση .Την ανοιξη και το Φθινοπωρο  το ζωδιακο φως ξεχωριζει αρκετα στα βορεια  πλατη μετα το λυκοφως καικατα το λυκαυγες αντιστοιχα .
 
  
Κατηγορια 4 Ο Ουρανος εχει μεγαλυτερη φωτορυπανσηαπο τη προηγουμενη κατηγορια κυριως πανς απο τα πιο πυκνοκατοικημενα μερη .ΤΟ ζωδιακο φως εντοπιζεται ευκολα αλλα οχι σε ολη του την εκταση .Διακρινεται καλα και ο Γαλαξιας αλλ αοχι με λεπτομεριες .Το Μ33 ειναι σχετικα δυσκολος στοχος για το γυμνο ματι ακομη και με πλαγια διοπτρευση .
+
'''Κατηγορία 3:''' Υπάρχει λίγη περισσότερη φωτορύπανση σε σχέση με τη Κατηγορία 2. Το καλοκαίρι στον Γαλαξία φαίνονται πολλές λεπτομέρειες. Τα Μ4, Μ5, Μ15, Μ22 ξεχωρίζουν καθαρά με γυμνό μάτι. Το Μ33 με γυμνό μάτι φαίνεται με πλάγια διόπτρευση. Την άνοιξη και το φθινόπωρο το ζωδιακό φως ξεχωρίζει αρκετά στα βόρεια πλάτη μετά το λυκόφως και κατά το λυκαυγές αντίστοιχα.
  
Κατηγορια 5 Ισα που ξεχωριζουν καποι αμερη του ζωδιακου φωτος κι αυτα την Ανοιξη και το Φθινοπωρο οποτε και φαινεται πιο ευκολα .Κοντα στον οριζοντα ο Γαλαξιας ειναι δυσκολος στον εντοπισμο του .Το μεγιστο μεγεθος που διακρινει το γυμνο ματι ειναι μεταξυ 5.6 κι 6 .
 
  
Κατηγορια 6 Το ζωδιακο φως δε φαινεται καθολου .Ο Γαλαξιας δικαρινεται ελαχιστα και μονο κοντα στο ζενιθ του τοπου .Το Μ33 φαινεται μονο με κιαλια και ντο Μ 31 ισα που διακρινεται με το γυμνο ματι .Το μεγιστο μεγεθος που διακρινει το γυμνο ματι ειναι περιπου 5.0  .
+
'''Κατηγορία 4:''' Ο ουρανός έχει μεγαλύτερη φωτορύπανση από τη προηγούμενη κατηγορία κυρίως πάνω από τα πιο πυκνοκατοικημένα μέρη. Το ζωδιακό φως εντοπίζεται εύκολα αλλά όχι σε όλη του την έκταση. Διακρίνεται καλά και ο Γαλαξίας αλλά όχι με λεπτομέρειες. Το Μ33 είναι σχετικά δύσκολος στόχος για το γυμνό μάτι ακόμη και με πλάγια διόπτρευση.
  
Κατηγορια 7 .Ο Γαλαξιας δε φαινεται καθολου με το γυμνο ματι .Το Μ44 και το Μ31 σε στιγμες με καλες ατμοσφαρικες συνθηκες ισα που διακρινονται με γυμνο ματι .
+
 
 +
'''Κατηγορία 5:''' Ίσα που ξεχωρίζουν κάποια μέρη του ζωδιακού φωτός κι αυτά την άνοιξη και το φθινόπωρο, οπότε και φαίνεται πιο εύκολα. Κοντά στον ορίζοντα ο Γαλαξίας είναι δύσκολος στον εντοπισμό του. Το μέγιστο μέγεθος που διακρίνει το γυμνό μάτι είναι μεταξύ 5.6 κι 6.0 .
 +
 
 +
 
 +
'''Κατηγορία 6:''' Το ζωδιακό φως δε φαίνεται καθόλου. Ο Γαλαξίας διακρίνεται ελάχιστα και μόνο κοντά στο ζενίθ του τόπου. Το Μ33 φαίνεται μόνο με κιάλια και το Μ31 ίσα που διακρίνεται με το γυμνό μάτι. Το μέγιστο μέγεθος που διακρίνει το γυμνό μάτι είναι περίπου 5.0 . 
 +
 
 +
 
 +
'''Κατηγορία 7:''' Ο Γαλαξίας δε φαίνεται καθόλου με το γυμνό μάτι. Το Μ44 και το Μ31 σε στιγμές με καλές ατμοσφαιρικές συνθήκες ίσα που διακρίνονται με γυμνό μάτι.
 
   
 
   
Κατηγορια 8 .Τα Μ 44 και Μ31 ισα που φαινονται με γυμνο ματι .Το μεγιστο μεγεθος που διακρινει το γυμνο ματι ειναιμικροτερο του 4.5  .
 
