Advertising:

Πυρηνική Σύντηξη: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από astronomia.gr
Πήδηση στην πλοήγησηΠήδηση στην αναζήτηση
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Πυρηνική αντίδραση κατά την οποία δύο  πυρήνες ελαφρών στοιχείων συνενώνονται με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός βαρύτερου πυρήνα. Είναι η κύρια πηγή ενέργεια για τα [[Αστέρι|αστέρια]]. Η αντίδραση αυτή είναι εξώθερμη, δηλαδή παράγει ενέργεια, όταν τα προϊόντα είναι πυρήνες ατόμων ελαφρότερων ή ίσων του στοιχείου του [[Σίδηρος|σιδήρου]]. Η παραγωγή ακόμα βαρύτερων πυρήνων των στοιχείων είναι ενδόθερμη - για αυτό και η σχάση (το αντίθετο της σύντηξης) μεγάλων πυρήνων (ουρανίου, πλουτωνίου) προς μικρότερους είναι κι αυτή εξώθερμη - κι έτσι τα άστρα κάποτε θα εξαντλήσουν την δυνατότητα παραγωγής ενέργειας με αποτέλεσμα το θάνατό τους από την κυριαρχία της βαρύτητας.
Πυρηνική αντίδραση κατά την οποία δύο  πυρήνες ελαφρών στοιχείων συνενώνονται με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός βαρύτερου πυρήνα. Είναι η κύρια πηγή ενέργειας για τα [[Αστέρι|αστέρια]]. Η αντίδραση αυτή είναι εξώθερμη, δηλαδή παράγει ενέργεια, όταν τα προϊόντα είναι πυρήνες ατόμων ελαφρότερων ή ίσων του στοιχείου του [[Σίδηρος|σιδήρου]]. Η παραγωγή ακόμα βαρύτερων πυρήνων των στοιχείων είναι ενδόθερμη - για αυτό και η σχάση (το αντίθετο της σύντηξης) μεγάλων πυρήνων (ουρανίου, πλουτωνίου) προς μικρότερους είναι κι αυτή εξώθερμη - κι έτσι τα άστρα κάποτε θα εξαντλήσουν την δυνατότητα παραγωγής ενέργειας με αποτέλεσμα το θάνατό τους από την κυριαρχία της βαρύτητας.


[[Κατηγορία:Αστροφυσική]]
[[Κατηγορία:Αστροφυσική]]

Αναθεώρηση της 18:17, 12 Σεπτεμβρίου 2006

Πυρηνική αντίδραση κατά την οποία δύο πυρήνες ελαφρών στοιχείων συνενώνονται με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός βαρύτερου πυρήνα. Είναι η κύρια πηγή ενέργειας για τα αστέρια. Η αντίδραση αυτή είναι εξώθερμη, δηλαδή παράγει ενέργεια, όταν τα προϊόντα είναι πυρήνες ατόμων ελαφρότερων ή ίσων του στοιχείου του σιδήρου. Η παραγωγή ακόμα βαρύτερων πυρήνων των στοιχείων είναι ενδόθερμη - για αυτό και η σχάση (το αντίθετο της σύντηξης) μεγάλων πυρήνων (ουρανίου, πλουτωνίου) προς μικρότερους είναι κι αυτή εξώθερμη - κι έτσι τα άστρα κάποτε θα εξαντλήσουν την δυνατότητα παραγωγής ενέργειας με αποτέλεσμα το θάνατό τους από την κυριαρχία της βαρύτητας.