Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Επιστήμη»

Από astronomia.gr
Πήδηση στην πλοήγησηΠήδηση στην αναζήτηση
 
 
(Μία ενδιάμεση αναθεώρηση από τον ίδιο χρήστη δεν εμφανίζεται)
Γραμμή 9: Γραμμή 9:
 
==Κατηγορίες==
 
==Κατηγορίες==
  
Η επιστήμη χωρίζεται σε κλάδους, όπου όλοι τους έχουν σαν σκοπό τους την μελέτη, την ερμηνεία και την εύρεση των νόμων των φαινομένων που συμβαίνουν στην φύση. Μερικές από τις σημαντικότερες επιστήμες είναι η Βιολογία, η Γεωλογία, η Χημεία, η Φυσική, τα Μαθηματικά και η [[Αστρονομία]]. Συνήθως οι επιστήμες συνεργάζονται και δημιουργούν νέες επιστήμες, όπως η [[Αστροβιολογία]] που αποτελεί συνδιασμό της Αστρονομίας και της Βιολογίας
+
Η επιστήμη χωρίζεται σε κλάδους, όπου όλοι τους έχουν σαν σκοπό τους την μελέτη, την ερμηνεία και την εύρεση των νόμων των φαινομένων που συμβαίνουν στην φύση. Μερικές από τις σημαντικότερες επιστήμες είναι η Βιολογία, η Γεωλογία, η Χημεία, η Φυσική, τα Μαθηματικά και η [[Αστρονομία]]. Συνήθως οι επιστήμες συνεργάζονται και δημιουργούν νέες επιστήμες, όπως η [[Αστροβιολογία]] που αποτελεί συνδυασμό της Αστρονομίας και της Βιολογίας.
  
==Κριτική στην επιστήμη==
+
[[Κατηγορία:Αστρονομία]]
 
+
[[Κατηγορία:Αστροφυσική]]
Με αφορμή την επιστημονική και τεχνολογική πρόοδος, καθώς και τα σημερινά προβλήματα, πολλοί άνθρωποι αμφισβητούν την σημασία της επιστήμης. Υποστηρίζουν πως πηγαίνουμε υπερβολικά γρήγορα, υπερβολικά μακριά και πως το μόνο πράγμα που θα γίνει θα είναι η αυτοκαταστροφή μας. Πιστεύουν πως είναι καλύτερα να σταματήσουμε την εξέλιξη και με το σύνθημα «Εμπρός για πίσω!» προτείνουν να επιστρέψουμε στην παλιά, «καλή» εποχή. Θέλουν δηλαδή να επιστρέψουμε σε καιρούς που οι άνθρωποι πέθαιναν στα 20 και όχι στα 80, η επικοινωνία περιοριζόταν σε πολύ σύντομες αποστάσεις και οι άνθρωποι δεν ήταν παρά ένα από τα αγαπημένα γεύματα των άγριων ζώων.
+
[[Κατηγορία:Κοσμολογία]]
 
 
Δεν λείπουν και οι τεχνοφοβικοί, οι άνθρωποι που μισούν την τεχνολογία και τα επιτεύγματα της, συνήθως από την άνεση του κλιματιστικού, του αυτοκινήτου και του κινητού τηλεφώνου τους. Υπάρχουν και επιλεκτικά τεχνόφοβοι, που μισούν τους υπολογιστές και όχι τα κινητά ή τα αυτοκίνητα, που είναι κορυφαία τεχνολογικά επιτεύγματα. Σκεφτείτε μόνο πως όταν εφευρέθηκε το τηλέφωνο, έγραφαν πως τώρα θα εκλείψει η ανθρώπινη επικοινωνία, ενώ όταν εμφανίστηκε η τυπογραφία αναθεμάτιζαν τον Γουτεμβέργιο! Τις περισσότερες φορές οι άνθρωποι κατηγορούν την επιστήμη, χωρίς όμως να γνωρίζουν τι ακριβώς είναι.
 

Τελευταία αναθεώρηση της 11:18, 29 Ιουνίου 2007

Ο όρος επιστήμη δήλωνε αρχικά το οργανωμένο σώμα της εξακριβωμένης και τεκμηριωμένης γνώσης. Ο πρώτος αυτός ορισμός διατυπώνεται στο έργο Θεαίτητος του Πλάτωνα όπου ένας από τους συνομιλητές αναφέρει ότι "έστιν ουν επιστήμη δόξα αληθής μετά λόγου", δηλαδή η επιστήμη αποτελεί βεβαιωμένη με λογικά επιχειρήματα γνώση.

Στη σύγχρονη εποχή, ο όρος δηλώνει περισσότερο το σύνολο ομοειδών και ταξινομημένων γνώσεων. Διακρίνουμε συνεπώς διαφορετικούς επιστημονικούς τομείς που εντάσσονται συνήθως σε δύο μεγάλες ομάδες, τις Φυσικές επιστήμες και τις Κοινωνικές.

Η επιστημονική διαδικασία είναι η συστηματική έρευνα της νέας γνώσης σε ένα σύστημα. Αυτή η συστηματική έρευνα είναι γενικώς η επιστημονική μέθοδος και το σύστημα γενικώς είναι η φύση. Επιστήμη επίσης είναι η επιστημονική γνώση που έχει συστηματικά αποκτηθεί μέσω της επιστημονικής διαδικασίας.

Μερικά από τα ευρήματα της επιστήμης μπορεί να είναι εντελώς αντίθετα στην αίσθηση. Η Ατομική θεωρία, για παράδειγμα υποδηλώνει ότι ένας βράχος γρανίτη που εμφανίζεται ως βαρύς, σκληρός, στέρεος, γκρίζος, κλπ. είναι στην πραγματικότητα ένας συνδυασμός από υποατομικά σωμάτια με καμιά από αυτές τις ιδιότητες, που κινούνται ταχύτατα σε μία περιοχή που αποτελείται κυρίως από κενό χώρο. Πολλές από τις ανθρώπινες προκαταλήψεις γύρω από τον τρόπο που λειτουργεί το σύμπαν, όπως η αστρολογία, έχουν αμφισβητηθεί από τις νέες επιστημονικές ανακαλύψεις.

Κατηγορίες

Η επιστήμη χωρίζεται σε κλάδους, όπου όλοι τους έχουν σαν σκοπό τους την μελέτη, την ερμηνεία και την εύρεση των νόμων των φαινομένων που συμβαίνουν στην φύση. Μερικές από τις σημαντικότερες επιστήμες είναι η Βιολογία, η Γεωλογία, η Χημεία, η Φυσική, τα Μαθηματικά και η Αστρονομία. Συνήθως οι επιστήμες συνεργάζονται και δημιουργούν νέες επιστήμες, όπως η Αστροβιολογία που αποτελεί συνδυασμό της Αστρονομίας και της Βιολογίας.