Λέων: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από astronomia.gr
Πήδηση στην πλοήγησηΠήδηση στην αναζήτηση
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
 
(7 ενδιάμεσες εκδόσεις από 3 χρήστες δεν εμφανίζονται)
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
{{Infobox Constellation|
name = Λέων |
abbreviation = Leo |
latin = Leo |
symbology = Το λιοντάρι |
RA = 11 |
dec= 15 |
areatotal = 947 |
arearank = 12ος |
numberstars = 3 |
starname = [[Βασιλίσκος]]|
starmagnitude = 1.4 |
meteorshowers =
*Λεοντίδες |
bordering =
*[[Μεγάλη Άρκτος]]
*[[Λέων, Μικρός|Μικρός Λέων]]
*[[Καρκίνος]]
*[[Παρθένος]]
*[[Κόμη της Βερενίκης]] |
latmax = 90 |
latmin = -65 |
month = Απριλίου |
notes=}}
== Γενικά ==
== Γενικά ==


Την [[άνοιξη]] η εικόνα του ουρανού αλλάζει έντονα σε σχέση με το χειμώνα, ο [[Ωρίων]], ο [[Ταύρος]], ο [[Μέγας Κύων]] και όλοι οι άλλοι χειμερινοί αστερισμοί δύουν νωρίς. Αντίθετα νέοι αστερισμοί κάνουν αισθητή την παρουσία τους όπως η [[Παρθένος]], η [[Κόμη της Βερενίκης]] και ο [[Βοώτης]]. Πρώτος όμως από αυτούς είναι ο Λέοντας, ένας μεγαλοπρεπής αστερισμός που η παρουσία του σηματοδοτεί την αρχή της άνοιξης. Ο Λέων είναι ο πέμπτος ζωδιακός αστερισμός και "μπαίνει" στον ήλιο στις 23 Ιουλίου. Ο αστερισμός αυτός από την αρχαιότητα είχε ιδιαίτερη σημασία. Για τους Αιγυπτίους ήταν ιερός γιατί ήταν άμεσα συνδεδεμένος με τις ευεργετικές πλημμύρες του Νείλου, οι οποίες συνέβαιναν με την είσοδο του στον ήλιο.
Την [[Άνοιξη]] η εικόνα του ουρανού αλλάζει έντονα σε σχέση με το χειμώνα, ο [[Ωρίων]], ο [[Ταύρος]], ο [[Μέγας Κύων]] και όλοι οι άλλοι χειμερινοί αστερισμοί δύουν νωρίς. Αντίθετα νέοι αστερισμοί κάνουν αισθητή την παρουσία τους όπως η [[Παρθένος]], η [[Κόμη της Βερενίκης]] και ο [[Βοώτης]]. Πρώτος όμως από αυτούς είναι ο Λέοντας, ένας μεγαλοπρεπής [[Αστερισμός|αστερισμός]] που η παρουσία του σηματοδοτεί την αρχή της άνοιξης. Ο Λέων είναι ο πέμπτος [[Ζωδιακός Αστερισμός|ζωδιακός αστερισμός]] και την εποχή του [[Ίππαρχος|Ίππαρχου]] προβαλλόταν στη διεύθυνση του [[Ήλιος|ήλιου]] στις 23 Ιουλίου. Ο αστερισμός αυτός από την αρχαιότητα είχε ιδιαίτερη σημασία. Για τους [[Αιγυπτιακή Αστρονομία|Αιγυπτίους]] ήταν ιερός γιατί ήταν άμεσα συνδεδεμένος με τις ευεργετικές πλημμύρες του Νείλου, οι οποίες συνέβαιναν εκείνη την εποχή.  


[[Εικόνα:leonclassic.gif]]
[[Εικόνα:leonclassic.gif]]
Γραμμή 15: Γραμμή 40:
== Εντοπισμός στον Ουρανό ==
== Εντοπισμός στον Ουρανό ==