  
Κατηγορια 9 Η φωτορυπανση φαινεται σε ολη τη θεα του ουρανου .Οι αμυδροι αστερισμοι δε φαινονται καθολου ενω οι πιο φωτεινοι ξεχωριζουν με πολλη συσκολια .Το μεγιστο μεγεθος που διακρινει το γυμνο ματι ειναι μικροτερο απο 4 .0 .
+
'''Κατηγορία 8:''' Τα Μ 44 και Μ31 ίσα που φαίνονται με γυμνό μάτι. Το μέγιστο μέγεθος που διακρίνει το γυμνό μάτι είναι μικρότερο του 4.5 .
 +
 
 +
 
 +
'''Κατηγορία 9:''' Η φωτορύπανση φαίνεται σε όλη τη θέα του ουρανού. Οι αμυδροί αστερισμοί δε φαίνονται καθόλου ενώ οι πιο φωτεινοί ξεχωρίζουν με πολλή δυσκολία .Το μέγιστο μέγεθος που διακρίνει το γυμνό μάτι είναι μικρότερο από 4.0 .
 +
 
 +
[[Κατηγορία:Ερασιτεχνική Αστρονομία]]

Τελευταία αναθεώρηση της 11:10, 29 Ιουνίου 2007

Η κλίμακα Bortle είναι ένα εμπειρικό μέτρο σύγκρισης του πόσο σκοτεινός είναι ο ουρανός τη νύχτα παρατήρησης. Δημιουργήθηκε από τον John Bortle τον Φεβρουάριο του 2001 για την έκδοση του αστρονομικού περιοδικού Sky and Telescope.

Διαβάθμιση

Κατηγορία 1: Το ζωδιακό φως φαίνεται άψογα και το Μ33 φαίνεται κοιτώντας το ευθέως με γυμνό μάτι .


Κατηγορία 2: Υπάρχει μηδαμινή φωτορυπανση, το Μ33 φαίνεται εύκολα κοιτώντας το ευθέως με γυμνό μάτι. Το καλοκαίρι φαίνονται παρά πολλές λεπτομέρειες του Γαλαξία ακόμη και με γυμνό μάτι.


Κατηγορία 3: Υπάρχει λίγη περισσότερη φωτορύπανση σε σχέση με τη Κατηγορία 2. Το καλοκαίρι στον Γαλαξία φαίνονται πολλές λεπτομέρειες. Τα Μ4, Μ5, Μ15, Μ22 ξεχωρίζουν καθαρά με γυμνό μάτι. Το Μ33 με γυμνό μάτι φαίνεται με πλάγια διόπτρευση. Την άνοιξη και το φθινόπωρο το ζωδιακό φως ξεχωρίζει αρκετά στα βόρεια πλάτη μετά το λυκόφως και κατά το λυκαυγές αντίστοιχα.


Κατηγορία 4: Ο ουρανός έχει μεγαλύτερη φωτορύπανση από τη προηγούμενη κατηγορία κυρίως πάνω από τα πιο πυκνοκατοικημένα μέρη. Το ζωδιακό φως εντοπίζεται εύκολα αλλά όχι σε όλη του την έκταση. Διακρίνεται καλά και ο Γαλαξίας αλλά όχι με λεπτομέρειες. Το Μ33 είναι σχετικά δύσκολος στόχος για το γυμνό μάτι ακόμη και με πλάγια διόπτρευση.


Κατηγορία 5: Ίσα που ξεχωρίζουν κάποια μέρη του ζωδιακού φωτός κι αυτά την άνοιξη και το φθινόπωρο, οπότε και φαίνεται πιο εύκολα. Κοντά στον ορίζοντα ο Γαλαξίας είναι δύσκολος στον εντοπισμό του. Το μέγιστο μέγεθος που διακρίνει το γυμνό μάτι είναι μεταξύ 5.6 κι 6.0 .


Κατηγορία 6: Το ζωδιακό φως δε φαίνεται καθόλου. Ο Γαλαξίας διακρίνεται ελάχιστα και μόνο κοντά στο ζενίθ του τόπου. Το Μ33 φαίνεται μόνο με κιάλια και το Μ31 ίσα που διακρίνεται με το γυμνό μάτι. Το μέγιστο μέγεθος που διακρίνει το γυμνό μάτι είναι περίπου 5.0 .


Κατηγορία 7: Ο Γαλαξίας δε φαίνεται καθόλου με το γυμνό μάτι. Το Μ44 και το Μ31 σε στιγμές με καλές ατμοσφαιρικές συνθήκες ίσα που διακρίνονται με γυμνό μάτι.


Κατηγορία 8: Τα Μ 44 και Μ31 ίσα που φαίνονται με γυμνό μάτι. Το μέγιστο μέγεθος που διακρίνει το γυμνό μάτι είναι μικρότερο του 4.5 .


Κατηγορία 9: Η φωτορύπανση φαίνεται σε όλη τη θέα του ουρανού. Οι αμυδροί αστερισμοί δε φαίνονται καθόλου ενώ οι πιο φωτεινοί ξεχωρίζουν με πολλή δυσκολία .Το μέγιστο μέγεθος που διακρίνει το γυμνό μάτι είναι μικρότερο από 4.0 .