Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Ινστιτούτο Αστρονομίας και Αστροφυσικής»

Από astronomia.gr
Πήδηση στην πλοήγησηΠήδηση στην αναζήτηση
 
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Το Ινστιτούτο Αστρονομίας και Αστροφυσικής (ΙΑΑ) ήταν ένα από τα πέντε ινστιτούτα του [[Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών|Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών]]. Το 2012 συγχονεύθηκε με το Ινστιτούτο Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (ΙΔΕΤ) και δημιουργησαν το [[Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης |Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης]].
+
Το Ινστιτούτο Αστρονομίας και Αστροφυσικής (ΙΑΑ) ήταν ένα από τα πέντε ινστιτούτα του [[Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών|Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών]]. To IAA ήταν το αρχαιότερο ερευνητικό ίδρυμα στην Ελλάδα μια που ιδρύθηκε το 1842 με τη μεγάλη δωρεά του Εθνικού Ευεργέτη Γεωργίου Σίνα. Οι Αστρονομικές παρατηρήσεις ξεκίνησαν το Σεπτέμβριο του 1846, αμέσως μετά την ανέγερση του κεντρικού, νεοκλασσικού κτιρίου στο Λόφο των Νυμφών, στο Θησείο, απέναντι από την Ακρόπολη.  Το 1890 το Αστεροσκοπείο έγινε κρατικό Ερευνητικό Κέντρο, μετονομάστηκε σε Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και το υπάρχον Αστρονομικό Τμήμα συμπληρώθηκε με δύο άλλα, το Μετεωρολογικό και το Σεισμολογικό.  Το 2012 το ΙΑΑ συγχωνεύθηκε με το Ινστιτούτο Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (ΙΔΕΤ) και δημιουργησαν το [[Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης |Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης]].
  
Οι επιστημονικές δραστηριότητες του Ινστιτούτου σχετίζονται με την έρευνα σε θέματα της Εξωγαλαξιακής Αστρονομίας, της Μεσοαστρικής Ύλης, της Αστρονομίας Ακτίνων Χ και των Μεταβλητών και Διπλών Αστέρων. Ακόμα πραγματοποιεί και πολλές εκπαιδευτικές δραστηριότητες όπως: Προγράμματα μεταπτυχιακής εκπαίδευσης, προγράμματα πρακτικής άσκησης σε φοιτητές, σεμινάρια αστρονομίας για καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σχολείο αστροφυσικής για μαθητές μέσης εκπαίδευσης, ξεναγήσεις μαθητών στις εγκαταστάσεις του ΙΑΑ.  
+
Οι επιστημονικές δραστηριότητες του ΙΑΑ σχετίζονταν με την έρευνα σε θέματα της Εξωγαλαξιακής Αστρονομίας, της Μεσοαστρικής Ύλης, της Αστρονομίας Ακτίνων Χ και των Μεταβλητών και Διπλών Αστέρων. Ακόμα πραγματοποιεί και πολλές εκπαιδευτικές δραστηριότητες όπως: Προγράμματα μεταπτυχιακής εκπαίδευσης, προγράμματα πρακτικής άσκησης σε φοιτητές, σεμινάρια αστρονομίας για καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σχολείο αστροφυσικής για μαθητές μέσης εκπαίδευσης, ξεναγήσεις μαθητών στις εγκαταστάσεις του ΙΑΑ.  
 
 
 
 
Στη δικαιοδοσία του ΙΑΑ βρίσκεται και η λειτουργία των αστεροσκοπείων [[Αστεροσκοπείο Κρυονερίου|Κρυονερίου]] και [[Αστεροσκοπείο Χελμού|Χελμού]].
 
 
 
 
 
[http://www.astro.noa.gr/iaa_main_gr.htm Επίσημη Ιστοσελίδα]
 
 
 
[[Κατηγορία:Αστρονομία στην Ελλάδα]]
 
 
 
 
 
