Χρωμόσφαιρα: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από astronomia.gr
Πήδηση στην πλοήγησηΠήδηση στην αναζήτηση
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
 
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
 
Γραμμή 5: Γραμμή 5:




Η ολική ακτινοβολία της χρωμόσφαιρας είναι κατά 1000 φορές τουλάχιστον χαμηλότερη από της [[φωτόσφαιρα|φωτόσφαιρας]] και επομένως γίνεται ορατή μόνο κατά τη διάρκεια [[ολική Έκλειψη|ολικών εκλείψεων]]. Σε ορισμένες όμως στενές περιοχές του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος η ένταση της ακτινοβολίας είναι τόσο ισχυρή ώστε μπορούμε να τη παρατηρήσουμε εύκολα ακόμα και χωρίς την βοήθεια εκλείψεων. Οι πιο συνηθισμένες παρατηρήσεις της χρωμόσφαιρας γίνονται στης φασματικές γραμμές Ηα του υδρογόνου και Ca του ασβεστίου με τον [[Μονοχρωματικός Ηθμός Lyot|μονοχρωματικό ηθμό του Lyot]]. Τα κυριότερα φαινόμενα που παρατηρούνται στη χρωμόσφαιρα είναι:
Η ολική ακτινοβολία της χρωμόσφαιρας είναι κατά 1000 φορές τουλάχιστον χαμηλότερη από της [[φωτόσφαιρα|φωτόσφαιρας]] και επομένως γίνεται ορατή μόνο κατά τη διάρκεια [[ολική Έκλειψη Ηλίου|ολικών εκλείψεων]]. Σε ορισμένες όμως στενές περιοχές του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος η ένταση της ακτινοβολίας είναι τόσο ισχυρή ώστε μπορούμε να τη παρατηρήσουμε εύκολα ακόμα και χωρίς την βοήθεια εκλείψεων. Οι πιο συνηθισμένες παρατηρήσεις της χρωμόσφαιρας γίνονται στης φασματικές γραμμές Ηα του υδρογόνου και Ca του ασβεστίου με τον [[Μονοχρωματικός Ηθμός Lyot|μονοχρωματικό ηθμό του Lyot]]. Τα κυριότερα φαινόμενα που παρατηρούνται στη χρωμόσφαιρα είναι:


*Η [[υπερκοκκίαση]] (super granulation)
*Η [[υπερκοκκίαση]] (super granulation)

Τελευταία αναθεώρηση της 04:45, 15 Ιουνίου 2007

Δομή Ηλίου
Χρωμόσφαιρα

Πρόκειται για ένα από τα εξωτερικά στρώματα του Ήλιου. Τη χρωμόσφαιρα έχει χρώμα ερυθρό και εκτείνεται σε ύψος 10.000-15.000 km. Εκεί παρατηρούνται οι προεξοχές και σε αυτή την περιοχή οφείλονται οι σκοτεινές γραμμές του φάσματος απορρόφησης του Ήλιου. Το ερυθρό χρώμα της προέρχεται από εκπομπή ακτινοβολίας της γραμμή Ηa του ουδέτερου υδρογόνου. Η πυκνότητα της χρωμόσφαιρας είναι χίλιες φορές μικρότερη από αυτή της φωτόσφαιρας και αυτός είναι ο λόγος που είναι διαφανής στο φως.


Η ολική ακτινοβολία της χρωμόσφαιρας είναι κατά 1000 φορές τουλάχιστον χαμηλότερη από της φωτόσφαιρας και επομένως γίνεται ορατή μόνο κατά τη διάρκεια ολικών εκλείψεων. Σε ορισμένες όμως στενές περιοχές του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος η ένταση της ακτινοβολίας είναι τόσο ισχυρή ώστε μπορούμε να τη παρατηρήσουμε εύκολα ακόμα και χωρίς την βοήθεια εκλείψεων. Οι πιο συνηθισμένες παρατηρήσεις της χρωμόσφαιρας γίνονται στης φασματικές γραμμές Ηα του υδρογόνου και Ca του ασβεστίου με τον μονοχρωματικό ηθμό του Lyot. Τα κυριότερα φαινόμενα που παρατηρούνται στη χρωμόσφαιρα είναι: