Ένταση Ακτινοβολίας

Από astronomia.gr
Αναθεώρηση ως προς 20:42, 24 Δεκεμβρίου 2008 από τον Cavas (συζήτηση | συνεισφορές)
(διαφορά) ← Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεότερη αναθεώρηση → (διαφορά)
Πήδηση στην πλοήγησηΠήδηση στην αναζήτηση

Η ένταση της ακτινοβολίας είναι μια από τις βασικότερες ένοιες που αφορούν τη διάδοσή της. Ο ορισμός της προκύπτει ως εξής : Έστω δέσμη ακτινοβολίας στερεάς γωνίας LaTeX: d\omega, η οποία τέμνει υπό γωνία LaTeX: \theta στοιχειώδη επειφάνεια που περιγράφεται από το διάνυσμα, LaTeX: \vec {dS}, το οποίο είναι κάθετο στην επιφάνεια και έχει μέτρο 1. Η στοιχειώδης ενέργεια, LaTeX: \delta\epsilon της δέσμης μέσα στο διάστημα συχνοτήτων από LaTeX: \nu έως LaTeX: d\nu και σε διάστημα χρόνου LaTeX: dt δίνεται από την εξίσωση

LaTeX: 
\delta\epsilon = I_\nu \cos\theta dsd\omega d\nu dt

Από την εξίσωση με την οποία ορίζεται η ένταση, προκύπτει ότι πρόκειται για την ενέργεια ανά μοναδες επιφανείας, στερεάς γωνίας, συχνότητας και χρόνου μιας δέσμης ακτινοβολίας. Η μονάδα μέτρησής της στο σύστημα μονάδων cgs είναι το LaTeX: erg\quad cm^{-2} ster^{-1} Hz^{-1} sec^{-1}. Η ένταση της ακτινοβολίας είναι αναλλοίωτη μετά της απόστασης.

Παρόλο που η ένταση είναι πολύ σημαντική ποσότητα, δεν είναι πάντοτε μετρήσιμη στην Αστρονομία, καθώς για να προσδιοριστεί, πρέπει η πηγή να είναι χωρικά προσδιορισμένη, δηλαδή να είναι μετρήσημη η στερεά γωνία υπό την οποία φαίνεται στον ουράνιο θόλο. Αυτό δεν είναι εφικτό για τα περισσότερα άστρα - πλην του Ήλιου και μερικών κοντινών υπεργιγάντων - διότι φαίνοντα ( και καταγράφονται) από τα τηλεσκόπια ως σημειακές πηγές. Η στερεά γωνία είναι μετρήσημη κυρίως για εκτεταμένες πηγές, όπως οι γαλαξίες και τα νεφελώματα. Για το λόγο αυτό έχουν εισαχθεί και άλλες φυσικές ποσότητες της ακτινοβολίας, όπως η {Μέση Ένταση Ακτινοβολίας|μέση ένταση]], η ροή και η πυκνότητα ενέργειας.