Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Καινοφανής Αστέρας»

Από astronomia.gr
Πήδηση στην πλοήγησηΠήδηση στην αναζήτηση
 
μ
Γραμμή 2: Γραμμή 2:
  
  
Η νόβα (καινοφανής) δημιουργείται από συστήματα [[Διπλοί Αστέρες|διπλών αστέρων]] εκ των οποίων το ένα είναι νάνος και απορροφά υδρογόνο απο το συνοδό. Οταν αυτό ξεπεράσει ένα κρίσιμο όριο ξεκινά σύντηξη Υδρογόνου μέσα απο τον κύκλο Ανθρακα-Αζώτου-Οξυγόνου, η οποία απελευθερώνει ταχύτατα μεγάλες ποσότητες ενέργειας.  
+
Η νόβα (καινοφανής) δημιουργείται από συστήματα [[Διπλοί Αστέρες|διπλών αστέρων]] εκ των οποίων το ένα είναι νάνος και απορροφά υδρογόνο από το συνοδό. Όταν αυτό ξεπεράσει ένα κρίσιμο όριο ξεκινά σύντηξη Υδρογόνου μέσα από τον κύκλο Ανθρακα-Αζώτου-Οξυγόνου, η οποία απελευθερώνει ταχύτατα μεγάλες ποσότητες ενέργειας.  
  
 
[[Κατηγορία:Αστροφυσική]]
 
[[Κατηγορία:Αστροφυσική]]

Αναθεώρηση της 12:57, 25 Οκτωβρίου 2006

Nova στα λατινικά σημαίνει νέα και αναφέρεται σε αυτό που μοιάζει να είναι ένα πολύ φωτεινό νέο αστέρι στην ουράνια σφαίρα. Οι αστρονόμοι του Μεσαίωνα, μη γνωρίζοντας ότι παρατηρούσαν μια έκρηξη, θεωρούσαν ότι επρόκειτο για την εμφάνιση ενός νέου αστεριού, εξ' ου και το όνομα, που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά απ' τον Τύχο Μπράχε. Βέβαια είναι λάθος να θεωρούμε τη νόβα ένα νέο αστέρι, επειδή στην πραγματικότητα είναι ο θάνατος ενός αστεριού.


Η νόβα (καινοφανής) δημιουργείται από συστήματα διπλών αστέρων εκ των οποίων το ένα είναι νάνος και απορροφά υδρογόνο από το συνοδό. Όταν αυτό ξεπεράσει ένα κρίσιμο όριο ξεκινά σύντηξη Υδρογόνου μέσα από τον κύκλο Ανθρακα-Αζώτου-Οξυγόνου, η οποία απελευθερώνει ταχύτατα μεγάλες ποσότητες ενέργειας.