Ο Λέοντας δεσπόζει στον ουρανό την άνοιξη, ιδίως τον Μάρτιο και τον Απρίλιο λίγο μετά το λυκόφως, στο ζενίθ. Για να τον εντοπίσετε καλό θα είναι να χρησιμοποιήστε έναν χάρτη του ουρανού. Αφού βρείτε τη Μεγάλη ’ρκτο εντοπίστε με τη βοήθεια του χάρτη το δ και το γ, με προέκταση της ευθείας δ-γ προς τα Νότο θα βρεθείτε στον Λέοντα. Το σχήμα του αστερισμού του Λέοντα θυμίζει αρκετά λιοντάρι οπότε η διαδικασία εντοπισμού γίνεται ιδιαίτερα εύκολη. Μάλιστα το λαμπρότερο αστέρι του ο Βασιλίσκος ή Regulus που βρίσκεται στη θέση της καρδιάς του Λέοντα είχε ιδιαίτερη σημασία για τους αρχαίους αφού θεωρείτο βασιλικό άστρο. Οι αρχαίοι Πέρσες τον θεωρούσαν αρχηγό των τεσσάρων βασιλικών αστέρων που το καθένα κυβερνά το ένα τέταρτο του ουρανού. Τα τέσσερα βασιλικά αστέρια είναι ο [[Αντάρης]] που κυβερνά το θερινό ουρανό, ο Φομαλχώ που κυβερνά το φθινοπωρινό, ο Λαμπαδίας που κυβερνά τον χειμερινό και ο Βασιλίσκος που κυβερνά τον Εαρινό.
Ο Λέοντας δεσπόζει στον ουρανό την άνοιξη, ιδίως τον Μάρτιο και τον Απρίλιο λίγο μετά το [[Λυκόφως]] στο [[Ζενίθ]]. Για να τον εντοπίσετε καλό θα είναι να χρησιμοποιήστε έναν χάρτη του ουρανού. Αφού βρείτε τη [[Μεγάλη Άρκτος|Μεγάλη Άρκτο]] εντοπίστε με τη βοήθεια του χάρτη το δ και το γ, με προέκταση της ευθείας δ-γ προς τα [[Νότος|Νότο]] θα βρεθείτε στον Λέοντα. Το σχήμα του αστερισμού του Λέοντα θυμίζει αρκετά λιοντάρι οπότε η διαδικασία εντοπισμού γίνεται ιδιαίτερα εύκολη. Μάλιστα το λαμπρότερο αστέρι του ο [[Βασιλίσκος]] ή Regulus που βρίσκεται στη θέση της καρδιάς του Λέοντα είχε ιδιαίτερη σημασία για τους αρχαίους αφού θεωρείτο βασιλικό άστρο. Οι αρχαίοι [[Περσική Αστρονομία|Πέρσες]] τον θεωρούσαν αρχηγό των τεσσάρων βασιλικών αστέρων που το καθένα κυβερνά το ένα τέταρτο του ουρανού. Τα τέσσερα βασιλικά αστέρια είναι ο [[Αντάρης]] που κυβερνά το θερινό ουρανό, ο [[Φομαλχώ]] που κυβερνά το φθινοπωρινό, ο [[Λαμπαδίας]] που κυβερνά τον χειμερινό και ο [[Βασιλίσκος]] που κυβερνά τον Εαρινό.
 
[[Εικόνα:leonfinder2.gif]]


[[Εικόνα:leonfinder1.gif]]
[[Εικόνα:leonfinder1.gif]]
[[Εικόνα:leonfinder2.gif]]
 
[[Κατηγορία:Αστερισμοί]]

Τελευταία αναθεώρηση της 10:40, 6 Σεπτεμβρίου 2006

Λέων
{{{image}}}
κάντε κλικ για μεγαλύτερη εικόνα
Συντομογραφία Leo
Λατινικό Όνομα Leo
Συμβολισμός Το λιοντάρι
Ορθή Αναφορά 11 h
Απόκλιση 15°
Επιφάνεια 947 τετ. μοιρ.
Σειρά 12ος
Αριθμός Αστέρων
(μεγέθους < 3)
3
Λαμπρότερο Αστέρι Βασιλίσκος
(Φαινόμενο Μέγεθος 1.4)
Βροχές Διαττόντων
  • Λεοντίδες
Συνορεύοντες
Αστερισμοί
Ορατός σε γεωγραφικά πλάτη μεταξύ +90° και −-65°
Καλύτερα ορατός τα βράδια του Απριλίου

Γενικά

Την Άνοιξη η εικόνα του ουρανού αλλάζει έντονα σε σχέση με το χειμώνα, ο Ωρίων, ο Ταύρος, ο Μέγας Κύων και όλοι οι άλλοι χειμερινοί αστερισμοί δύουν νωρίς. Αντίθετα νέοι αστερισμοί κάνουν αισθητή την παρουσία τους όπως η Παρθένος, η Κόμη της Βερενίκης και ο Βοώτης. Πρώτος όμως από αυτούς είναι ο Λέοντας, ένας μεγαλοπρεπής αστερισμός που η παρουσία του σηματοδοτεί την αρχή της άνοιξης. Ο Λέων είναι ο πέμπτος ζωδιακός αστερισμός και την εποχή του Ίππαρχου προβαλλόταν στη διεύθυνση του ήλιου στις 23 Ιουλίου. Ο αστερισμός αυτός από την αρχαιότητα είχε ιδιαίτερη σημασία. Για τους Αιγυπτίους ήταν ιερός γιατί ήταν άμεσα συνδεδεμένος με τις ευεργετικές πλημμύρες του Νείλου, οι οποίες συνέβαιναν εκείνη την εποχή.

