Αστρονομία

Από astronomia.gr
Πήδηση στην πλοήγησηΠήδηση στην αναζήτηση

Η Αστρονομία είναι η επιστήμη η οποία ασχολείται με τη μελέτη των ουρανίων σωμάτων. Αντικείμενό μελέτης γι αυτήν αποτελεί σε αρκετές περιπτώσεις και ο πλανήτης μας ως ουράνιο σώμα που ειναι, αλλά τα ουσιαστικά όρια του πεδίου μελέτης της εκτείνονται μέχρι τις εσχατιές του Σύμπαντος. Θεωρείται η αρχαιότερη ίσως επιστήμη καθόσον από τη στιγμή που εμφανίστηκε το ανθρώπινο είδος στη Γη οι φάσεις της Σελήνης αλλά και όλα τα ουράνια φαινόμενα ,τράβηξαν αμέσως την προσοχή του. Πληθώρα επιστημών δέχθηκαν την αρωγή της ,γεγονός το οποίο και αποτελεί τη καλύτερη δυνατή απάντηση σε όσους την χαρακτηρίζουν ως αποστασιοποιημένη από τα επίγεια. Οι παρατηρήσεις της κίνησης των πλανητών οδήγησαν τον Νεύτωνα στην ανακάλυψη του νόμου της παγκόσμιας έλξης. Η Οπτική συνέβαλε αλλά και επιχορηγήθηκε τα μέγιστα απο την αστρονομία. Η Φασματοσκοπία και η Φωτομετρία προήλθαν ως επιστήμες από την αστρονομία. Η χρονομετρία, η ναυτιλία, η γεωδαισία, η γεωλογία, η φυσική, η χημεία είναι μερικές από τις επιστήμες που υπήρξαν συνοδοιπόροι και υποστηρικτές της.


ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ

Ολοι οι λαοί έχουν ασχοληθεί με την αστρονομία, κάποιοι από αυτούς όμως άφησαν αρκετές αστρονομικές πληροφορίες και παρατηρήσεις καθώς και "αποδείξεις" για τη δράση τους είτε με τη μορφή γραπτών κειμένων είτε με τη μορφή κατασκευών οι οποίες εξακολουθούν να συναρπάζουν ακόμη και σήμερα.

α)Τα πρώτα βήματα έγιναν πιθανώς από τους Βαβυλώνιους.Περί το 3800π.χ. έκαναν ήδη συστηματικές μελέτες του ουρανού,ενέταξαν τους πλανήτες στο ζωδιακό κύκλο,αργότερα μελέτησαν την κίνηση της Αφροδίτης και καθόρισαν τις περιόδους πλανητών όπως του Ερμή ,του Κρόνου,του Άρη και του Δία.Γνώριζαν την ανώμαλη ημερήσια κίνηση του Ήλιου με σφάλμα 10" και δημοσίευαν τις ημερομηνίες για τις εκλείψεις του Ήλιου και της Σελήνης.Τέλος το αστρικό τους έτος είχε μόνο 4,5 λεπτά διαφορά από το πραγματικό.

β)Σειρά των Αιγυπτίων τώρα.Οι αστρονόμοι-ιερείς επεξεργάστηκαν ένα ημερολόγιο από 12 μήνες των 30 ημερών και μία πρόσθετη περίοδο 5 ημερών για τη συμπλήρωση του έτους.Συνέταξαν επίσης κατάλογο με 43 αστερισμούς ,γνώριζαν δε τις σχετικές θέσεις πλανητών.Σ'αυτούς οφείλεται επίσης η διαίρεση του μήνα σε εβδομάδες και των εβδομάδων σε ημέρες.

γ)Οι κατασκευές αστρονομικών οργάνων ήταν το δυνατό τους σημείο.Αξίζει να τονιστεί δε ιδιαίτερα η ικανότητά τους στη κατασκευή ρολογιών και γενικότερα η ενασχόλησή τους με τη μέτρηση του χρόνου.