Αναξαγόρας ο Κλαζομενεύς: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από astronomia.gr
Πήδηση στην πλοήγησηΠήδηση στην αναζήτηση
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
 
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
 
(Μία ενδιάμεση έκδοση από ένα χρήστη δεν εμφανίζεται)
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος (500 – 228 π.Χ.). Αντίθετα με την κοινή πίστη των συγχρόνων του πίστευε ότι ο [[Ήλιος]] δεν ήταν θεός, αλλά μία διάπυρη σφαίρα και πως η [[Σελήνη]] ήταν διάσπαρτη με κοιλάδες και όρη, όπως και η [[Γη]]. Υποστήριξε ακόμα ότι η Σελήνη δεν είναι αυτόφωτο σώμα αλλά αντανακλά το φως του Ήλιου. Επίσης πίστευε για το Γαλαξία ότι αποτελείται από [[άστρο|αστέρια]] και [[νεφέλωμα|νεφελώματα]] τα οποία καθώς περιστρέφονται σχηματίζουν πλανητικά συστήματα, όπως επίσης πίστευε για τους [[μετεωρίτης|μετεωρίτες]] ότι ήταν ουράνια σώματα τα οποία τα έλκυε κάποιες φορές η Γη και τύχαινε να πέσουν στην επιφάνειά της. Τελικά κατηγορήθηκε για ασέβεια «εισάγων καινά δαιμόνια» και καταδικάστηκε σε θάνατο, όμως κατάφερε να διαφύγει στη Λάμψακο όπου πέθανε τιμώμενος από τους κατοίκους της. Στον τάφο του γράφτηκε: ''“Εδώ αναπαύεται ο Αναξαγόρας, που για τον ουράνιο κόσμο βρήκε την αλήθεια”''.  
Αρχαίος Έλληνας προσωκρατικός Ίωνας φιλόσοφος (500 – 228 π.Χ.). Γεννήθηκε στις Κλαζομενές της Μικράς Ασίας. Σε νεαρή ηλικία ήλθε στην Αθήνα και συνδέθηκε φιλικά με τον Περικλή. Αντίθετα με την κοινή πίστη των συγχρόνων του πίστευε ότι ο [[Ήλιος]] δεν ήταν θεός, αλλά μία διάπυρη σφαίρα και πως η [[Σελήνη]] ήταν διάσπαρτη με κοιλάδες και όρη, όπως και η [[Γη]]. Υποστήριξε ακόμα ότι η Σελήνη δεν είναι αυτόφωτο σώμα αλλά αντανακλά το φως του Ήλιου. Επίσης πίστευε για το Γαλαξία ότι αποτελείται από [[άστρο|αστέρια]] και [[νεφέλωμα|νεφελώματα]] τα οποία καθώς περιστρέφονται σχηματίζουν πλανητικά συστήματα, όπως επίσης πίστευε για τους [[μετεωρίτης|μετεωρίτες]] ότι ήταν ουράνια σώματα τα οποία τα έλκυε κάποιες φορές η Γη και τύχαινε να πέσουν στην επιφάνειά της. Τελικά κατηγορήθηκε για ασέβεια «εισάγων καινά δαιμόνια» και καταδικάστηκε σε θάνατο, τον οποίο απέφυγε με την βοήθεια του Περικλή, και κατάφερε να διαφύγει στη Λάμψακο όπου πέθανε τιμώμενος από τους κατοίκους της. Στον τάφο του γράφτηκε: ''“Εδώ αναπαύεται ο Αναξαγόρας, που για τον ουράνιο κόσμο βρήκε την αλήθεια”''.  


''Πηγή: [[Λεξικό Αστρονομίας]]''
''Πηγή: [[Λεξικό Αστρονομίας]]''
[[Κατηγορία:Αρχαίοι Αστρονόμοι]]

Τελευταία αναθεώρηση της 16:13, 14 Ιουνίου 2007

Αρχαίος Έλληνας προσωκρατικός Ίωνας φιλόσοφος (500 – 228 π.Χ.). Γεννήθηκε στις Κλαζομενές της Μικράς Ασίας. Σε νεαρή ηλικία ήλθε στην Αθήνα και συνδέθηκε φιλικά με τον Περικλή. Αντίθετα με την κοινή πίστη των συγχρόνων του πίστευε ότι ο Ήλιος δεν ήταν θεός, αλλά μία διάπυρη σφαίρα και πως η Σελήνη ήταν διάσπαρτη με κοιλάδες και όρη, όπως και η Γη. Υποστήριξε ακόμα ότι η Σελήνη δεν είναι αυτόφωτο σώμα αλλά αντανακλά το φως του Ήλιου. Επίσης πίστευε για το Γαλαξία ότι αποτελείται από αστέρια και νεφελώματα τα οποία καθώς περιστρέφονται σχηματίζουν πλανητικά συστήματα, όπως επίσης πίστευε για τους μετεωρίτες ότι ήταν ουράνια σώματα τα οποία τα έλκυε κάποιες φορές η Γη και τύχαινε να πέσουν στην επιφάνειά της. Τελικά κατηγορήθηκε για ασέβεια «εισάγων καινά δαιμόνια» και καταδικάστηκε σε θάνατο, τον οποίο απέφυγε με την βοήθεια του Περικλή, και κατάφερε να διαφύγει στη Λάμψακο όπου πέθανε τιμώμενος από τους κατοίκους της. Στον τάφο του γράφτηκε: “Εδώ αναπαύεται ο Αναξαγόρας, που για τον ουράνιο κόσμο βρήκε την αλήθεια”.

Πηγή: Λεξικό Αστρονομίας