Διακριτική Ικανότητα Τηλεσκοπίου

Από astronomia.gr
Αναθεώρηση ως προς 15:59, 10 Ιουλίου 2007 από τον Quendi (συζήτηση | συνεισφορές)
(διαφορά) ← Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεότερη αναθεώρηση → (διαφορά)
Πήδηση στην πλοήγησηΠήδηση στην αναζήτηση

Αναφέρεται για τα τηλεσκόπια ως το "όριο του Dawes". Είναι η ικανότητα του τηλεσκοπίου να ξεχωρίσει δυο πολύ κοντινά αστέρια σε δύο διακριτά είδωλα και μετριέται σε δεύτερα του τόξου. Θεωρητικά, για να προσδιοριστεί τη διακριτική ικανότητα ενός τηλεσκοπίου, σε δευτερόλεπτα της μοίρας, χρησιμοποιείται η σχέση:


ω = 206265 Χ 1.22 Χ λ/D ,

όπου λ το μήκος κύματος της προσπίπτουσας ακτινοβολίας και D η διάμετρος του κατόπτρου (ο τύπος ισχύει για κάθε είδους τηλεσκόπιο).


Μεγάλο ρόλο παίζει το μήκος κύματος που παρατηρείται. Για τα οπτικά τηλεσκόπια παίρνουμε σαν μέσο μήκος κύματος της οπτικής ακτινοβολίας τα LaTeX: 5.6xLaTeX: 10^{-5} cm. Η διακριτική ικανότητα είναι απ' ευθείας συνάρτηση της διαμέτρου, ώστε όσο μεγαλύτερη είναι η διάμετρος, τόσο μεγαλύτερη διακριτική ικανότητα έχει ένα τηλεσκόπιο. Όμως η διακριτική ικανότητα συχνά επηρεάζεται από την ατμοσφαιρική διαταραχή, η οποία δεν επιτρέπει ποτέ να φτάσουμε το θεωρητικό όριο, ενώ εξαρτάται και από την όραση του κάθε παρατηρητή. Τέλος, η διακριτική ικανότητα είναι ίδια είτε για παρατήρηση είτε για φωτογράφηση.