Αστεροσκοπείο Ζαγορίου

Από astronomia.gr
Αναθεώρηση ως προς 17:08, 31 Δεκεμβρίου 2006 από τον Quendi (συζήτηση | συνεισφορές)
(διαφορά) ← Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεότερη αναθεώρηση → (διαφορά)
Πήδηση στην πλοήγησηΠήδηση στην αναζήτηση

Στα τέλη του 2004, ιδρύθηκε ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός με τίτλο: Αστεροσκοπείο Ζαγορίου, με έδρα το Δημοτικό Διαμέρισμα Φραγκάδων του Δήμου Τύμφης Ζαγορίου. Σκοπός του αστεροσκοπείου είναι η διάδοση της αστρονομίας, η δημιουργία λαϊκού αστεροσκοπείου στο Ζαγόρι και η εκτέλεση διαφόρων αστρονομικών παρατηρήσεων.


Το διοικητικό συμβούλιο του αστεροσκοπείου αποτελείται από τους τρεις ιδρυτές του: Νίκο Ματσόπουλο, Κ. Σακκά, Χάρη Καμπάνη και δύο εκπροσώπους του Δήμου Τύμφης. Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος είναι ο κ . Ν. Ματσόπουλος.


Το αστεροσκοπείο θα είναι ανοιχτό για το κοινό σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, ενώ θα διοργανώνει εκπαιδευτικά σεμινάρια για ερασιτέχνες αστρονόμους, φοιτητές και μαθητές, καθώς και εισαγωγικά σεμινάρια για το ευρύ κοινό. Επίσης στοχεύει στην παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού.


Οι εγκαταστάσεις του αστεροσκοπείου περιλαμβάνουν ένα πετρόκτιστο κτίριο εμβαδού 90 τ.μ. στην κεντρική πλατεία του ΔΔ Φραγκάδων, όπου στεγάζει μία πλήρως εξοπλισμένη αίθουσα διαλέξεων, υπολογιστικά συστήματα, βιβλιοθήκη, καθώς και μία έκταση 2000 τ.μ. σε υψόμετρο 960 μέτρων, όπου είναι εγκατεστημένα διάφορα οπτικά τηλεσκόπια, συνολικά 8 στον αριθμό: Ένα ισημερινό Cassegrain 14, Δύο Meade LX2000 10 και 12, ένα computerized dobsonian 16, δύο νευτώνια 8 και 6, ένα αχρωματικό διοπτρικό 5 και ένα ηλιακό τηλεσκόπιο 3. Ακόμα υπάρχει βοηθητικός εξοπλισμός αποτελούμενος από φωτογραφικές μηχανές, ccd αισθητήρες, καταγραφικά και ηλεκτρικό φωτόμετρο. Παράλληλα έχει εγκατασταθεί ένας πλήρης αυτοματοποιημένος μετεωρολογικός σταθμός.


Το αστεροσκοπείο άρχισε τη λειτουργία του το 2006.