Αστρολογία

Από astronomia.gr
Πήδηση στην πλοήγησηΠήδηση στην αναζήτηση

Μετά την πρόσθεση υλικού σε αυτό το άρθρο, αφαιρέστε αυτό το σχόλιο, αφαιρώντας τη γραμμή {{επέκταση}} από την αρχή της σελίδας.




Αστρολογία είναι η δεισιδαιμονία η οποία διδάσκει ότι οι θέσεις και οι κινήσεις των ουράνιων σωμάτων (ο Ήλιος, η Σελήνη, τα άστρα και οι πλανήτες) επηρεάζουν άμεσα τη ζωή του ανθρώπου από τη γέννηση του ως τον θάνατο του.

Σύντομο ιστορικό

Οι αρχαίοι Χαλδαίοι και Ασσύριοι εμπλέκονταν σε αστρολογικές μαντείες περίπου πριν από 3.000 χρόνια. Μέχρι το 450 π.Χ. οι Βαβυλώνιοι είχαν αναπτύξει τον ζωδιακό κύκλο με τα 12 ζώδια, αλλά ήταν οι Έλληνες που παρείχαν τα περισσότερα βασικά στοιχεία της σύγχρονης αστρολογίας. Η εξάπλωση της αστρολογικής πρακτικής σταμάτησε κατά την άνοδο του Χριστιανισμού, που έδινε έμφαση στην θεϊκή παρέμβαση και στην ελεύθερη βούληση και όχι στην επέμβαση των άστρων στη ζωή των ανθρώπων, αν και η Καθολική Εκκλησία την υποστήριζε. Κατά την Αναγέννηση η αστρολογία ανέκτησε την δημοτικότητα της, εν μέρει λόγω του αναζωπυρωμένου ενδιαφέροντος για την επιστήμη και την αστρονομία. Όμως οι χριστιανοί θεολόγοι πολεμούσαν την αστρολογία και το 1585 ο Πάπας Sixtus V την καταδίκασε. Ωστόσο η αστρολογία υπάρχει ακόμη και σήμερα.

Η αστρολογία δεν έχει καμία σχέση με την αστρονομία, την επιστήμη που ερευνά το Σύμπαν και τα ουράνια αντικείμενα που το αποτελούν. Είναι βέβαια αλήθεια πως στα αρχαία χρόνια η αστρονομία και η αστρολογία ήταν οι δύο όψεις ενός νομίσματος και όχι δύο τελείως διαφορετικές οντότητες. Ωστόσο πριν την Αναγέννηση η αστρονομία εξελίχθηκε σε μια ολοκληρωμένη επιστήμη, ενώ η αστρολογία παρέμεινε ως δεισιδαιμονία.

Βασικές γνώσεις της αστρολογίας

Όπως τους βλέπουμε από τη Γη, ο Ήλιος, η Σελήνη και οι πλανήτες του Ηλιακού Συστήματος μοιάζει σαν να κινούνται πάνω σε μια στενή ζώνη. Αυτή η ζώνη ονομάζεται εκλειπτική και φαίνεται να περνάει από μια ομάδα αστερισμών. Οι αστερισμοί αυτοί ονομάζονται ζωδιακοί, ενώ το σύνολο τους αποτελεί τον ζωδιακό κύκλο. Ο ωροσκοπικός χάρτης ενός ανθρώπου είναι ένα σχέδιο, που απεικονίζει τις σχετικές θέσεις των άστρων και των πλανητών τη στιγμή της γέννησης του. Οι άστρολόγοι μάλιστα πιστεύουν πως αυτός ο χάρτης καθορίζει τη προσωπικότητα, την επαγγελματική καριέρα, τη συμπεριφορά, ακόμα και την ερωτική ζωή του ανθρώπου. Με απλά λόγια είναι "μαριονέτα των άστρων" και όχι ένας άνθρωπος με βούληση!

Γιατί θεωρείται δεισιδαιμονία;

Ας δούμε αναλυτικότερα τις απόψεις τις αστρολογία και γιατί είναι ψευδείς. Η πιο δημοφιλής μορφή της αστρολογίας είναι η Ηλιακή αστρολογία ή αλλιώς «αστρολογία των ηλιακών ζωδίων». Είναι η γνωστή μας αστρολογία που βρίσκεται καθημερινά σε εφημερίδες και περιοδικά, καθώς και στην τηλεόραση, όπου το ωροσκόπιο είναι ο χάρτης του ζωδιακού κύκλου την στιγμή της γέννησης.

Ο ζωδιακός κύκλος χωρίζεται σε 12 τμήματα του ουρανού, τα οποία ονομάζονται από έναν αστερισμό που αρχικά βρισκόταν μέσα σε αυτή την ζώνη (Λέων, Ταύρος κλπ.). Η φαινόμενη κίνηση του Ηλίου, της Σελήνης και των κύριων πλανητών βρίσκεται μέσα σε αυτές τις ζώνες. Αν παρατηρήσετε τα ωροσκόπια, θα δείτε πως ο Ήλιος θέλει ακριβώς έναν μήνα για να διασχίζει τον κάθε αστερισμό ξεχωριστά. Αυτό δεν ισχύει γιατί κανένας ζωδιακός αστερισμός δεν έχει το ίδιο μέγεθος. Για παράδειγμα ο Ήλιος «διασχίζει» τον Σκορπιό σε 7 μέρες, ενώ την Παρθένο σε 45 μέρες. Επίσης οι ζωδιακοί αστερισμοί δεν είναι 12 αλλά 13, με «απαγορευμένο» αστερισμό τον Οφιούχο, ενώ δεν έχουν καμία σχέση με τους 12 μήνες.