Leonclassic.gif


Μυθολογία

Ο Λέοντας κατά την μυθολογία δεν είναι άλλος από το Λιοντάρι της Νεμέας. Συνδέεται λοιπόν άμεσα με τον μεγάλο ήρωα της αρχαίας Ελλάδας τον Ηρακλή. Η καταγωγή του Λέοντα, όπως και των περισσότερων αγρίων θηρίων της μυθολογίας μας, ανάγεται στους φοβερούς Τιτάνες. Γεννήθηκε από την ένωση της Χίμαιρας και Όρθρου, γιο του τιτάνα Τυφώνα και της Έχιδνας. Το λιοντάρι αυτό το είχε εκθρέψει η Ήρα και το άφησε ελεύθερο στα δάση της Νεμέας. Εκεί προξενούσε μεγάλες καταστροφές και είχε ερημώσει όλη η περιοχή εξ αιτίας του. Την εποχή εκείνη βασίλευε στις Μυκήνες ο Ευρυσθέας ξάδερφος του Ηρακλή, ο οποίος φοβούμενος μην χάσει τον θρόνο του από το γενναίο εξάδελφό του τον ανάγκασε να κάνει δώδεκα άθλους.

Ο Ηρακλής μη μπορώντας να αρνηθεί τίποτα στον Ευρυσθέα, αφού ήταν αναγκασμένος από ένα χρησμό να τον υπακούσει σε ό,τι και αν του ζητούσε, έλαβε την εντολή να φονεύσει το Λέοντα της Νεμέας. Κατευθύνθηκε λοιπόν προς τη Νεμέα και δεν άργησε να συναντήσει το φοβερό λιοντάρι. Η μονομαχία του ήρωα μας με το θηρίο ήταν σκληρή αλλά τελικά κατάφερε να το πιάσει από το λαιμό και να το πνίξει με τα ίδια του τα χέρια. Μετά τη μονομαχία έλαβε το πανίσχυρο δέρμα του λιονταριού, τη λεοντή, και την φορούσε ως χιτώνα, για αυτό πάντοτε ο Ηρακλής εικονίζεται φορώντας χιτώνα από δέρμα λιονταριού. Αργότερα οι θεοί θέλοντας να τιμήσουν τον Ηρακλή και να θυμίζουν αιώνια στους ανθρώπους την ευγνωμοσύνη που οφείλουν στον ημίθεο αποφάσισαν να ανεβάσουν τον Λέοντα στον ουρανό κάνοντας τον αστερισμό.


Εντοπισμός στον Ουρανό

Ο Λέοντας δεσπόζει στον ουρανό την άνοιξη, ιδίως τον Μάρτιο και τον Απρίλιο λίγο μετά το Λυκόφως στο Ζενίθ. Για να τον εντοπίσετε καλό θα είναι να χρησιμοποιήστε έναν χάρτη του ουρανού. Αφού βρείτε τη Μεγάλη Άρκτο εντοπίστε με τη βοήθεια του χάρτη το δ και το γ, με προέκταση της ευθείας δ-γ προς τα Νότο θα βρεθείτε στον Λέοντα. Το σχήμα του αστερισμού του Λέοντα θυμίζει αρκετά λιοντάρι οπότε η διαδικασία εντοπισμού γίνεται ιδιαίτερα εύκολη. Μάλιστα το λαμπρότερο αστέρι του ο Βασιλίσκος ή Regulus που βρίσκεται στη θέση της καρδιάς του Λέοντα είχε ιδιαίτερη σημασία για τους αρχαίους αφού θεωρείτο βασιλικό άστρο. Οι αρχαίοι Πέρσες τον θεωρούσαν αρχηγό των τεσσάρων βασιλικών αστέρων που το καθένα κυβερνά το ένα τέταρτο του ουρανού. Τα τέσσερα βασιλικά αστέρια είναι ο Αντάρης που κυβερνά το θερινό ουρανό, ο Φομαλχώ που κυβερνά το φθινοπωρινό, ο Λαμπαδίας που κυβερνά τον χειμερινό και ο Βασιλίσκος που κυβερνά τον Εαρινό.

Leonfinder2.gif

Leonfinder1.gif