Το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) είναι ένα από τα τρία ινστιτούτα του [[Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών|Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών]]. Εποπτεύεται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας & Τεχνολογίας (Γ.Γ.Ε.Τ.) του Υπουργείου Ανάπτυξης. Δημιουργήθηκε το 2012 ύστερα τη συγχώνευση του πρώην Ινστιτούτου Αστρονομίας και Αστροφυσικής (ΙΑΑ) με το πρώην Ινστιτούτο Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (ΙΔΕΤ). To IAA ήταν το αρχαιότερο ερευνητικό ίδρυμα στην Ελλάδα μια που ιδρύθηκε το 1842 με τη μεγάλη δωρεά του Εθνικού Ευεργέτη Γεωργίου Σίνα. Οι Αστρονομικές παρατηρήσεις ξεκίνησαν το Σεπτέμβριο του 1846, αμέσως μετά την ανέγερση του κεντρικού, νεοκλασσικού κτιρίου στο Λόφο των Νυμφών, στο Θησείο, απέναντι από την Ακρόπολη.  Το 1890 το Αστεροσκοπείο έγινε κρατικό Ερευνητικό Κέντρο, μετονομάστηκε σε Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και το υπάρχον Αστρονομικό Τμήμα συμπληρώθηκε με δύο άλλα, το Μετεωρολογικό και το Σεισμολογικό. Το 1942 τα τμήματα οργανώθηκαν σε Ινστιτούτα και το 1955 προστέθηκε το Ιονοσφαιρικό Ινστιτούτο. Το 1990, το Ιονοσφαιρικό Ινστιτούτο μετανομάστηκε σε Ινστιτούτο Ιονοσφαιρικής και Διαστημικής Έρευνας και από το  1999 έως το 2011 είχε τον τίτλο ΙΔΕΤ εξαιτίας της επέκτασης των ερευνητικών του δραστηριοτήτων και εφαρμογών.
 
 
 
Οι επιστημονικές δραστηριότητες του ΙΑΑΔΕΤ σχετίζονται με την έρευνα σε θέματα της Εξωγαλαξιακής Αστρονομίας, της Μεσοαστρικής Ύλης, της Αστρονομίας Ακτίνων Χ και των Μεταβλητών και Διπλών Αστέρων, καθώς επίσης και με Διαστημική και Ιονοσφαιρική Φυσική, Τηλεπισκόπηση, και Τηλεπικοινωνίες. Το ΙΑΑΔΕΤ πραγματοποιεί και πολλές εκπαιδευτικές δραστηριότητες όπως: Προγράμματα μεταπτυχιακής εκπαίδευσης, προγράμματα πρακτικής άσκησης σε φοιτητές, σεμινάρια αστρονομίας για καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σχολείο αστροφυσικής για μαθητές μέσης εκπαίδευσης, και ξεναγήσεις μαθητών στις εγκαταστάσεις του.
 
 
 
 
 
Στη δικαιοδοσία του ΙΑΑΔΕΤ βρίσκεται και η λειτουργία των αστεροσκοπείων [[Αστεροσκοπείο Κρυονερίου|Κρυονερίου]] και [[Αστεροσκοπείο Χελμού|Χελμού]].
 
 
 
 
 
[http://www.astro.noa.gr/ Επίσημη Ιστοσελίδα]
 
  
 
[[Κατηγορία:Αστρονομία στην Ελλάδα]]
 
[[Κατηγορία:Αστρονομία στην Ελλάδα]]

Τελευταία αναθεώρηση της 15:05, 24 Αυγούστου 2013

Το Ινστιτούτο Αστρονομίας και Αστροφυσικής (ΙΑΑ) ήταν ένα από τα πέντε ινστιτούτα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. To IAA ήταν το αρχαιότερο ερευνητικό ίδρυμα στην Ελλάδα μια που ιδρύθηκε το 1842 με τη μεγάλη δωρεά του Εθνικού Ευεργέτη Γεωργίου Σίνα. Οι Αστρονομικές παρατηρήσεις ξεκίνησαν το Σεπτέμβριο του 1846, αμέσως μετά την ανέγερση του κεντρικού, νεοκλασσικού κτιρίου στο Λόφο των Νυμφών, στο Θησείο, απέναντι από την Ακρόπολη. Το 1890 το Αστεροσκοπείο έγινε κρατικό Ερευνητικό Κέντρο, μετονομάστηκε σε Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και το υπάρχον Αστρονομικό Τμήμα συμπληρώθηκε με δύο άλλα, το Μετεωρολογικό και το Σεισμολογικό. Το 2012 το ΙΑΑ συγχωνεύθηκε με το Ινστιτούτο Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (ΙΔΕΤ) και δημιουργησαν το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης.

Οι επιστημονικές δραστηριότητες του ΙΑΑ σχετίζονταν με την έρευνα σε θέματα της Εξωγαλαξιακής Αστρονομίας, της Μεσοαστρικής Ύλης, της Αστρονομίας Ακτίνων Χ και των Μεταβλητών και Διπλών Αστέρων. Ακόμα πραγματοποιεί και πολλές εκπαιδευτικές δραστηριότητες όπως: Προγράμματα μεταπτυχιακής εκπαίδευσης, προγράμματα πρακτικής άσκησης σε φοιτητές, σεμινάρια αστρονομίας για καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σχολείο αστροφυσικής για μαθητές μέσης εκπαίδευσης, ξεναγήσεις μαθητών στις εγκαταστάσεις του ΙΑΑ.